Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Искаше да знае защо така упорито се крият досиетата Х, които ЦРУ и Пентагонът сега разкриват на порции

Отиде си проф. Лъчезар Филипов, единственият българин, работил с легендарния основател на култовото тв предаване “Космос” Карл Сейгън.

Двамата се познават от преди 1984 г., но тогава Филипов е поканен от Сейгън да стане член на комисията SETI към Международната астрофедерация. 4 години по-късно Сейгън го кани на специализация в Пасадена, организирана от Планетарното общество.

Американският професор е впечатлен от Филипов, който залага на научния подход в търсенето на извънземен разум. Самият институт SETI е замислен от Сейгън като организация на учени, които си задават фундаментални въпроси като

дали сме сами

във Вселената? Има ли напреднали цивилизации, които можем да открием, и как това би се отразило на обществото, ако го направим? Как можем да подобрим шансовете за осъществяване на контакт? Днешното поколение е първото, което разполага с науката и технологиите, за да докаже, че има и друг разум в Космоса. До последния си дъх през 1996 г. Карл Сейгън вярва, че с прецизен инструментариум нашата цивилизация може да улови сигнали и да осъществи контакт с извънземни.

В разговор със "168 часа" Филипов споделяше, че няколко години по-рано - някъде в началото на 90-те, той започва да се съмнява, че SETI ще бъде използвана и за съвсем други цели, и през 1992 г. се оттегля.

Въпреки това той продължава да организира срещи и конференции със световноизвестни уфолози. Заедно те подемат инициативата САЩ да разкрият всички досиета, описващи контакти с извънземни.

В разговор със "168 часа" споделяше, че му е болно, защото често

медиите го цитират некоректно

и резултатът е, че той минава през всички нива и е признат за професор, но не и от последното – Научния съвет на БАН. След това част от колегите му се разграничават от него. В онзи последен разговор той сподели, че успешно се е справил с болестта.

В резултат на всичко това отключва раково заболяване. В последния ни разговор сподели, че успешно го е преодолял с китайска гъба – беше горд, че е успял с

нетрадиционна медицина,

която незаслужено е пренебрегвана от официалната.

Филипов изследваше информациите и документите за контакта с извънземен разум. В последния ни разговор “168 часа” го попита какво мисли за правнучката на президента Дуайт Айзенхауер, от която тръгва митологията, че той е имал ключови срещи с представители на чужда цивилизация. Лора Магдалена, твърди, че контактът с извънземните е най-голямата тайна на нейната фамилия. Тя казва, че сама открила документи и истории, които потвърдили това, за което се досещала. Според нея след срещите на дядо й започва секретна програма за разработка на военни съоръжения с помощта на извънземни технологии.

“Аз се познавам с дъщерята на Айзенхауер - обясни неотдавна пред “168 часа” проф. Лъчезар Филипов. - Попитах я до каква степен е вярна информацията за тази

среща на Айзенхауер с извънземните

Тя каза, че това е семейна тайна.”

Предположенията на уфолозите са, че срещата е осъществена, след като Айзенхауер е поканен да се присъедини към тайния комитет Majestic-12. Филипов питаше защо така яростно се отрича съществуването му и искаше да знае до какви изводи са стигнали след случая “Розуел” и какво сочи анализът им на останалите случаи. Неговата теория бе, че много малка част от този документ е публикувана, а другата е засекретена. Филипов се интересуваше и какво се случва, след като щафетата поема президентът Джон Кенеди. Едва неотдавна бе публикувана негова записка до шефа на ЦРУ, писана на 12 ноември 1963 г., 10 дни преди Кенеди

да бъде убит

В нея той най-общо пише, че планира да предложат на съветския лидер Никита Хрушчов съвместни изследвания в областта на Космоса и проучвания на Луната.

 Какво мислеше Филипов затова, четете в следващ брой.