Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп неслучайно поиска пълно разследване на СЗО и прекрати финансирането й. В момента той е задействал процедура да оттегли членството на САЩ от организацията.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Доналд Тръмп неслучайно поиска пълно разследване на СЗО и прекрати финансирането й. В момента той е задействал процедура да оттегли членството на САЩ от организацията. СНИМКИ: РОЙТЕРС

В скандални разкрития изследователи обвиняват организацията, че препоръчва лекарства, за които е установено, че са опасни и нямат ефект

Това са “престъпните практики на фармацевтичната индустрия”, твърди проф. Петър Гьотцше в бестселъра си “Смъртоносна медицина и организирана престъпност”

Списъкът с основните медикаменти на организацията и указанията са предубедени и не са надеждни, твърдят експерти на база метаанализите на Кохрейнската библиотека

Трябва ли да вярваме на СЗО? В историята на тази организация има поне няколко мегаскандала, които показват, че трябва да си отваряме очите и да се придържаме към принципа: "Доверявай се, но проверявай!" Защо ли? Ами защото границата между общественото здраве и парите от поне 20 години е така размита от фармацевтичните гиганти, че е много трудно да се отсее истината от конфликтите на интереси и финансово мотивираните препоръки.

Първият по-сериозен анализ в това отношение бе на Сьорен Вентегот от американския The Quality of Life Center, който е един от най-известните изследователи на тези странни практики в СЗО. Специалистът още през 2015 г. стига до

доста

неприятни изводи

В статията си "Защо корупцията на Световната здравна организация (СЗО) е най-голямата заплаха за общественото здраве на света на нашето време" той проследява всички скандални практики на тази организация.

Статията му започва с това, че в научната общност много отдавна е прието от всички, че метаанализите са много по-точни от отделните изследвания, а независимите проучвания са много по-надеждни от тези на фармаиндустрията. Метаанализите са проучвания, проведени от десетки учени, които стигат до един и същи резултат.

В цял свят експертите и медиците са приели, че библиотеката и базата с данни Cochrane e тази, на която могат да се доверят. Тя представлява колекция от бази данни в медицината и различни здравни специалности. В нея се съдържат данни от

систематични прегледи

и метаанализи, които обобщават и обясняват резултатите от медицинските изследвания. Една от целите е резултатите от контролираните проучвания, основани на доказателства, да са лесно достъпни до широк кръг учени, специалисти и медици.

"Тези прегледи и метаанализи на базата на твърд протокол и независим подход имат най-високо качество в медицинските изследвания - отбелязва Вентегот. - Следователно е жалко, че те систематично противоречат на информацията и препоръките на Световната здравна организация. Редица лекарства и ваксини, препоръчани от нея, особено медикаментите, използвани в психиатрията, са представени с ревюта в Cochrane и за тях е установено, че са вредни и без значителен клиничен ефект."

Според специалисти някои държави членки на организацията стриктно следват препоръките й и това може да доведе до факта пациентите й да получават

погрешни лекарства

с всичките им тежки нежелани ефекти. За да бъде решен този сериозен обществен проблем, се препоръчва да се преразгледа системата на СЗО, "която всъщност се оказа слаба пред интересите на фармацевтичната индустрия", отбелязва Вентегот.

"Ето защо считаме, че препоръките на СЗО и нейният "списък с основните лекарства" и други указания са предубедени и не са надеждни като източник на информация за медицината - категоричен е специалистът. - Как започва истерията около свинския грип? На 29 април 2009 г. СЗО предупреждава, че предстои опустошителна пандемия. Ако е сравнително лека, ще загинат между 2 и 7,4 млн. души. Но ако новият вирус е агресивен като този, който предизвиква

испанския грип,

тогава смъртните случаи ще са десетки милиони."

На 30 април Египет вече започва да избива всички свине. В Мексико е обявено, че мачовете ще се провеждат без зрители. В немския Саарланд забраняват целувките като поздрав. Пет месеца по-късно, на 9 октомври известният немски онколог и председател на Комисията по лекарствата на Германската медицинска асоциация Волф-Дитер Лудвиг публично обявява: "Здравните власти попаднаха в една

кампания,

организирана от фармацевтичните компании, които очевидно използваха предполагаемата заплаха, за да направят пари ". През цялото това време СЗО дава наставления на здравните системи на 194 държави членки и редица други страни по отношение на употребата на лекарства, ваксини и нелекарствени средства (в областта на психотерапията, физикалната терапия, алтернативната медицина и др.).

Предисторията на всичко това е, че 10 години преди тази афера СЗО обявява, че променя политиката си. През 1999 г. организацията прави завой и решава да допусне частно финансиране. Дотогава дейността й е зависела единствено от членския внос на държавите членки.

"Оттогава СЗО е изключително успешна в набирането на средства и понастоящем получава повече от половината от годишния си бюджет от частни източници - отбелязва Сьорен Вентегот. - Бил

Гейтс например е

дал повече от един милиард долара

на СЗО." Той се позовава на отчета на организацията за 2012-2013 г., когато 81% от финансирането идва от доброволни дарения. Гейтс чрез поддържания от него Съюз за ваксини GAVI и чрез още няколко организации действително осигурява внушителната сума. Сред дарителите са "Ротари клуб интернешънъл", семейната фондация на "Блумбърг", много организации на ООН и др.

"Новата система на частно финансиране на СЗО доближи организацията много по-близо до фармацевтичната индустрия - отбелязва специалистът. - Тази промяна в политиката, ориентирана към науката за обслужване на фармацевтичната индустрия, е продиктувана основно от финансов интерес."

Според него неслучайно бившият генерален директор на СЗО Маргарет Чан попада в класациите на 30-те най-влиятелни жени в света на сп. Forbes.

"Само този факт може да ви даде представа за това, за което говоря - казва Вентегот. - Над половината от населението на планетата Земя се влияе повече или по-малко от съветите и препоръките, дадени от СЗО. По наши изчисления

350 милиона пациенти,

или болното население на големите градове в богатите държави членки, получават медицинско лечение с лекарства, частично или основно препоръчани от СЗО. Ние смятаме, че

тази организация

е предубедена

по отношение на фармацевтичните лекарства. Това е очевидно за нас, когато сравняваме препоръките в указанията на СЗО за лекарства или така наречения "препоръчителен списък с основните медикаменти на СЗО" с препоръките на независими изследователи, анализиращи положителните и отрицателните ефекти на лекарствата и ваксините, като например ревютата на Cochrane."

"Те са признат източник на познания в медицината, защото метаанализите са на базата на данните на 3000 независими лекари и изследователи на Cochrane, които в своята безкористна служба на човечеството документират ефекта от почти всички фармацевтични лекарства,

ваксини,

а също и от стотици или повече различни видове нелекарствени средства, включително разнообразни алтернативни лечения", твърдят от американския Комитет за допълваща и алтернативна медицина в публикация на вашингтонския Институт по медицина.

Според Вентегот резултатите от прегледите, публикувани в библиотеката с база данни на Cochrane, смятани от изследователите за много по-надежден източник на информация, отколкото данните, идващи от самата фармацевтична индустрия, са в остър сблъсък с препоръките на СЗО за медикаментите.

След това той изрежда най-фрапиращите примери. Един от тях е цитотоксичната химиотерапия, застрашаваща оцеляването на онкоболните - факт, установен още през 1991 г. от Улрих Абел. Друг пример са редица антидепресанти, за които в Cochrane е документирано, че не водят до подобрение на психичното състояние.

"Наскоро бе установена и липсата на ефект от противогрипните ваксини и от медикаментите против грип", твърди Вентегот, като се позовава на две сериозни изследвания на американски учени, публикувани в Cochrane. Тези независими метаанализи са от изключително значение и резултатите от такива проучвания трябва да се използват както в лекарствените указатели на СЗО, така и в националните указатели за лекарства, а не те да зависят от резултатите и данните, идващи директно от фармацевтичната индустрия."

Датският директор на Nordic Cochrane Center проф. Петер Гьотцше, един от най-цитираните учени в света с над 50 публикации в най-престижните медицински издания като "Лансет", BMJ, JAMA, Annals of Internal Medicine and New England Journal of Medicine, нарича това "престъпни практики на фармацевтичната индустрия". Примерите, които дава, са изброени в бестселъра му "Смъртоносна медицина и организирана престъпност: Как "Big Pharma" корумпира здравеопазването".

В книгата той е категоричен, че лекарства вече отнемат животи на пациенти или им

причиняват

вреда,

защото са отровни, зле документирани и неефективни. Поради тази причина, пише професор Гьотцше, те са на трето място в света като причинители на смърт след тютюнопушенето и сърдечносъдовите заболявания.

По време на скандалните разкрития как СЗО манипулира, за да угоди на фармацевтични компании, всички си припомнят едно изказване на Халфдан Малер, генерален директор на организацията в периода 1973 - 1988 г. В края на мандата си той предупреждава света, че фармацевтичната индустрия превзема СЗО.

Тук възниква въпросът - независима ли е организацията сега, когато частното финансиране е още по-голямо? Случайно ли е, че президентът Доналд Тръмп поиска разследване на организацията и демонстративно спря финансирането й.