Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато се делим на добри и лоши, на ваксъри и антиваксъри, на русофили и русофоби, на комунисти и демократи - всички губим

Около коледните празници човек, иска или не иска, се пренася в друг, по-духовен свят и тръгват трудните въпроси.

Тези дни отец Михаил Иванов постави един от тях, позовавайки се на Евангелието от Матей: "Всяко царство,

разделено на части

една против друга, запустява". "Докато съществува добро и зло, вие ще сте губещият - смята отец Иванов. - Докато съществува светлина и тъмнина, вие ще сте преследваният! Докато съществува праведност и греховност, вие ще сте грешникът! Докато съществува живот и смърт, вие ще умирате! Докато съществува борба на противоположностите, и двете страни ще са губещи! Докато съществува двуполюсният модел, всичко ще запустява! Правилният модел е еднополюсният, който казва: Съществува доброто, а злото е отсъствие на добро! Съществува светлината, а

тъмнината е

отсъствие на светлина!

Съществува праведноста, а греховността е отсъствие на праведност! Съществува животът, а смъртта е отсъствие на живот! Изграждайте правилно мислене, а то е в еднополюсния модел, защото Бог е един и няма антипод!"

В коя част сме ние? Част от народопсихологията ни е да се делим на лоши и добри, но сега, изглежда, бихме всички рекорди.

Разделението на ваксъри и антиваксъри е наистина потресаващо, стига се до абсурдни призиви в социалните мрежи едните да си търсят друга държава. Всъщност всичко е по-просто. Сериозните учени, големите научни институти не направиха никакви особени усилия, за да успокоят аргументирано

страховете

на част от обществото. Има опити, позовавания на големи изследвания, но конкретно с цифри колко ваксинирани бременни са родили здрави деца, колко жени са забременели след ваксини, какви точно са тези миокардити, които се развиват - въобще всички тези притеснения могат да се разгледат едно по едно и с цифри честно да се обяснят с плюсове и минуси. Докато това не стане, винаги ще има различни учени, които ще преследват своя миг слава, разпалвайки страховете на хората. В икономиката им казват "търговци със страх", защото там от това се печели. "Стадото" малки инвеститори много лесно се тласка в една или друга посока, а през това време

“акулите” обират

парите им

Дали и в здравеопазването не е така, днес можем само да гадаем.

Практиката показва, че такива хора е имало винаги, при всички пандемии. Слава Богу, че досега ваксърите са надделявали и са убеждавали обществата в ползата от ваксините.

Когато Валдемар Хафкин създава първите ваксини срещу холерата и чумата през 1890 г., населението е 1,6 млрд. души, а продължителността на живота стига до 53 г. (Повече за този изследовател може да откриете в новия брой на сп. "Космос"). До 1943 г. се правят различни опити за ваксина срещу туберкулозата, които се увенчават с успех. През 1955 г. д-р Джонъс Солк създава първата успешна ваксина срещу детския паралич. След

жестоки атаки

срещу него, след всякакви информации за заговори срещу човечеството, все пак разумът надделява. През 1960 г. вече населението на Земята е над 3 млрд. души. С развитието на имунизационните календари и усъвършенстването на ваксините броят расте и днес вече е 7,7 млрд. души, а продължителността на живота успешно гони 80 години.

Разбира се, тези аргументи няма да успокоят антиваксърите, но винаги е добре да се познава историята в детайли и да се задават въпроси.

За съжаление, разделението в обществото не е само по тази линия, а по още много други - на русофили и русофоби, на комунисти и фашисти, палят се с нова и нова сила, сякаш тези битки никога няма да имат край и винаги ще тъпчем на едно място. Безумно пилеене на безценна енергия.

Защо в Швейцария не е така? Защо там всичко е толкова умно и интелигентно? Защо в Гърция има безкраен

колективен интелект,

който винаги с точност знае кое е добре за нацията и кое - не? Защо едни държави имат точка на обединение, а на нас това все ни убягва? Защо е толкова лесно да ни разделят? Достатъчно са няколко добре платени тролове и се започва.

След освобождението от турско робство не е било така. Оцелелите хъшове, макар и разделени на тема за и против Русия, са намерили сили и са се обединили, за да изградят една силна държава, която през 30-те години влиза в топ 10 на най-бързо развиващите се европейски страни. Сега е същото - пак сме на дъното по бедност. Но пак има изход - в навечерието на Рождество Христово да се смирим, да се замислим, да си спомним чии наследници сме и да намерим точката на единение.