Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Путин заяви, че няма да си постави ваксината Спутник V, но дъщеря му вече се е ваксинирала.
Путин заяви, че няма да си постави ваксината Спутник V, но дъщеря му вече се е ваксинирала.

Москва намеква със Спутник V за Студената война

Китай предоставя $1 милиард заем на страни, които не могат да си купят антивирусните дози, за да са в неговата сфера на влияние

САЩ губят позиции, защото няма да дават от своите ваксини на бедните страни

Състезанието между Европа, САЩ, Китай и Русия кой пръв ще предложи глобално решение на най-големия проблем на света - пандемията от коронавирус, не е самоцелно, а част от геополитическа стратегия. Всяка прилага различен подход и

се надява да разшири влиянието си в света,

пише германското издание "Ди Цайт".

Коя от тях ще надделее?

"Европейският съюз иска да докаже, че може да защити гражданите си и неговият модел на мултикултурализъм е по-ефективен и по-справедлив от националния егоизъм на други страни - добавя седмичникът. - Идеята за съществуването на ЕС е международното сътрудничество. Ако страните членки не се справят с тази криза, общността ще загуби авторитета си."

Зад океана отчитат спад във влиянието си в световен план. Но най-голямата икономика и най-силно засегнатата от пандемията страна се мъчи да запази доминацията си. „Глобалните здравни и фармацевтични процеси се вплитат в политиката за баланс на силите - казва Дейвид Фидлър, старши сътрудник по глобално здраве в Съвета по външни отношения, пред в. "Вашингтон пост". - За САЩ това създава геополитически кошмари, защото ние не участваме в играта. Пандемията се превръща в „мултипликатор", ускоряващ отслабването на влиянието на САЩ."

Китай и Русия

се опитват да спечелят точки,

като започнаха да ваксинират преди всички изпитания да са приключили и като сключват договори с по-бедните страни.

Ето тук става ясно, че дипломацията на ваксините предполага два подхода - да трупаш запаси или да споделяш, пише още "Вашингтон пост". САЩ работят по първия модел и разчитат на две ваксини - тези на на компаниите "Пфайзер" и "Модерна". Администрацията на Тръмп вече започна да ги разпространява чрез частни лаборатории.

САЩ отказаха да се присъединят към повече от 170 други

държави в Covax - програмата, подкрепена от СЗО за доставяне на милиарди дози ваксини на по-слаборазвити страни. Някои анализатори прогнозират, че след встъпването си в длъжност новоизбраният президент Джо Байдън ще намери начин да се включи в общата битка - или чрез двустранни сделки, или чрез обединяване на усилията си с други страни.

Очаква се след иногурацията си Джо Байдън да  включи САЩ в програмата на ООН Covax за доставка на ваксини в по-бедни страни.
Очаква се след иногурацията си Джо Байдън да включи САЩ в програмата на ООН Covax за доставка на ваксини в по-бедни страни.

Как стои въпросът в ЕС?

Общността заедно с други богати демокрации купиха голяма част от останалите дози, но обещават да помогнат на Световната здравна организация с доставки за страните, които се нуждаят от това. Тоест Евросъюзът действа по средата между двете крайни дипломатически решения.

На другия полюс са Китай и Русия, които прилагат различен подход - опитват се да осигурят от своите ваксини на тези, които не могат да си позволят собствени разработки. По този начин искат да разширят политическото и икономическото си влияние в тези райони. Засега обаче препаратите не са одобрени.

Пекин започва да изпреварва САЩ, като подписва

споразумения за ранен достъп

до ваксини в региони, където исторически се е борил с тях за влияние. Това става възможно, след като страните с висок и среден доход вече са закупили 3,8 милиарда дози обещаващи ваксини, с възможности за още 5 милиарда. Екипът на университета "Дюк" прогнозира, че милиарди хора в развиващите се страни могат да чакат до 2024 г.

СЗО с програмата си Covax се опитва да промени това. Но усилията се забавят, а на провелата се виртуална среща на върха на Г-20 германският канцлер Ангела

Меркел предупреди, че "китайците чукат на вратата"

на развиващите се страни.

Поднебесната империя се намира в заключителен етап на опитите в разработката на 5 кандидата за ваксини. Те са проведени в над 10 страни, включително Индонезия, Пакистан, Турция, Египет, Саудитска Арабия и Бразилия. В Обединените арабски емирства китайската "Синофарм" получи одобрение преди месеци.

Според мексиканското външно министерство Пекин е предложил заем от 1 милиард долара на страни, на които иначе ще им е трудно да платят за закупуване на неговата ваксина.

Но може би най-голям успех Поднебесната империя би могла да спечели в Югоизточна Азия, където се състезава със САЩ за стратегическо и културно влияние.

“Китай се опитва да играе ролята на благодетел,

който предоставя глобални обществени блага и се надява, че другите страни постепенно ще забравят къде започна пандемията и няма да се боят от растящата сила на авторитарния режим", пише "Ди Цайт".

От своя страна руската ваксинна дипломация е част от по-голяма стратегия на президента Владимир Путин да възстанови статута на страната като глобална сила. Дори името, което е избрала за първия си препарат - Спутник V, напомня за космическата надпревара през Студената война през 50-те години, пишат западните медии.

Руските служители твърдят, че са имали предварителни поръчки от около 50 държави за 1,2 милиарда дози през следващата година и казват, че са договорили

сделки с фирми в Южна Корея,

Индия, Китай, Казахстан и Унгария

Текат или се планират изпитания в Индия, ОАЕ, Бразилия, Венецуела и Беларус.

Спешното пускане на ваксината преди третата фаза на изпитанията повдигна въпроси относно нейната безопасност и ефикасност.

Разработчиците на Спутник V, Националният център по епидемиология и микробиология Gamaleya и Руският фонд за директни инвестиции казват, че ваксината е 92 процента ефективна. Втора руска ваксина е регистрирана, а трета е в процес на разработка. Москва предложи да прави комбиниран препарат с "Астра Зенека" и университета в Оксфорд.

Кремъл използва Спутник V в дипломатическите си преговори за постигане на своите цели.

"Русия винаги се е опитвала да упражнява мека сила, като подчертава своите технологични постижения", каза Григорий Голосов, политически анализатор от Европейския университет в Санкт Петербург. Препаратът срещу COVID-19 само прибавял още една тема в непрекъснатия поток на пропаганда.

В същото време говорителят на президента обяви, че

Владимир Путин няма да се ваксинира

Голяма част от сънародниците му също са скептични.

Това заедно с признанието за недостиг на оборудване принуди властите да намалят плановете си за производство и вместо 30 милиона дози ще бъдат произведени 2 милиона дози тази година. Предварителните заявки са за повече от 1,2 милиарда дози в Мексико, Бразилия, Индия, Узбекистан, Непал и Казахстан, съобщава Руският фонд за директни инвестиции.

„Руските ваксини ги има. Те работят и са безопасни и ефективни - каза Путин миналия вторник на среща на върха на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. - Въпросът е как да се организира масовото производство."

Пред страните от Г-20 заяви, че ваксините трябва да са достъпни за всички - богати или бедни, и Москва е готова да ги достави на тези, които се нуждаят от тях.

Руските медии пък с възторг обявиха, че частна израелска клиника е купила 1,5 милиона дози от Спутник V, без да казват, че

властите в Тел

Авив са против регистрацията на руската ваксина,

пише още "Ди Цайт". Собственикът на клиниката искал да се освободи от своите запаси и водел преговори с ОАЕ. Но те също нямали желание да приемат препаратите, а можели да я раздадат безплатно на бедните арабски страни - преди всичко на палестинците.

Надпреварата за най-добра ваксина е нова форма на геополитика, добавя германското издание. От началото на века конкуренцията вървеше повече чрез бойни дронове, самолетоносачи и армии от наемници. В условията на пандемия съревнованието тече със спринцовки, ампули и хладилници. Страната, която успее да защити гражданите си от вируса, ще може най-бързо да възстанови икономиката си и ще контролира повече зони в света. Който произведе най-добрите ваксини и контролира доставките им към нуждаещите се, ще придобие сериозно влияние.