Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Караколев
Георги Караколев

От любов към Русия, а не заради пари е шпионирал и давал информация на разузнавателните служби на Кремъл арестуваният антимафиот Георги Караколев. Той получавал стимули, но те не били финансови.

57-годишният служител на ГДБОП бил следен от средата на миналата година. Използвани са и специални разузнавателни средства, за да се докаже вината му. Мъжът работи в международния отдел на антимафиотите. Въпреки това ровел и в документи, които не би трябвало да са му служебно известни.

По-голямата част от тях не били класифицирани, обясни наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.

През продължителен период е реализирал комуникация и обмен на информация с представители на разузнавателните служби на Русия. При тази комуникация е предоставял информация, изготвена от българските служби и агенции, както и информация, която е постъпвала от партньорски структури, агенции и организации. Извършени са претърсвания и обиски. Приобщени са веществени доказателства, каза Кънев. Въпреки предаваната информация на руските разузнавателни служби във връзка с разследвани техни компании нямало провалена разработка, увери прокурорът. След началото на войната в Украйна много компании с руски капитали бяха санкционирани и загубиха част от печалбите си от международен бизнес в държавите от ЕС. Те обаче се опитват да заобикалят забраните по различни схеми. За това има поне 300 разследвания в службите за сигурност, а с международния обмен те са достъпни и до колегите им у нас.

Караколев е съдействал на разследването Сам показал къде има други веществени доказателства.

Мъжът е дългогодишен служител на МВР. Постъпил е в “Националната служба за сигурност”, днешната ДАНС. Бил е на мисии през периода 2000-2001 г. в Косово, обясни шефът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов. Работил е в няколко отдела на ГДБОП, сред които “Трансгранична организирана престъпност” и “Трафик на хора”. През 2016 г. опитал да отиде и в Гранична полиция. Кандидатствал за сектор Фронтекс от отдел “Международно-гранично полицейско сътрудничество”, но не бил допуснат до конкурса. Няма необходимия 4 години професионален опит в области, свързани с функциите, посочени в длъжностната характеристика, гласял отказът.

За последно бил експерт в “Международно сътрудничество и проекти”, посочи Серафимов и уточни, че служителите в тази дирекция не се занимават с оперативни разработки, но имат достъп до информация за обмени с партньорски служби. Достъпът до документи, който той е имал, е описан и предаден на прокуратурата, коментира шефът на ГДБОП. Обясни, че Караколев имал и награди, и наказания. Получил дори порицание - последната санкция преди уволнение. То е заради почерпка на международен прием.

При антимафиотите Караколев е работил от 2015 г., когато дирекцията бе възстановена в МВР. Не е ясно дали през предните 2 години, когато ГДБОП бе част от ДАНС, се е запознал с агента на разузнаването, задържан с него, или докато е бил в НСС. Агентът бил арестуван именно заради контактите си с Караколев, обясни зам. -председателят на ДАНС Петър Петров.

Става дума за лице, наш служител, което е засечено в хода на работа по конкретната разработка в преки и директни контакти със задържания служител на ГДБОП. За него се изясняват обстоятелствата и общуването му с обвиняемия. Уверявам ви, че са взети мерки спрямо него - ограничаващи достъпа му, за да няма риск от изтичане на допълнителна информация. От самото начало на разработката сме лимитирали информацията, до която е имало достъп заподозряното лице, каза бившият съветник на Кирил Петков, който, преди да поеме поста в ДАНС, бе и депутат от “Продължаваме промяната”.

Караколев вече е отстранен. Това е стъпка за прочистване на хората, които не са лоялни. Не толерираме такъв тип поведение и такъв тип служители, каза Серафимов. Коментарът му дойде няколко часа след като сайтът на “24 часа” съобщи, че директорът на “Вътрешна сигурност” в МВР Георги Георгиев, която разследва полицаите, е отстранен (виж карето).

Караколев е обвинен, че е давал информация на чужда държава. Наказанието е от 5 до 15 години затвор. По делото ще бъдат изпратени молби за правна помощ до редица държави. Караколев е задържан за до 72 часа и ще му се иска постоянен арест.

Заради него и колегата му от ДАНС прехвърчаха искри между двете служби. Появиха се съмнения, че ДАНС използва случая за удар срещу ГДБОП. Причината - в понеделник от агенцията не само не съобщиха, че се разследва и техен служител, а дори отрекоха да има задържан кадър на ДАНС.

Сигналът постъпва в държавната агенция по линия на чуждестранен служител, командирован в ГДБОП. Той забелязал ровенето в документи и се свързал с ДАНС. Оттам вчера посочиха, че след постъпването на информацията са започнали разбработката, но отрекоха чужди служби да са работили по случая.

По другите подобни дела чакат експертизи, откриха и документни престъпления

Експертизи бавят приключването на другите разследвания за шпионаж, съобщи зам. градският прокурор на София Христо Кръстев.

По разследването срещу пенсионера от армията бригаден ген. Валентин Цанков например се чакат 17 становища на вещите лица. По делото били иззети голямо количество флашки и в момента била назначена експертиза. Тя трябва да каже дали информацията в тях представлява служебна информация, държавна тайна, или е класифицирана информация от чужбина. Ще се проверява и дали е предавана на чужденец с цел да се навреди на България, или на нейни партньори.

По делото, в което обвинен е агент на ДАНС, разследващите открили данни и за документно престъпление. То се разследва от април 2022 година. Според запознати следователят, работил по случая, пратил делото в прокуратурата с мнение за прекратяване. Държавното обвинение дало указания по разследването, които в момента се изпълнявали.

Върнато за доразследване пък бе делото срещу Иван Илиев, познат и като Резидента, съпругата му Галина и служители на военното министерство и секретното деловодство на парламента. Очаква се скоро то отново да бъде внесено в съда.

В съда е единствено делото срещу Николай Малинов, но то е за подготовка към шпионаж.

Калин Стоянов махна шефа на дирекцията, разследваща полицаи

Срещу Георги Георгиев има дисциплинарно производство

Отстранен от длъжност е шефът на Дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР Георги Георгиев. Тя разследва престъпленията, извършени от служители на МВР. Причината за махането му е, че срещу Георгиев е образувано дисциплинарно производство.

Спрямо директора на “Вътрешна сигурност” се води дисциплинарно производство за тежко дисциплинарно нарушение. Отстранен е за определен срок в рамките на производството, коментира зам.-министърът на вътрешните работи Христо Стефанов. Той допълни, че не може да каже има ли следствени дела срещу него.

Дирекцията бе критикувана от вътрешния министър Калин Стоянов в неделя. Имам леки забележки към дирекция “Вътрешна сигурност”. Не бива да реагираме само и единствено, когато има подаден сигнал от гражданин, каза министърът по повод заловени с подкуп четирима пътни полицаи. За тях сигнализира изнудваният шофьор.

Махането на Георгиев няма общо с акцията срещу антимафиот Георги Караколев, разследван за шпионаж. Той е бил следен 2 месеца преди ареста му. По времето на Георгиев бяха заловени няколко полицаи, помагали при трафика на крадени коли към чужбина. За подкуп бе задържан и шеф в Гранична полиция. Самият Георгиев тръгна силно, след като бе назначен през май 2021 г., с арести в пловдивското Трето РУ.