Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Кирил Петков
Кирил Петков

Европейската комисия е готова да финансира самолетната линия София-Скопие, обяви премиерът

Недопустим е въпросът за македонско малцинство, дори не смятам да го дискутирам. Това каза от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков. Днес депутатите го изслушват по въпроса за Северна Македония и провелото се във вторник междуправителствено заседание.

Да, Димитър Ковачевски е от една седмица премиер и от тези 8 дни, 4 прекара с българското правителство. Това само по себе си показва желание да се свърши работа. Казвам със задоволство, че министрите, които дойдоха, бяха голям брой и за един ден имахме много напредък по темите, коментира Петков.

Подписахме три меморандума, които яха в много ключови за нас сектори. Следващият момент е, че ние по никакъв начин не игнорираме или слагаме на по-нисък приоритет българската позиция. Напротив, докато работим за икономика, инфраструктура и култура, говорихме и по важните теми за нас. За първи път от много дълго време, премиерът Ковачевски каза, че не вижда проблем с вкарването на българите в тяхната конституция. Не се обвърза с време, а го обяви. В момента вече не се говори за 5+1, а за 4+1, а ние работим само от две седмици. Много декларации са се казвали от двете страни, а реално нищо не е свършено. Направихме календар да се срещаме на всеки 7 дни, коментира Петков. 

Не смятам да сменям никакви членове на нашата историческа комисия, подчерта още той.

Намалете малко ентусиазма, е моят съвет. Ще вдигнете много очаквания и после ще трябва да се обяснявате, каза му бившата министърка на външните работи и депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева.

Примерът на Северна Македония пък казал на Петков, ако има вандалски акт, да се обаждат лично на него и дал телефона си на нашия ръководител на БТА.

Това, че се радвате на този факт, е умилително, коментира обаче Даниел Митов от ГЕРБ. И разказа за интервю на президента Пендаровски, в което той обяснил, че Петков не е повдигал въпроса за правата на българите в РСМ, а у нас имало македонско малцинство.

Президентът Пендаровски на нашата среща е казвал, че в последните 30 г. диалогът е стигнал най-ниската точка. Има много хора, които работят РСМ да не влезе в ЕС, но хубавото е, че политиката на двете държави зависи от политиките на изпълнителната власт, на Министерския съвет. Диалогът няма да се води на президентско ниво. От тук нататък ще се фокусираме върху конструктивния тон и ще се опитаме да игнорираме силите, които ще се опитат да изкарат от релсите този процес. Да, не можем да влизаме на сляпо в този процес, но не се фокусирам в думите на президента Пендаровски, каза Петков.

Правата на българите ги слагаме в приоритет, както и общата ни история. Историческата комисия вече има и някакви подготвени текстове. Решихме първо да видим точките, по които комисията вече се съгласила. Това, което ще промени ситуацията, е в следващите 10 г. да работим със Северна Македония, докато те отварят всяка една от тези 27 глави за преговорите с Европейския съюз. Ако всеки инцидент на езика на омразата, можем да го вкараме през ЕС, можем да обърнем риториката, категоричен бе Петков. Според него  обвързването на икономиките и бизнеса били дългосрочен гарант за добросъседство и ако те сработят, то нямало значение дали правителствата се карат.

На 4 февруари се подготвя общо честване на 150 годишнина от рождението на Гоце Делчев със Северна Македония, стана ясно още от изказването на премиера.

Най-доброто за България е да имаме добросъседство, отворени граници, правата на българите в РСМ да са защитени, но това не трябва да става на цената на пренебрегване на специфични български интереси, категоричен бе той.

Европейската комисия е готова да подкрепи финансово самолетната линия София-Скопие, обяви Петков. По план тя трябвало да тръгне от март.

Постигането на икономическа свързаност е хубаво нещо, но не отразява натрупаните проблеми и въпроси. Опитът ни показва, че допуснати до преговорния процес, държавите се окопават в обещаното преди това, коментира Даниел Митов от ГЕРБ.

Поздравявам ви, защото разбрахме, че ваши ценности са - спазване на правата и свободите на човека, борбата срещу езика на омразата. На тяхна база възникна ДПС и е първата политическа партия, регистрирана по закон след падането на комунистическия режим. Нашата основа винаги е била заедността. Различията не са проблем, а богатства, каза пък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той подчерта, че позиция на движението е, че различията на държавите могат да се преодолеят с членство в съюзи като НАТО и ЕС. И припомни, че партията е застанала зад идеята за разширяването на ЕС със Западните Балкани още през 2007 г.

По темата за Северна Македония си мисля, че дори не сме чували предишния премиер, дори не беше в зала за подписване на договора за добросъседство. Към колегите от ГЕРБ - това не е позиция, по която трябва да се разделяме. Никога не сме си позволили да използваме темата Северна Македония да атактуваме управляващите, когато ние бяхме опозиция, каза пък Кристиан Вигенин от БСП. Той призова ГЕРБ да се опитат да спомогнат за отблокиране на процеса, с който не успели да се справят.

Премиерът полага усилия, които се надявам да подкрепите, каза Вигенин.

Сравнението между вас и премиера на ГЕРБ, който не си правеше труда да стъпи в тази зала, е очевидно. Тогава за Северна Македония говореше един воевода от Русе, това беше експертизата основно. Факт е, че отношенията с РСМ бяха до точка на замръзване, не бяхме разбрани в ЕС. Заради цялата история и жертви, които сме дали, ще държим на юридически гаранции за правата на българските граждани там, каза зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. Той обяви, че неговата партия ще настоява българите да бъдат вписани в конституцията на РСМ преди България да даде зелена светлина на страната за преговори с ЕС. 

Искаме да отчитате резултати, а като гледам колко време прекарвате тук, не знам кога ще ги произведете, коментира обаче съпредседателят на ДБ Христо Иванов. 

Отношенията със Скопие не бива да се поставят само като икономически или политически. Те са свързани с една продължаваща фалшификация и репресия на български граждани. Трябва да повтаряме нашата теза на нашите партньори в Брюксел и в РСМ. Ако ние не си защитим позицията, няма кой да го направи, категоричен бе пък лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.