Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

3 причини, които дават повод за съмнение

Напоследък доста народ се хваща на бас кой ще е новият президент на САЩ. Онзи ден един познат дори се обади да ме пита за съвет. Казах му – аз лично бих заложил 100 лева за бившия вицепрезидент Джо Байдън. Но не повече, защото във вторник може да се случи чудо. 

Тук не става въпрос за дълбоката съдържателна страна на президентската битка, а за вероятния резултат. Числата са категорично на страната на Байдън. Към неделя сутринта той водеше на Доналд Тръмп със 7,8 пункта в национален мащаб, а в оспорваните щати, където се решава надпреварата – с 3,4 пункта.*

Но пък на този етап през 2016 г. Хилари Клинтън се радваше на още по-триумфални прогнози, а накрая Тръмп ѝ поднесе гъбата с оцета.

Читателят на “24 часа” е интелигентен и знае всичко за САЩ, но все пак да напомня - американският президент не се избира пряко с националния вот, а чрез така наречената електорална колегия. За победата са нужни 270 гласа. Според анкетите Байдън вече си е осигурил 216 срещу 125 за Тръмп. Други 197 гласа висят, но и при тях превесът е на Байдън. Ако приемем, че малките разлики в анкетите се потвърдят, Байдън би трябвало да събере 380 гласа в електоралната колегия – със 110 повече, отколкото му трябват.

И все пак много наблюдатели се страхуват, че Тръмп ще бие пак. Тук ще изброя 3 основания за страховете, макар че сигурно има още 100.

Първо, защото народът взе да лъже на анкетите.

Социолозите вече се изложиха тотално през 2016 година. Доверието към официалните медии също е много ниско. След победата на Тръмп те зарязаха всякакви претенции за надпартийност и заприличаха на в. “Правда” от 50-те години на миналия век.

Десните пиари са убедени, че Тръмп има огромен “криптоелекторат” – нещо като БСП през 90-те години на миналия век. Той е толкова демонизиран от политиците и от централните медии, че будалка анкетьорите. В големите градове да си фен на Тръмп, е опасно. Ако тръгнеш с шапка “Да направим Америка отново велика”, нищо чудно да ти се случи случка.

Второто основание за съмнения е нивото на ентусиазма.

На митингите на Тръмп се явяват десетки хиляди жарки фенове, след като са чакали цяло денонощие за да ги пуснат, а други хиляди остават отвън. Байдън трудно събира и стотина. Анкетите сочат, че сред избирателите на Тръмп около две трети са “много ентусиазирани”, докато при Байдън ентусиастите са не повече от една трета и не го афишират.

Както казват коментаторите, едните са вдъхновени от Тръмп, а другите са вдъхновени против Тръмп. И в двата случая става въпрос за Тръмп. Що се отнася до Байдън, младият и радикален електорат на демократите гледа на него като на по-малкото зло.

И трето - корупционният скандал около Байдън и неговата фамилия в последните 2-3 седмици се разгоря като горски пожар, въпреки че медиите и социалните мрежи го потулват героически. Отдавна е известно, че синът на вицепрезидента Байдън, Хънтър, върти далавери с влиянието на баща си в Украйна, Китай, вероятно в Русия, а както напоследък се оказва – и в Казахстан. Очевидно е замесен и в пране на пари.

Досега Джо Байдън отричаше да има нещо общо, но тези дни изскочиха конкретни доказателства, че лъже. Наяве излезе “лаптопът от ада”, зарязан от Хънтър в ремонтно ателие. В него има стотици имейли, които доказват, че лично таткото дърпа конците на далаверите.

Появиха се и свидетели. Последният е бизнесменът Тони Бобулински, бивш офицер от американския флот. Служил е не къде да е, а в “командването на обучението по ядрени сили” към флота, каквото и да означава това. Дядо му е бил 37 години в разузнаването на флота, баща му - 20 години, брат му – 28 години, а Тони изкарва едва 4 години и се уволнява, за да започне кариера като успешен международен бизнесмен. Това навява съмнения, че продължава да работи за военното разузнаване на САЩ.

Ведин момент фамилията Байдън привлича Бобулински за управител на фирмата Cinahawk Holdings - партньорство с китайската фирма CEFC China Energy CO, която според него била свързана с Китайската комунистическа партия. В момента тази фирма е закрита и председателят ѝ е в неизвестност. Бобулински твърди, че 2 пъти се е срещал със самия Джо Байдън и е получавал от него ценни съвети как да върти бизнеса. Неговият извод е, че “Джо Байдън е компрометиран от Пекин”.

 Украинските далавери на фамилията Байдън бяха извадени наяве още преди 4-5 години от стари и уважавани вестници като “Ню Йорк таймс” и “Вашингтон пост”. Днес обаче за тях тази тема е като въжето в дома на обесения. Ни дума, ни вопъл, ни стон. Социалните мрежи пък цензурират линковете към в. “Ню Йорк пост”, който пръв извади наяве “лаптопа от ада”.

Някой ден това потулване ще се изучава като връх в историята на журналистиката. Но в рамките на 1-2 седмици то върши работа. Още повече че изборите май вече се състояха. Така е - нищо чудно американският президент да е вече избран.

Според сайта https://electproject.

github.io/Early-Vote-

2020G/index.html към неделя сутринта над 92 милиона американци вече бяха гласували предварително, докато през 2016 г. общо гласоподавателите бяха 137 милиона.

Очаква се исторически рекорд по избирателна активност. След това се очакват исторически изборен скандал, обвинения в манипулации и съдебни дела, които вероятно ще опрат до Върховния съд на САЩ.

От вече гласувалите близо 60 милиона са изпратили бюлетини по пощата. Ако скандалът е променил мнението на някого, той няма как да си върне вота.

Засега не е възможно да се каже кой как е гласувал, но в 20 щата избирателите се регистрират към една или друга партия, за да могат да участват в предварителните избори. За тях се знае, че до неделя сутринта 45,7 на сто от вече гласувалите са демократи, 30,3 на сто са републиканци, а 23,4 на сто не са регистрирани.

Ако това е някакъв показател, Байдън би трябвало да е вече президент. Както казах, струва си да се заложат 100 лева, но не повече. В момента средният коефициент на залозите при големите хазартни фирми е 64,6 на 34,6 в полза на Байдън. Но пък в навечерието на изборите през 2016 г. бяха 83 към 18 в полза на Клинтън. И после стана каквото стана…

* Българският читател вероятно е объркан, тъй като в медиите се съобщава ту за 15 процента разлика, ту за 10, ту за 7. В тази статия се ползват усреднените резултати от най-авторитетните социологически изследвания, така както са публикувани в сайта Real Clear Politics