Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Брюксел Снимка: Twitter/@AndyVermaut
Брюксел Снимка: Twitter/@AndyVermaut

В интернет се разпространява видео, на което извършителят казва, че е убил трима и е член на "Ислямска държава"

Двама убити и един ранен при стрелба в Белгия. По първоначални данни загиналите са шведи, които отивали на футболен мач на националните отбори, пише Daily Mail. 

Свидетели на кървавото деяние разказват в социалната мрежа X (бившата Twitter), че нападателят е викал "Аллах Акбар" по време на стрелбата. Бил облечен като строител - с оранжево яке и бяла каска. Съобщава се, че първо е стрелял по човек във входа на бизнес сграда, а след това по двама души в такси.

Белгийските власи обявиха най-висока степен за опасност от терористична заплаха за първи път от 2016 година, когато на 22 март двама джихадисти се самовзривиха на летище Завентем в Брюксел, а по-късно трети - на метростанция. Загинаха 32 души, а над 340 бяха ранени. Самоубийствените атентати, отговорност за които пое групировката "Ислямска държава", бяха извършени от нейната клетка, осъществила и атантатите от 13 ноември 2015 г., когато бяха убити 130 души в Париж и Сен Дени.

Министър-председателят Александър Де Кро призова жителите на Брюксел да бъдат "бдителни", тъй като заподозреният все още е в неизвестност и изрази съболезнованията си към семействата на жертвите в своя профил в социалната мрежа X:

"Моите най-дълбоки съболезнования на близките на този страхлив атентат в Брюксел. Следя отблизо ситуацията, заедно с министрите на правосъдието и вътрешните работи от кризисния център. Следим ситуацията и молим жителите на Брюксел да бъдат бдителни", написа той. 

Днес шведският национален отбор по футбол трябваше да играе с Белгия на стадион "Хейсел", намиращ се на три километра от мястото на нападението.

Белгийски медии съобщават, че стрелецът е използвал автоматична пушка и е избягал със скутер. В социалните мрежи пък се разпространява видео, на което мъж, смятан за извършителя, заявява на арабски, че е член на "Ислямска държава" и току-що е застрелял трима шведи, говори още за "убийство на неверниците" и "отмъщение за мюсюлманите", пише The Brussels Times.