Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В ЕС мегаватът надмина рекордните 440 долара, в САЩ е $50, в Русия - $20

Европейският бизнес е в безпрецедентен режим на оцеляване

Когато ново правителство дойде току-що на власт и на втория ден Комисията за енергийно и водно регулиране обяви 11% скок на цената на електроенергията, от гледна точка на властта това определено изглежда много подозрително. Като стопроцентова подривна дейност в полза на бившите управляващи. Затова първо ще се направи анализ дали това е необходимо и ако е така,

поскъпването ще влезе в сила

от 1 април

Истината е, че за повишението се умува отдавна, но защо бе избран точно този най-неподходящ момент, едва ли някой може да каже. Официалното обяснение е, че се е бързало да се хване последният възможен срок - 15 декември. Държавата обяви компенсации за бизнеса между 1,5 и 2 млрд. лв., но големият въпрос е кой всъщност ще плати сметката? Естествено, че данъкоплатците, но това няма да е през сметките за ток, а чрез данъците. Заедно с това върви и друг процес. Търговците знаят, че мораториумът само отлага повишението за 1 април, и тихомълком започнаха да завишават цените на стоките и услугите, за да са подготвени за март, когато цените на електроенергията ще са по-високи.

Истината е, че повишението бе неминуемо на фона на енергийната политика на Европа. Цената на природния газ на Лондонската борса се повиши до 1800 долара за 1000 куб. метра, или до 153 евро за мегаватчас.

Причината е, че

"Северен поток 2"

е обект

на яростен спор,

който умело се експлоатира от Русия. Москва от доста време чака момента, когато Европа ще е изправена пред студена зима без достатъчни количества газ в хранилищата.

Това заедно с огромния процент ВЕИ инсталации, които в Северна Европа и Германия съставляват близо

40% от енергийния микс и тази година,

не осигури необходимите количества и се стигна до абсурдната ситуация. Така благодарение на системни недомислия един от най-богатите континенти е докаран до почти безпомощно състояние.

В ЕС мегаватчасът тези дни надмина 400 долара, в САЩ е около 50, а в Русия – 20. В България е 342, толкова е и в Гърция. В Германия цената е 431, във Франция – 442, в Испания и Португалия – 327. В цялата останала част на Европа е над 400 с изключение на Румъния където е 395 долара, и на Полша, която не желае да се откаже от въглищните централи и поддържа цена от 344 долара.

Това обаче съвсем не е всичко. Огромен принос за аномалията имат и въглеродните емисии, които свободно се търгуват и са обект на невиждани спекулации.

Как ще се справят европейският бизнес и индустрия с ток, който е 7-8 пъти по-скъп от този в САЩ? И 22 пъти над този в Русия?

За момента работещи варианти, които да се реализират сега и веднага, няма, но има

изобилие на екстравагантни идеи

от страна на изявени европолитици. Една от тях е да се увеличат кравите, за да има повече тор за биогорива. Нищо, че именно животновъдството е сред най-големите източници на вредни емисии. Неслучайно милиардерът Бил Гейтс от години призовава да се намали консумацията на месо.

Немска министърка призова да се отстрани асфалтът, за да може земята да диша.

Как ще оцелее европейският бизнес и индустрията?

Как ще се справят с конкуренцията производствата, където енергията има съществен дял в разходите?

Ако ЕС не промени нещо веднага, ще сме свидетели или на фалити, или на масово бягство и изнасяне на бизнеси и капитали извън Стария континент.

Съдбата на европейските граждани през тази зима също няма да е особено радостна. В Германия вече върви реклама с призив за по-чести комшийски събирания, за да се пести електричество. Истински абсурд за континент, където е събран цветът на научната и инженерната мисъл.