Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Днес е най-големият ден на България - Съединението! Тържеството на един народ, който жадува да бъде заедно и да се възроди.

В соцвремената го празнувахме "под сурдинка", но имах щастието да имам "другаря Николов" като учител по история в английската и той ни откри величието на този ден и неговите герои. Един от тях този млад човек - княз Батенберг, чужденец, чийто живот и саможертва вдъхновяват и тогава и сега. Съединението не е просто мечта и въжделение, но и свършена работа, реализирана стратегия и план за действие. Той е мяра по която се оценяват съвременниците, умението да поставят цели и да ги постигат, да се обединяват в името на Отечеството.

За това днес пожелавам на всички, които искат възхода на България, и особено тези, които държат в ръцете си надеждата за промяна, демокрация и справедливост, да посетят този мавзолей или всеки друг паметник на Съединението, който има почти във всеки град. Но преди да влязат или да се преклонят да оставят отвън егото си, самомнението, страховете и претенциите си, да влязат тихо и смирено и да се помолят. Ако, Бог има милост, да поискат и получат прошка за греховете си за това че не съумяват да намерят Пътя. Защото в тази работа няма нито един без грях. Аз и вие също. Разделихме сме заради пандемията, заради политики, заради власт, а трябва да намерим брод отвъд проблемите към заедността.

Едни сме грешни заради стореното и казаното, други заради нестореното и неказаното.

Душманите ни побеждават само защото пред Отечеството, туряме егото си и суетата си, колкото и да не го признаваме. Заради разделение България пада по Османска власт, заради разделение и страх не успяваме да се освободим, заради разделение и днес не успяваме да изолираме Злото на корупцията, алчността, търсим щастието и благоденствието всеки за себе си.

Чувам пак за разделения, за претенции за изключителност, за ултиматуми, сръдни, отрицание. Там където трябват смирение, съзнание за дълг и отговорност.

Тогава през 1879 година когато принцът става княз, България е 99 процента селска, бедна, насилена, и има само 1000 души образовани, но има дух, надежда и велики българи, които гледат общото. И Възкресението се случва.

Честит празник и помнете имаме дълг, героите на Съединението ни питат, какво направихте за да бъде този ден и ваш празник?!

Изборите, които правим, всеки ден.

*От фейсбук!