Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За 50 години четири пъти нарастват заболяванията, които прескачат от бозайниците към хората

Пандемиите ще се увеличават, ако не спрем навреме - 3 тревожни факта

Помните ли знаменитата фраза на Джордж Карлин как Земята ще се отърси от нас като от досадни бълхи, за да се изчисти и да продължи без хората?

Планетата съществува от около 4,5 млрд. години и наистина е преживяла много - удари на метеорити, астероиди, вулкани, размествания на магнитните полюси и какво ли още не. Една гигантска система, в която преди около 3 млрд. години се появява прародителят на днешните вируси, който дава живот със заразяване на бактерии, археи и еукариоти. Това дава основание на вирусолога Марк Йънг да заяви, че вирусите са стари колкото и самият живот на Земята. Срещу този

невидим древен враг,

свикнал постоянно да еволюира, се изправя една доста по-млада форма на живот – хомо сапиенс, чието развитие започва преди около 200 000 години.

Затова още от самото начало на пандемията някои учени зададоха въпроса - близо ли сме до момента Х, когато природата ще ни обяви биологична война? Сигналите в това отношение са много - от 2001 г. вирусите все по-често прескачат от бозайниците към човека и до момента са предизвикали 9 инфекции. За последните 50 години зоонозните болести, поразили хората, са се увеличили четири пъти.

Към това се прибавя още една опасност - резките климатични промени и глобалното затопляне, които сякаш са придружени от "пробуждане" на древни микроби, включително от ерата на динозаврите. Какъв ще е новият ни живот с тях, никой не знае. Дали смъртността при тях ще е като при коронавируса - около 2%, или ще е като ебола, където тя е 40 - 50 на сто. Дали това не дава основание на учени и хора като милиардера Бил Гейтс да прогнозират скоро нови епидемии? Възможно ли е наистина природата да ни е обявила вече биовойна?

"Човек все повече се доближава до нормалните хабитати не само на микробите, но и на зоонозите - коментира пред сп. "Космос" проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН. - Ние все по-често

притесняваме животните на планетата,

навлизаме в техните територии, оказваме се в тесен контакт с видове, с които не сме си взаимодействали. Човечеството става 8 млрд. души и все по-трудно ще се спазва необходимата дистанция с различните видове. В тази посока трябва да се търсят отговорите."

Подобно е мнението и на един от най-добрите ни специалисти по зоонози и прелитащи - проф. чл. кор. на БАН Христо Найденски, работил по свинския грип, човек с изключително богата биография като инфектолог.

"Навлизането на хората в дивата природа е едната страна на процеса, свързан с разпространението на коронавируса и на епидемиите в началото на XXI век", казва пред "Космос" проф. Найденски, който е и ръководител на Департамента по инфекциозна микробиология към Института по микробиология на БАН. Според него човек със своята дейност допринася много за разпространението на дадена инфекция, но от значение е и способностите на патогена да се адаптира чрез мутации спрямо различни фактори в околната среда. В това отношение много зависи от климатичните промени, от заложената изменчивост в генома на микроорганизмите и др.

Дали е прав Бил Гейтс, когато прогнозира нова пандемия само след 2-3 години, четете в новия брой на сп. "Космос".