Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анализатори: Конфликт за непокорния остров би имал катастрофални последици

Руското нахлуване в Украйна върна на световната сцена войната като средство за решаване на политически спорове. В тази ситуация все повече анализатори се опасяват от възникването на други огнища с непредсказуеми последствия за съдбата на цялото човечество.

Агресията на Путин показа по недвусмислен начин, че стремежът към личен престиж, историческата носталгия и

вярата в националните митове все още играят роля в оформянето на международната политика. В тази връзка Тайван може да се окаже поредната жертва на реториката за "обединението с родината" и на нуждата на Пекин да засили имиджа си на международната сцена с илюзията за лесна победа.

Между Украйна и Тайван обаче има и важни разлики. Светът призна Украйна за независима държава след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., докато много страни не подкрепят независимостта на Тайван и признават Китайската народна република като единственото законно правителство на Китай.

Но има и изключения. През юли миналата година Литва обяви откриването на тайванско представителство в столицата си Вилнюс.

Литовците разрешиха на Тайван да открие първото си фактическо посолство в Европа от 18 години насам и когато офисът отвори миналия ноември, за първи път държава - членка на Европейския съюз, позволи на Тайван да използва собственото си име за чужд аванпост.

Този акт изнерви Китай, който смята, че Тайван е част от неговата територия, въпреки че островът отдавна се смята за самоуправляваща се демократична държава. За да не обидят Китай, повечето страни избягват официалните отношения с Тайван и за разлика от балтийската държава признават представителството му под името на столицата му Тайпе.

Напоследък зачестиха и военните провокации от страна на Китай

На 30 май 30 китайски самолета влязоха в така нареченото отбранително въздушно пространство на Тайван. САЩ реагираха, като държавният секретар Антъни Блинкън посочи нарушението като пример за "все по-провокативна" дейност.

А при първото си пътуване до Азия като президент на САЩ миналата седмица в Сеул Джо Байдън отправи най-строгото си досега предупреждение към Пекин, че Вашингтон е решен да защитава Тайван с военни средства в случай на атака от Китай.

Коментарите на Байдън, които сравняват потенциална китайска атака срещу Тайван с инвазията на Русия в Украйна, изглежда, се отклоняват от упражняваната от десетилетия политика на Вашингтон по въпроса и привидно повдигнаха възможността от военен сблъсък между американските и китайските сили, пишат Брад Лендън и Айвън Уатсън в свой анализ за CNN.

Това е третият път, когато Байдън прави подобни забележки, откакто встъпи в длъжност, но както и в другите два случая, те набързо бяха смекчени от Белия дом, който настоява, че политиката му не се е променила. Това обаче неизбежно повдига въпроса: ако Китай се опита да превземе Тайван, способни ли са Съединените щати и техните съюзници да го спрат?

И тревожният отговор е: Вероятно не. Анализаторите пресмятат, че

Китай има повече войски,

повече ракети и повече кораби, отколкото Тайван или неговите възможни поддръжници като САЩ и Япония, биха могли да въведат в битка в района. Това означава, че ако Китай е абсолютно решен да превземе острова, вероятно ще успее.

Но има едно важно предупреждение - докато Китай вероятно може да надделее, всяка победа ще дойде на изключително кървава цена както за Пекин, така и за неговите противници.

В същото време много анализатори твърдят, че нахлуването в Тайван би било по-опасно и сложно от десанта на съюзниците във Франция през Втората световна война. А тогава в правителствените документи на САЩ броят на убитите, ранените и изчезналите от двете страни по време на почти тримесечната кампания в Нормандия е почти половин милион войници.

Но евентуална инвазия в Тайван

ще доведе до небивала касапница

и по други причини. 24-милионното население на Тайван е натъпкано в гъстонаселени градски райони като столицата Тайпе със средно 9575 души на квадратен километър. За сравнение - опустошеният от войната в Украйна Мариупол беше със средно 2690 души на квадратен километър.

Затова въпреки численото си предимство в морските, въздушните и сухопътните сили в региона Китай има ахилесова пета.

Така според чуждите анализатори от геостратегическа гледна точка се очертават 4 сценария. Първият предвижда провал на Китай. Той се отнася до възможността китайците да не успеят да окупират и "умиротворят" Тайван за по-малко от седмица, така че Западът да реагира военно и конфликтът да ескалира. Ако съпротивата на Тайван продължи, Западът вероятно ще се опита да снабди острова с военно оборудване по време на битката, а Пекин на свой ред ще се опита да удари западните кораби и самолети

с ужасни последици

Вторият сценарий предвижда тотална конфронтация Изток­-Запад. При тази ситуация е важно дали Западът ще реагира и по този начин ще приеме, както военните последици (пряка въоръжена конфронтация с Китай), така и икономическите резултати, които биха последвали: сривът на глобализираната търговска система, на която светът се радва през последните няколко десетилетия. Очаква се при такова развитие, че мнозина ще съжаляват за времето, когато хората се оплакваха от проблемите с доставките през годините на пандемията от COVID.

Третият се фокусира върху променливите, които биха убедили Пекин да атакува острова. Континентален Китай няма да има икономически ползи от окупацията на Тайван, особено ако тайванците саботират техните високотехнологични фабрики. Икономическата цена във всеки случай би била изключително висока. Китай е силно зависим от външната търговия и преките чуждестранни инвестиции. Не е ясно дали реториката за обединението ще убеди китайците да понесат страданията, до които би довела такава икономическа война.

Четвъртият сценарий е свързан с икономическите резултати на Китай. През първото тримесечие на 2022 г. китайската икономика се справя добре благодарение на доста щедра парична политика и значителни публични инвестиции в инфраструктурата и електрониката. Въпреки това наблюдателите прогнозират, че растежът на реалния брутен вътрешен продукт ще се забави през останалата част от тази година (до около 5 процента за цялата 2022 г.), докато нивото на безработицата в градовете ще продължи да расте.

От чисто военна гледна точка за воденето на морска битка с около 360 бойни кораба Китай разполага с най-големия флот в света. Той е по-голям от флота на САЩ, състоящ се от малко под 300 кораба.

Пекин разполага и с най-напредналия търговски флот в света, голяма брегова охрана и според експертите морска милиция от рибарски лодки, които неофициално са свързани с военните. Този факт му дава достъп до стотици

допълнителни кораби,

които могат да се използват за транспортиране на стотици хиляди войници, необходими на Китай за десантна инвазия.

Но тези войски ще се нуждаят от огромни количества припаси.

"За да може Пекин да има разумни изгледи за победа, неговата армия ще трябва да пренесе хиляди танкове, артилерийски оръдия, бронирани превозни средства и ракетни установки заедно с войските. Планини от оборудване и езера от гориво ще трябва да кръстосват заедно с тях", написа по този повод Иън Истън, старши директор в Институт "Проект 2049", в The Diplomat миналата година.

Прехвърлянето на сили с такъв размер през Тайванския проток с широчина средно 177 км би било дълга и опасна мисия, по време на която корабите, превозващи войски и оборудване, биха били лесна мишена.

"Мисълта, че Китай ще нахлуе в Тайван, е клане за китайския флот", е цитиран да казва и Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия. Това е така, защото Тайван се е запасил с

евтини и ефективни противокорабни ракети

за наземно базиране, подобни на използваните от Украйна ракети "Нептун", с които беше потопен руският крайцер "Москва" в Черно море през април.

Все пак с оглед на численото си преимущество Китай може просто да реши, че загубите си заслужават, смятат други експерти. Но като изключим ракетите, Пекин ще се изправи и пред огромни логистични препятствия при изпращането на достатъчно войници.

Класическата военна стратегия твърди, че атакуващата сила трябва да превъзхожда защитниците в съотношение 3 към 1. Така, за да неутрализира потенциалната отбранителна сила от 450 000 на Тайван в наши дни, Китай ще има нужда от над 1,2 млн. войници, които ще трябва да бъдат транспортирани с хиляди кораби.

Според експертите подобна операция ще отнеме седмици и въпреки морската мощ на Китай той просто

няма военен капацитет

за стартиране на пълномащабна десантна инвазия в Тайван в обозримо бъдеще.

ВМС на САЩ гледат на своите самолетоносачи и десантни щурмови кораби, настръхнали от реактивни самолети F-35 и F/A-18, като на свое най-важно оръжие в Тихия океан и биха имали числено предимство в тази област. Американците имат и общо 11 самолетоносача в сравнение с двата на Китай. Въпреки това само около половината са готови за битка във всеки един момент и дори те могат да бъдат уязвими.

Но китайската армия има повече от 2000 конвенционални ракети, много от които разработени с мисълта да поразяват точно ценните самолетоносачи на ВМС на САЩ. Според американски военни особена загриженост в тази област предизвикват китайските DF-26 и DF-21D, които са рекламирани от държавния таблоид на Пекин Global Times през 2020 г. като "убийци на самолетоносачи".

Други обаче са по-уверени в американските самолетоносачи. Контраадмирал Джефри Андерсън, командир на Ударна група 3 на ВМС на САЩ, съсредоточена върху самолетоносача "Ейбрахам Линкълн", наскоро каза пред CNN, че

корабите му са повече от готови да се справят

с вида ракети, които потопиха крайцера "Москва" в Черно море.

Освен това справочникът на Flight Global за 2022 г. на световните военновъздушни сили показва, че Китайската армия е с почти 1600 бойни самолета в сравнение с по-малко от 300 на Тайван. А макар според същия източник САЩ да разполагат с повече от 2700 бойни самолета, те покриват целия свят, докато всички китайски се намират в региона.

Разбира се, най-добре е всички тези сметки да си останат хипотетични и в света да няма нова война. По този повод някои анализатори вече са на мнение, че грешката на руския президент Владимир Путин в Украйна ще направи Китай по-предпазлив.