Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Възрастни хора на опашка за пенсии пред пощенски клон.
Възрастни хора на опашка за пенсии пред пощенски клон.

С трупането на бонус върху бонус кабинетът продължава политиката на тройната  коалиция и Бойко Борисов - край на справедливостта за пенсиите и официалното им закриване

Голямо прецакване на пенсионната система и въобще на перспективата пенсиите да се разглеждат като доход за възрастните хора - това е очевидният национален консенсус на българските политици. Към него се присъединиха и новите управляващи от “Продължаваме промяната”.

Сегашният сценарий, при който те с изненада откриха, че не могат да спазят обещанията си никой пенсионер да не получава по-малко, отколкото през декември, всъщност е заложен от много време. Просто гледаме пореден епизод от голямото прецакване.

С обещанията си да доплаща на порязаните от увеличението правителство на Кирил Петков продължава политиката, започнала още от тройната коалиция -

пенсионерите са стока, която трябва да бъде закупена на възможно най-ниска цена

А ако не я плаща купувачът, още по-добре.

Българската пенсионна система е от типа, измислен от германския канцлер Ото фон Бисмарк още в края на ХIХ век. Естествено, заради измененията в демографията на Европа тя е доста променяна в годините, но никъде не е нарушаван основният ѝ принцип - работещият плаща осигуровки, за да осигури пенсиите на възрастните, а срещу това получава обещание когато дойде на тяхното място, да взема пенсия в размер, зависещ от направените от него вноски. Гениално просто, стига да се спазва основният принцип и обещаната пенсия да бъде дадена. А размерът ѝ може да бъде сметнат и от третокласник. Формулата е кристално ясна - работиш повече, плащаш по-високи осигуровки и получаваш по-висока пенсия.

През 2000 г., след фалитите през 90-те години, в България реално заработи (макар и с добавката за частни за по-младите) нещо като идеален вариант на пенсионната система. И всичко вървеше що-годе нормално, докато през 2008 г. в края си тогавашното правителство с премиер Сергей Станишев и социален министър Емилия Масларова не реши да се намеси предизборно в системата. Последва преизчисление на пенсиите на база осигурителния доход от 2007 г. Основната цел, прокламирана тогава от Масларова, е да се изравнят старите с новите пенсии.

Но това бе

първото посягане на ясната и проста формула,

че когато плащаш вноски по-дълго и върху повече пари, ще получиш по-голяма пенсия.

Както в сегашния сценарий, и тогава правителството обещаваше 11% средно увеличение на пенсиите, накрая се оказа, че хиляди не получиха и лев. И ефектът от сделката за купуване на пенсионерски гласове бе възкачването на власт на Бойко Борисов.

Последваха три години, в които правителството отказваше да увеличава пенсиите въобще с оправданието, че е принудено в разгара на финансова криза да плаща неразумното увеличение на тройната коалиция. През 2013 г. дойде кабинетът “Орешарски”, който започна уж някакви планове за реформа, но така и не му остана време. За сметка на това вдигна минималната пенсия с повече, отколкото останалите.

Единственият в дългата редица министри, който опита да внесе някакъв ред в системата и да я върне към първоначалния ѝ замисъл, бе Ивайло Калфин. Повече от година като вицепремиер и социален министър във втория кабинет “Борисов”

Калфин преговаря по реформа на системата

Привлече на своя страна наистина качествени експерти като бившия шеф на НОИ Бисер Петков, бившия зам.-министър Николай Николов, доскорошния служебен вицепремиер Гълъб Донев. Все хора, които му бяха нужни в битката с Борисов и Владислав Горанов, че реформата не бива задължително да прецаква хората.

През 2015 г. Калфин прокара цялостна и разумна реформа - постепенно увеличаване на изискуемите възраст и стаж за пенсия, докато и за мъже, и за жени се изравнят на 65 г. с 40 години стаж; връщане към първоначалната формула, като се даде по-голяма тежест на стажа; плавно повишение на максималния осигурителен доход, докато по естествен път падне таванът на пенсиите; връзване на нарастването на минималната пенсия с увеличението на всички останали, за да се възстанови нормалното съотношение от 1:10 спрямо максималната.

През май 2016 г. обаче Калфин напусна правителството и започна

втора фаза на голямото прецакване

Веднага след като видяха гърба му, Борисов и Горанов задраскаха реформата. И оставиха от целия пакет единствено увеличаването на изискуемите възраст и стаж за придобиване право на пенсия. А механизмът за увеличение на тежестта на стажа и оттам увеличение на вече отпуснатите пенсии бе прилаган по избор, като в периода 2017-2019 г. бе предложена замяната му с фиксиран процент, ако излиза по-изгодно за конкретния пенсионер.

Паралелно под натиска на коалиционните партньори Красимир Каракачанов и Валери Симеонов бе извършена

една от най-големите глупости

в пенсионната система - безконтролно увеличаване на минималната пенсия от 180 на 300 лв. в 4-годишното управление на третия кабинет на Борисов. И то без никаква връзка с нарастването на останалите пенсии. А като връх на политиката “купи си пенсионерски глас” през есента на 2020 г. в отговор на антиправителствените протести вкараха бонуса от 50 лв. за всеки пенсионер.

В социалната сфера трудно се дават нови придобивки, защото след това не могат да бъдат взети. Президентът Румен Радев и неговият първи служебен кабинет за 2021 г., в който премиер бе Стефан Янев, а финансов министър Асен Василев (същият, който е и в момента), обаче дори не опитаха да ограничат купуването на пенсионерите, а вместо това решиха да надцакват Борисов в неговата игра. И колкото и да е нелогично за временно правителство без мнозинство в парламента, опитаха да прокарат промени в пенсионната система.

Първоначалният замисъл на Гълъб Донев и Асен Василев бе приличен - увеличават се пенсиите с вдигане тежестта на година стаж от 1,2 на 1,35, като по този начин 50-те Бойкови лева реално влизаха в пенсиите. В парламента обаче предложенията на служебния кабинет се срещнаха с партиите, които вече бяха в предизборна кампания за ноемврийския вот. Последва предложение от ГЕРБ за 100 лв. бонус вместо 50-те, ДПС надцака със 120 лв., а

БСП и Мая Манолова не можаха да кажат не

А предложението на Гълъб Донев бе модифицирано, като минималната пенсия стана 370 лв., а увеличението през стажа бе орязано за 700 хил. категорийни работници.

Големият проблем обаче се оказа Асен Василев, който вече бе политик, а не експертен министър на финансите. И тръгна да продава идеята, че с десни мерки ще постигне леви политики, а няма по-лява политика от вдигането на пенсиите.

През цялата кампания и вече след като станаха ясни резултатите от вота на 14 ноември, “Продължаваме промяната” се кълняха, че през януари няма да оставят пенсионер, който да получи по-малко, отколкото през декември.

Подходът на новото правителство обаче се оказа тотално сбъркан. Оставиха Националния осигурителен институт да рекламира увеличението като 64 лв. Това обаче е средното число и още в началния курс по математика се учи, че когато имаш увеличение от 70 лв. на минималната пенсия, за да постигнеш 64 лв. средно, очевидно има пенсии с почти 0 увеличение.

А след като “24 часа” предупреди политиците,

че реално заради забравеното продължаване на бонусите пенсионерите ще вземат с над 30 лв. по-малко през януари, управляващите решиха да компенсират с продължаването на бонуса, вече в размер на 60 лв. Накрая, разбирайки най-сетне, че прецакването е наистина голямо, Асен Василев и социалният министър от БСП Георги Гьоков изобретиха още един бонус/компенсация, който ще е индивидуален и ще се плаща от февруари до юни.

С натрупването на бонуси върху бонуси и следването на популистки политики в увеличаване на минималната пенсия сегашното правителство е просто продължител на политиката на голямото прецакване на пенсионната система. На минимална пенсия са вече над 1,03 млн. пенсионери от общо 2,2 млн. И мечтата на комунизма всички да са еднакво бедни изглежда все по-близо. За съжаление, се отдалечава тази за връщането на справедливостта в пенсионната система. А тя изисква всеки да получава според заслугите си - стаж и внесени осигуровки.

Асен Василев обещава цялостна реформа през юли. Но пенсионна реформа не се прави от коалиционни управления, защото политическата ѝ цена винаги е много висока, с БСП за партньор пък няма кой да я плати. Така че много по-вероятно е просто пенсионната система да бъде закрита. Официално.