Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Григор Димитров
Григор Димитров

Григор Димитров е в Австралия, където продължава чутовният скандал с Новак Джокович. Водачът в световната ранглиста по тенис е в долнопробен хотел за карантинирани, имигранти и кандидати за политическо убежище и няма право да напуска стаята си, в която има дървеници и червеи. Визата на сърбина бе анулирана на летище в Мелбърн заради липса на пълна документация за влизане в страната без ваксинация против коронавирус. Вместо да участва в откритото на Австралия, той е под заплахата да бъде експулсиран, а решението ще бъде взето в понеделник.

Съвсем очаквано Григор бе попитан какво мисли за цялата бъркотия.

“Заради мачовете прекарвах повечето време на корта и не съм запознат с детайлите. Не знам как се развиват нещата. Надявам се всичко да приключи добре и за двете страни. Всички тук са професионалисти и знаят какво да правят. Нека да почакаме и да видим”, отговори Димитров.

На турнира в Мелбърн той направи поредния страхотен обрат и отстрани 6:7 (5:7), 6:0, 7:5 Ботик ван де Зандсхулп от Нидерландия. Нашият тенисист

спаси 2 мачбола

при 3:5 и се класира

за полуфиналите, където ще срещне преминалия квалификациите Максим Креси (САЩ), който е 112-и в световната ранглиста.

Около “Парк хотел”, където е Джокович, продължават да се събират сръбски фенове, които настояват да бъде освободен, а носителят на 20 титли от “Големият шлем” може само да им маха и да показва сърце през прозореца.

Позиция по скандала взе и австралийската легенда Пол Макнами, бивш №1 в света при двойките. Реакцията му бе предизвикана и от случая с чешката тенисистка Рената Ворацова, чиято виза също бе анулирана и най-вероятно ще ѝ се наложи да напусне страната. Тя е в същия хотел, където е и Джокович. И Ворацова се надяваше да играе на Australian Open със специално медицинско разрешение. Тя вече участва на турнир в Мелбърн.

“Сега чешката тенисистка Рената Ворацова е била задържана като Новак. Това е прекалено и ме накара да посетя сърбите пред “Парк хотел” в Мелбърн, за да поднеса коледен подарък. Отвратен съм и заради бежанците, затворени там. Срамувам се”, написа бившият директор на Sofia Open и консултант на българския национален отбор за купа “Дейвис”.

Властите в Мелбърн се опитаха да отрекат, че Новак е държан като пленник в хотела.

“Той е свободен да напусне във всеки един момент, в който прецени, а граничните власти ще му съдействат. Това, което се получи с г-н Джокович при граничната проверка,

може да се случи

с всеки

Можеше да стане и по-рано в пътуването, при качването на самолета за Австралия например. Но... всеки пристигнал трябва да покаже валидно доказателство, че отговаря на изискванията за пребиваване на територията на Австралия. Затова и граничните власти разглеждат случаите и на други двама тенисисти, за които ме информираха, във връзка с това дали и те имат право да бъдат в страната”, коментира министирът на вътрешните работи Карен Андрюс.

По повод сръбската Коледа Джокович пусна съобщение в социалните мрежи.

“Благодаря на моето семейство, на Сърбия, на всички добри хора по света, които силно ме подкрепят. Благодаря на Господ за това, че съм здрав”, написа деветкратният шампион от Australian Open.

Най-вероятно виновни за скандала с Новак ще се окажат хората от ръководството на австралийската федерация. Местни вестници публикуваха документи за необходимите условия за влизане в страната, но информацията е била некоректна, защото състезателите не са били уведомени за всички неща, които трябва да направят, за да им бъде позволено да минат границата, без да имат ваксинация против COVID-19.

Въпросният документ е бил изпратен по имейл първо на Асоциацията на професионалните тенисисти, а оттам са го разпространили към играчите.

Според “Хералд сън” клаузата, че тенисистите трябва да представят доказателство, че са се заразили с коронавирус през последните 6 месеца, която най-вероятно е била основа на искането на Джокович за медицинско изключение, е отпаднала в последния момент. Но това сърбинът го е разбрал на летището в Мелбърн и граничните власти са решили, че документацията му, одобрена и подписана от лекари, е непълна.

Рекордьорът ни по победи за купа “Дейвис” Димитър Кузманов приключи участието си на “Чалънджър” в Бендиго. На полуфинал при двойките пловдивчанинът и неговият партньор Мохамед Сафуат (Ег) загубиха 2:6, 2:6 от Рубен Бемелманс (Бел) и Даниел Мазур (Гер).