Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов започна с противопоставянето срещу ДПС още от миналата година, когато акостира с лодка до летните сараи на Ахмед Доган.
Христо Иванов започна с противопоставянето срещу ДПС още от миналата година, когато акостира с лодка до летните сараи на Ахмед Доган.

Христо Иванов следва стратегията на Борисов от 2009 г. и на Волен от 2005 г.

Противопоставянето им с ДПС доведе ГЕРБ до победа, а "Атака" вкара в парламента

При невъзможност да се състави кабинет с третия мандат и евентуален разпад на все още неучаствалата във властта "Има такъв народ" е вероятно на власт да се върне ГЕРБ. Има и по-смели предположения на политолози – че "Демократична България" ще стъпи на краката си и може да се озове на първото място в класацията при следващите предсрочни парламентарни избори.

Съзнателно или не, десните повтарят печелившата стратегия на Бойко Борисов от 2009 г. и на Волен Сидеров от 2005 г.

Ожесточеното противопоставяне

на ДПС и хората на Христо Иванов

и Атанас Атанасов – обвиненията за задкулисие в Сараите или в новата джипка на Иво Прокопиев, не е нищо по-различно от това, което е било през годините с други формации.

През 2005 г. риториката срещу формацията, основана от Ахмед Доган, вкара "Атака" в парламента. И националистическата партия остана трайно представена цели 15 години. Същото се случи и през 2009 г., когато ГЕРБ проведе цялата си кампания върху анти-ДПС говорене. Тогава Бойко Борисов нападаше ДПС заради "порциите", които раздава. Всъщност такова поведение имаше и един знаков бивш лидер на десните – Иван Костов. Докато беше премиер, той стана пословичен с думите си, че ДПС е проклятието на България.

За битката тогава напомни заместник-кметът на район "Триадица" Руслан Баждеков във фейсбук: "Върху един от лидерите на ДБ Христо Иванов се концентрира огромен по количество и качество широкомащабен "обществен удар", който поразително напомня масираната кампания срещу Иван Костов и правителството на ОДС 1997 - 2001 г.

Тогава една от главните причини беше пълната изолация на ДПС от властта. Това беше и времето, в което

Доган и компания формално и на практика бяха извън управлението

на страната, нещо, което ДПС не може да прости на Костов до ден днешен. Сега наблюдаваме зараждането на същото явление, само с други видими лица. (...) За Борисов и управлението му нито дума, цялата злъч е концентрирана върху Христо Иванов с тази разлика че той не е бил в управлението в последните 5 г."

Атаката срещу ДПС от страна на традиционната градска десница не е единствената причина, поради която доверието към нея се възвърна в последно време. "Демократична България" успя да събере доста привърженици с борбата си със статуквото. Градската десница привлече интелигентни млади хора, припознаха я и българи в чужбина. При тях се завърнаха и традиционни избиратели, които бяха загубили доверие заради раздорите им преди години.

Колкото и невероятно да звучи предположението, че може да се озоват първа политическа сила, подобна беше ситуацията с "Има такъв народ" миналата година. До вота на 4 април никой не предполагаше, че ще стигнат до водеща група на 11 юли.

Но твърде е възможно избирателите, които се отдръпнаха от ГЕРБ, да се върнат при Бойко Борисов и неговата формация да се появи на бял кон като най-голяма след евентуалните есенни предсрочни избори. Те имат силен коз в ръцете си, след като партиите на протеста не успяха да съставят правителство досега и ако не реализират и третия мандат. И вече започнаха

кампания срещу канадското гражданство на Кирил Петков,

който бе назначен от президента за икономически министър, но минава за приближен до "Демократична България" и дори някои твърдят, че ще е кандидатът им за президент.

За ИТН ще е много трудно на следващите избори. Слави Трифонов ще трябва да обясни на избирателите, че е срещу всички – и срещу формациите от статуквото, и срещу новите, с които не можа да се разбере за кабинет. Но е твърде вероятно хората да го обвинят, че е провалил протеста, като не е направил съюз с останалите. "Може да му поискат отговорност, че е убил отвътре идеята на тези, които излязоха миналото лято да протестират", коментира политолог. И така

да се срути толкова скоростно,

колкото се издигна. Има и обратното мнение – че хората ще му повярват, че не е влязъл в колаборация със старите и новите партии, че е искал да има самостоятелен кабинет. Какви са шансовете да се случи това, социолозите не се наемат да прогнозират.

Факт е обаче, че ако се стигне до нови парламентарни избори,

ще настъпи

тотален хаос в държавата,

който може да продължи дълго време.