Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдебната палата в Русе
Съдебната палата в Русе

Различни състави на Районен съд – Русе са уважили исканията на прокуратурата да бъдат задържани под стража петима от чужденците, опитали да минат незаконно границата на България и одобриха споразумения с други трима, съобщи Темида. Петима от групата са се представили за сирийски граждани, но не са имали документи за самоличност. На всеки от тях е било повдигнато обвинение за това, че на 17 ноември 2021 г. в района на речен километьр 478-480, край село Сандрово, е направил опит да излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на власттa, като деянието му останало недовършено поради независещи от волята му причини.

Според Районен съд – Русе е налице реална опасност тези хора да се укрият и да извършат други престъпления, свързани с граничния режим, предвид обстоятелствата, при които са задържани, както и факта, че не им е установена самоличността и нямат постоянно пребиваване в България.

Други трима от групата са имали лични документи и са се признали за виновни в това, че на 17 ноември са излезли през границата на страната ни без разрешение. Това са Е. С. – на 26 години, сирийски гражданин, с основно образование; М. М. – на 27 години, сирийски гражданин, с основно образование; и У. А. – на 29 години, турски гражданин, със средно образование; и тримата – неженени и неосъждани.

Всеки от тях приел да изтърпи наказания лишаване от свобода за срок от 6 месеца с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 200 лв.

Споразуменията са окончателни, а определенията, с които петимата чужденци с неустановена самоличност са задържани под стража, подлежат на обжалване в тридневен срок.