Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Повече от 50 страни изпратиха заявки до Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ), за да купят над 1,2 милиарда дози от ваксината срещу коронавируса "Спутник V", сключени са споразумения за производство с водещи фармацевтични компании от чужбина, преговаря се с нови партньори за увеличаване на тези обеми.

Интерес към ваксината проявиха страни от Латинска Америка, Африка, Азия, дори от Европа. Някои жители на Индия вече са имунизирани с руския препарат, Аржентина съобщи неотдавна, че е купила 10 милиона дози, първи мостри е получила Унгария. А британско-шведската компания Астра Зенека (AstraZeneca) реши да използва един от компонентите на руската ваксина в клиничните изследвания на собствения си медикамент.

Генералният директор на РФПИ Кирил Дмитриев заяви, че Русия има готовност за сътрудничество и съвместна дейност с цел организиране на производство и доставки на ваксината с всички заинтересовани страни. До март производството на "Спутник V" в света ще достигне 30 милиона дози месечно, може и повече, каза той при представянето на ваксината в кулоарите на Общото събрание на ООН. Доставки за износ се очаква да започнат, щом бъде задоволено вътрешното търсене.

"Подали сме заявка за одобрение на ваксината в 40 страни, работим с регулаторите в тези страни. Според мен е много важно решенията да не се вземат по политически съображения", заяви той.

Руската ваксина ще бъде достъпна за други страни с цел масова имунизация от 2021 г.; стойността й ще е еднаква за всички - под 10 долара за 1 доза.

"Наша фокусна цел е да направим тази ваксина достъпна за света", добави Дмитриев.

Той изтъкна, че за отделните страни е важно да разполагат с портфейл от различни ваксини. Шефът на фонда отбеляза позитивни промени в позицията на колеги от чужбина, по-специално от ЕС, където "се предвижда възможност държава членка на общността да одобри прилагането на "Спутник V" единствено на своя територия в рамките на специална процедура".

Освен това "Спутник V" може да се произвежда на територията на страна членка за по-нататъшни доставки извън европейския пазар. "Партньорство при ваксините е единственият успешен начин за преодоляване на пандемията", убеден е Дмитриев.

Далеч не всички обаче приветстват тази позиция на Русия. Според гръцкия политик Нотис Мариас, лидер на партия "Гърция - един различен път" и бивш депутат от Европарламента, ваксината срещу КОВИД-19 е добила огромно политическо значение и то се отразява върху международния силов баланс.

"Освен военната и икономическата НАТО, Западът се мъчи сега да формира една "ваксинна НАТО" - пространство, в което ще циркулират свободно само дадени типове препарати с американски и европейски произход, а руските и китайските ваксини ще бъдат изключени от него", заяви той.

Ще могат ли руските ваксини да се противопоставят, превръщайки се в "мека сила" с влияние върху световната политика? Според Дмитрий Солодовников, директор на Института за съвременно държавно развитие, определящи ще бъдат най-вече бизнес интересите.

- В това отношение ще се развие възможно най-трудна и напрегната конкуренция между ваксините, произвеждани от Русия, ЕС, Великобритания, САЩ и Китай. Ще се използват методи за конкурентна борба, характерни може би за 18-и или началото на 20-и век.

Ще има опити Русия да бъде изтласкана от различните пазари и дискредитирана по всевъзможни начини, за да се пуснат собствени производства, да се покажат собствени възможности. Не бива да си правим илюзии, че ще постигнем повече от другите.

- "СП": - Ще успеем ли да вземем връх в тази конкурентна борба?

- Има надежда да успеем. Труден въпрос. Да каже човек, че отношението към страната ни в света ще се подобри заради тази ваксина - едва ли. С нас ще поддържат отношения страни, готови за сътрудничество с нас, в които ще може да спечелим в конкурентната борба, които бездруго са ориентирани към нас.

Петдесет страни са казали, че смятат да купуват от нас ваксина - дотук добре, но нека да видим какво ще стане на практика. Има опити да се постигне споразумение, но не с всички се стига до финала. Засега чакаме, но Русия има шанс да спечели. Не в цял свят, но да създадем собствен блок, една зона, ориентирана към Руската федерация, е нещо възможно.

- "СП": - Сред аргументите в полза на нашата ваксина е ниската й цена. Може ли тя да изиграе роля?

- Някаква роля - може, но въпросът е какви други механизми ще се използват, какво ще говорят нашите конкуренти, как ще разпространяват своята информация. Руската ваксина може да заеме своя ниша. Ако условията за конкуренция в света бяха чисто пазарни (както често казват наивните либерални икономисти), Русия щеше да има чудни перспективи. Но доколкото ще се включи голямата политика - и с държавен, и с кредитен натиск, също и военен (според принципа "ако не купите, ще ви спрем газа"); не купите ли американска ваксина, ей сега ще направим нещо, - възможностите на руската ваксина, дори да е успешна и евтина, ще интересуват малцина.

Русия произвежда доста сполучливи, при това не скъпи неща, но не може да ги продаде, защото световната икономика от сума време не е пазарна, нито свободна.

- "СП": - Може ли сътрудничеството с Астра Зенека да стане промоция за нашата ваксина?

- На теория може, въпросът е как ще се представи това. Навремето Съветският съюз доставяше механизми за няколко марки швейцарски часовници, но това не помогна на руската часовникарска промишленост да оцелее. И тук може да стане същото.

А според Дмитрий Абзалов, президент на Центъра за стратегически комуникации, много ще зависи от развитието на ситуацията около ваксината на Астра Зенека.

- Ако Астра Зенека постигне ефективност (в момента тя е 70 на сто), може да приложим съвместно ваксиниране. Тоест първо да поставяме, например, Астра Зенека, после - нашата. В случая се отваря съвсем друг пазар. Ще можем да вземем, например, пазарите на Австралия, на Евросъюза, където са най-големите поръчки за тази ваксина. А тя е и по-евтина за разлика, да кажем, от тези на Пфайзер (Pfizer) и Модерна (Moderna).

Има два сценария. Първият включва доставки на "Спутник V" най-вече в страните от Източна Европа, в по-малка степен за Близкия изток, Югоизточна Азия, Латинска Америка, може би Африка, с дрги думи там, където цената ни може да осигури кредитоспособност. Това са наши пазари. Там можем да използваме тези неща като елемент от "меката сила", но за да получим най-силен ефект като проникване на външни пазари и мащабируемост на производството (проблемът ни е, че мащабираме по-трудно от Пфайзер), имаме нужда от съвместна дейност.

Успеем ли да се разберем с Астра Зенека, това може да спаси ваксината им, защото при ефективност от 70 на сто няма да я вземе почти никой. А при съвместна дейност нещата са напълно различни, дори може да влезем на пазарите в Евросъюза, което ще е уникално явление, и съвсем другояче да покрием териториите.

За страните, които ще получат ваксината, тя ще реши проблема с пандемията. Ако успеем да вземем поне 20 на сто от външните си пазари в големи страни, за Русия това ще е сериозен политически инструмент. Индия, например, купува наша военна техника, имаме интереси в Северна Африка, Индонезия, Виетнам, Латинска Америка.

Това е важна платформа за разширяване на възможностите.

- "СП": - Дали ще се засили политическото ни влияние?

- Естествено. Ще има възможност да доставяме ваксини в други страни, съответно да развием производство там. Това сериозно ще повиши статута на руската медицина. Накрая, ще гарантира и хуманитарни позиции, които сериозно укрепват възможностите. От тази гледна точка говорим за важен инструмент за въздействие. И това са важни пазари.

/От БТА/