Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Семйството на екскурзия в Саудитска Арабия
Семйството на екскурзия в Саудитска Арабия

Споделят любовта към вкусната храна, разделят ги единствено филмите. Той обича екшън, а тя - сълзливите сюжети

24 x 24 е новата ни рубрика, с която "24 часа" влиза не само в 2024 година, но и в дълбоките, понякога спокойни, друг път бурни води на човешките отношения.

В нея ще каним известни "дуети" - в живота, на сцената, на екрана, в бизнеса. Общото между тях ще е едно - ще са умни, талантливи и стойностни хора, които имат какво да кажат. И не се страхуват да бъдат искрени.

Всеки от двамата ще отговаря на общо 24 еднакви и лични въпроса - една забавна, но и провокативна възможност човек да забави темпото и да си припомни защо обича другия или какво не харесва у него. А за любопитните ни читатели - шанс да ги опознаят по-отблизо.

Този път гости са скулпторът и бивш министър на културата Вежди Рашидов и красивата му съпруга - д-р Снежана Бахарова - Рашидова, която е кардиолог в болница "Пирогов". Брак сключват през 2006-а - много след като се запознават. И така вече близо 30 години са неразделни.

- Какво най-много цените в половинката си?

Снежана Бахарова: Честността и почтеността. Той е изключително грижовен съпруг, баща, дядо. Винаги съм се възхищавала на това, че е тръгнал от едно много трудно детство да преследва мечтата си да стане голям художник. И е постигнал тази мечта по най-убедителния начин. Ходила съм с него в района на мина “Бориева” край Мадан, където ми показа в какви условия е живял като ученик в прогимназията. Разплаках се, като видях откъде е тръгнал и как е изградил името си Вежди.

Вежди Рашидов: В една връзка човек търси онези качества, които да могат да попълват липсите в търсещия. Именно затова Бог е създал мъжа и жената и необходимостта да направят едно цяло, което да ги привлича и събира заедно. Качествата, които носи един мъж, понякога липсват в жената, а качествата на жената - в мъжа. Всичко това прави цялото, което смятаме за съвършено. Като зрял човек Снежа носи онези качества, които липсват при мене, и моите, които липсват при нея. Може би това ни привлича. А за Снежа - тя е добър човек, любяща майка, грижовна съпруга. Отвсякъде жена.

- А какво ви дразни?

Снежана: Не едно и две неща, но те са незначителни на фона на това, което харесвам и обичам в него.

Вежди: Ооо, дразнители дал Бог, но самият брак и семейство са договор между двама за обич и търпение - абе изобщо двама да се търпят, когато станат нетърпими. Семейството е низ от компромиси от всички страни. Ако в основата на едно семейство има много обич, Господ е дарил човека и с двете. Когато има грешка, има и прошка.

- Кои са трите най-любими негови/нейни неща?

Снежана: Ателието, семейството и приятелите.

Вежди: Тя е жена, която обича семейството, приятелите и професията си. Но повече от тези три неща обича кучето си Ари. Надявам се, че малко обич и за мен остава.

- Коя е случката с него/нея, която никога няма да забравите?

Снежана: За всичките близо 30 години, откакто сме заедно, има не една и две случки, които са паметни. Просълзявала съм се на много от тях, но това са много лични истории.

Вежди: 30 години заедно са сериозно време. Така че случките, които не бих забравил, са доста и почти всички са незабравими.

- Кой избира храната, филмите, музиката, пътуванията?

Снежана: Той е по-добър в кухнята от мен, моята сила не е там. В кулинарията той влага творчество. Аз съм по филмите с по-сантиментална история, а той е по екшъните. И двамата обичаме хубавата музика, там нямаме различия. За пътуванията - планираме ги заедно. Обичаме да пътуваме, това е едно от любимите ни неща. Но каквато и дестинация да изберем, не можем да се скрием. Вежди навсякъде е разпознаваем.

Вежди: Относно храната, аз съм по-добрият готвач. Обичам пазарите и магазините. Филмите ни разделят - тя обича любовната драма, докато аз “събирам гилзи”. За щастие, и музиката, и пътуванията са ни еднакво желани, близки и приемливи. 

Вежди Рашидов и Снежана Бахарова в Сицилия
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Вежди Рашидов и Снежана Бахарова в Сицилия СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

- Кое е най-любимото ви време на деня и годината, когато сте заедно?

Снежана: По време на отпуск и вечер, когато сме заедно. И уикендите, разбира се, когато сме само двамата и заобиколени от семейството.

Вежди: Вечерите са онова време, когато сядаме на масата, вечеряме заедно, разговаряме и гледаме поредния добър сериал. Това е и времето, когато имаме повече време заедно. Сутрин всички бързаме за някъде - тя за “Пирогов”, аз - за ателието. А лятото е най-любимото ни време от годината, и двамата сме топлолюбиви.

- Какво помните от първия път, в който го/я видяхте?

Снежана: На рожден ден на мой и негов приятел, който впоследствие ни стана и кум. Отидох сама и попаднах в компанията на много популярни личности, които бяха далеч от моя кръг тогава. Вежди беше човекът, който дойде при мен и ме покани да седна на масата до него. И така вече близо 30 години седим един до друг.

Вежди: Всичко беше много случайно. На рожден ден на приятел красива самотна дама и един не толкова красив младеж с чаша в ръка - малко настоятелен, малко кавалер, се срещнаха. И ето, това е резултатът.

- Кога разбрахте, че го/я обичате?

Снежана: В началото ми беше много любопитно и интересно с него. И с течение на времето се оказа, че не можем един без друг. Май това е любовта. Кога точно се влюбих, не мога да кажа, но с годините любовта се засили. Дано така бъде и до края.

Вежди: Късно. Първо я видях, оцених я и тръгнах към хубостта ѝ. Бавно във времето започнах да разбирам, че все повече я обичам. И ако така продължи и в старостта ми, ще бъда щастлив, че ще умра с много обич.

- Знаете ли кой е любимият му/ѝ филм, книга, цвят?

Снежана: Любимият му филм е “Кръстникът”, любима книга - има много, а любимият му цвят е черният.

Вежди: Сълзливите филми. Тя чете много книги и като всяка жена обича шареното. Но при “естет и дизайнер” като мен тя попада в защитената зона на естетиката.

- Кое е най-голямото различие в характерите ви?

Снежана: И двамата сме прекалено емоционални, но аз като че ли съм по-прагматична, не се паля толкова лесно. Може би го дължа на професията си.

Вежди: В характерите си ние сме като ин и ян, като доброто и злото, като красивото и грозното, като всичко в живота, където едното и другото се допълват и правят цяло. 

Вежди Рашидов и Снежана Бахарова на посещение при Папа Франциск в Рим през януари 2023 г.
Вежди Рашидов и Снежана Бахарова на посещение при Папа Франциск в Рим през януари 2023 г.

- А по какво си приличате най-много?

Снежана: По нещата, които обичаме да правим заедно, по обичта ни към семейството, дома, децата, кучето Ари, към живота.

Вежди: Към всичко около нас сме еднакво добри, обаче при мен това не личи.

- Болка или преживяване, което бихте отнели от другия, ако можехте?

Снежана: Бих отнела всичко, което него го наранява, за да го защитя, защото той е изключително чувствителен и раним човек.

Вежди: В тази връзка аз бих поел отнемането на всичко като на скъп човек. За жалост, така сме създадени, че болките си ги носим сами, преживяванията са дълбоки и единственото, което в тежки моменти би било полезно, е присъствието или най-малкото - усещането за сигурност и енергия. Това понякога дава много сили на боледуващия. Преживях го в болница, когато всеки ден губех енергия за живота, но нейната ръка, с която стискаше моята, ми вдъхваше надежда, вяра и сили за живот. Това не се забравя.

- Как се променя любовта ви във времето?

Снежана: Любовта или я има, или я няма. Във времето става все по-дълбока. Любовта е чувството, което ни държи плътно един до друг в добро и лошо.

Вежди: Времето не може да променя любовта. То променя единствено външната ни опаковка, а любовта е в душите ни.

- А как се променихте в тази любов?

Снежана: Може би станах по-спокойна, по-сигурна, защото до себе си имам грижовен и стабилен човек, приятел, любим, на когото винаги мога да разчитам - най-близкият ми човек.

Вежди: Аз, амбициозният млад провинциален дивак, с такава любов констатирах, че ставам все по-човечен.

- Как бихте описали партньора си на друг човек?

Снежана: Като най-добрия, най-близкия ми човек.

Вежди: Като най-добрия, най-скъпия и най-нужния ми човек.

- Какво не бихте простили на другия?

Снежана: Досега не ми се е налагало да се замисля по този въпрос, че да преценявам какво не бих простила. А дребните битови дрязги бързо минават и заминават.

Вежди: Не зная дали бих могъл да не простя нещо на Снежа. Досега не съм се замислял над такъв въпрос, защото досега съм получавал от нея само чувство на сигурност.

- А какво не бихте простили на себе си в отношенията с другия?

Снежана: Не бих си простила, ако допусна по някакъв начин да злоупотребя с доверието му или пък да го нараня.

Вежди: Много често се е налагало заради невъздържаност или други ситуации да си лягам с гузна съвест. Като във всяка къща и в нашата коминът понякога пуши, но това никога не е повод да запалим цялата къща. Намирали сме сили да потушаваме емоциите с обич.

- Защо го/я обичате?

Снежана: Защото през всичките тези години съм се убедила, че това е човекът, с когото искам да остарея.

Вежди: Този въпрос може да бъде отправен единствено към Бог, който направлява чувствата ни. На този въпрос и аз не мога да намеря отговор. Обичам я!

- Как посрещате партньора си, когато се прибира у дома вечер?

Снежана: Сложена маса, топло ястие. И с усмивка.

Вежди: Със сервирана маса и чаша червено вино.

- Какво обичате да правите заедно и какво всеки предпочита да върши сам?

Снежана: Заедно - да гледаме филми, да се грижим за двора, цветята, дърветата. Аз - да ходя на разходка с кучето Ари на Витоша привечер, в този златен час, в който нямам обхват на телефона. А той предпочита да е сам в ателието си.

Вежди: Понякога готвим заедно. В ателието си предпочитам да съм сам. 

Снежана Бахарова с немската овчарка Ари
Снежана Бахарова с немската овчарка Ари

- Чувствате ли се свободни във връзката си - да бъдете себе си, да имате свой приятелски кръг и занимания?

Снежана: Естествено, свободна съм! Вежди никога не ми е поставял ограничения. Имам приятелки още от ученическите години, с които често се виждаме. Обичам да ходя на театър.

Вежди: Абсолютно съм свободен. Имам много приятели, държа на тях, винаги е било така в живота ми. Не си предавам приятелите, а ги пазя. Те са за мен богатството, което един живот може да ми даде.

- Как реагира партньорът ви, когато му съобщавате лоша новина?

Снежана: Пали се за кратко, след което обсъждаме как да решим проблема.

Вежди: Емоционално, но после спокойно търсим решение.

- За какво се карате най-често и как решавате споровете?

Снежана: За кучето Ари, защото той винаги го прехранва. А Ари има режим.

Вежди: За глупости. Както повечето семейства, и ние не правим изключение. А споровете ги решаваме спокойно, когато приключим с коментарите.

- Има ли навик, който искате другият да промени?

Снежана: На години сме, на които навиците не се променят. Харесваме се каквито сме.

Вежди: Разбира се. Всеки човек има своите недостатъци или най-малкото - своите дразнители върху другия. Когато са навици, които може да отминеш или премълчиш, това е по-доброто, за да съхраниш по-важното - семейството и обичта. 

Снежана Бахарова и Вежди Рашидов в Матера, Италия
Снежана Бахарова и Вежди Рашидов в Матера, Италия
Семейството в на яхта в Анталия, Турция
Семейството в на яхта в Анталия, Турция