Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Залаганията са разрастваща се индустрия в световен мащаб и FIFA изчислява, че общият глобален оборот от залагания на футболни турнири възлиза на милиарди. Докато тази индустрия за залози представлява източник на финансиране за футбола, тя също така представлява риск за целостта на футбола. Именно заради това управляващите футбола организации като ФИФА и УЕФА имат много строги правила и ограничения - нека ги разгледаме.

Те разглеждат в целия ѝ контекст възможността за манипулиране на една среща, а не само поставянето на залог като независимо действие. Често разследвания на залози на играчи водят до изводи и доказателства за намеса в хода или резултата на срещата. Дори цели турнири. Разбира се, винаги целта е да се получат печалби, които се третират като незаконни от футболните институции.

ФИФА е изцяло ангажирана със защитата на почтеността на футбола в световен мащаб

Нека се запознаем с това какви специфични правила за залагане, хазарт и подобни дейности във футбола е въвела.

Участие в хазарт, залагания или други подобни дейности

Обвързаните от Етичния кодекс на FIFA са всички длъжностни лица, рефери, играчи, както и агенти и посредници на мачовете, са предмет на Кодекса. Те нямат право да:

  • Забранено им е да участват, пряко или косвено, в залагания, хазартни игри, лотарии или подобни събития или транзакции, свързани с футболни мачове или състезания и/или каквито и да било свързани футболни дейности;
  • Те не трябва да имат никакви интереси, нито пряко, нито косвено (чрез или във връзка с трети страни), в образувания, компании, организации и т.н., които насърчават, посредничат, организират или провеждат залагания, хазарт, лотарии или подобни събития или транзакции, свързани с футболни срещи и състезания;
  • „Интереси“ включват получаване на всякакви възможни предимства за самите лица, обвързани от Кодекса, и/или свързани с тях лица.

Съгласно чл. 26 от Етичния кодекс на ФИФА, въпросното поведение може да бъде обект на разследване за почтеност. То може да доведе до глоба от най-малко 100 000 швейцарски франка и забрана за участие в каквато и да е дейност, свързана с футбола, за максимум три години.

Какви са различните сценарии?

  • Футболист/съдия/длъжностно лице прави залог за произволен футболен мач.
  • Трето лице прави залог под свое име на футболен мач с парите на някой, който се занимава с футбол, и лицето, което се занимава с футбол, получава приходите.
  • Трето лице прави залог под негово име със собствените си пари на футболен мач заедно с някой, който се занимава с футбол, и те си поделят приходите.
  • Някой, участващ във футбола, споделя вътрешна информация, която е информация, която има само това лице поради неговата/нейната позиция в играта и която не е достъпна за обществеността, с трета страна. Третата страна прави залог на този футболен мач въз основа на получената информация.

В УЕФА също обръщат щателно внимание на темата

Ще ви запознаем с някои конкретни текстове, които се занимават с въпроса. На тази страница може да откриете още много информация по темата. Тя определено е интересна и ще ви даде допълнителен поглед над организацията на Цар Футбол.

Дисциплинарни правила на УЕФА (издание 2012 г.) :

Член 5 - Принципи на поведение:

Членуващите асоциации и клубове, както и техните играчи, официални лица и членове, трябва да се държат според принципите на лоялност, почтеност и спортсменство. 

Член 5bis - Почтеност на мачовете и състезанията:

Всички лица, обвързани от правилата и разпоредбите на УЕФА, трябва да се въздържат от всяко поведение, което уврежда или би могло да навреди на целостта на мачове и състезания, организирани от УЕФА. Те трябва да сътрудничат изцяло на УЕФА по всяко време усилията си за борба с подобно поведение.

Нарушение на тези принципи е извършено, например, от всеки:

  • Който действа по начин, който има вероятност да окаже влияние върху хода и/или резултата от мач или състезание чрез поведение, което нарушава уставни цели на УЕФА с оглед получаване на предимство за себе си или за трета страна;
  • Който участва пряко или непряко в залагания или подобни дейности, свързани със състезателни мачове на УЕФА, или който има пряк или косвен финансов интерес в такива дейности;
  • Който използва или предоставя на други лица информация, която не е публично достъпна, получена чрез позицията му във футбола и вреди или би могла да увреди целостта на мач или състезание на УЕФА;
  • Който не информира незабавно и доброволно УЕФА, ако се обърне към него във връзка с дейности, целящи да повлияят на хода и/или резултата от мач или състезание

Организационни правила на УЕФА (издание 2012 г.)

Член 61 - Етично поведение, професионално поведение и други задължения:

По време на своя мандат членовете на комисиите и експертните групи на УЕФА са длъжни:

 

Да не участват, пряко или непряко, в залагания или подобни дейности, свързани със състезателни мачове на УЕФА, и да нямат пряк или косвен финансов интерес в такива дейности.

Директиви, регулиращи длъжностните лица на мачовете на УЕФА (издание 2011 г.)

Член 5 - Задължения на мачовете на УЕФА:

Да не участват, пряко или непряко, в залагания или подобни дейности, свързани със състезателни мачове на УЕФА, и да няма пряк или косвен финансов интерес в такива дейности;

Общи условия на УЕФА за съдиите (Издание 2003 г.)

Съдиите нямат право да участват в каквито и да е залагания, свързани с мачове на УЕФА.

Както сами виждате, играчите нямат право дори от напълно непряко участие в изброените дейности. Застрашени са от много сериозни наказания. Същото обаче важи и за всички други лица, които по някакъв начин имат професионално отношение към футбола.