Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Юрий Дмитриев бе арестуван на 13 декември 2016 г.
Юрий Дмитриев бе арестуван на 13 декември 2016 г.

Първоначалната му присъда е 3 г., но малко преди изтичането й я удължават с още 10

Юрий Дмитриев с обвинение, че блудствал с осиновената си дъщеря

Изкарват учени, които ровят в съветското минало, педофили, наркомани и психично болни

Безпрецедентна и жестока дори за руския съд" - така редица издания определят присъдата, която получи историкът Юрий Дмитриев в страната си. Много правозащитни организации са категорични, че става въпрос за политическа репресия срещу един учен, който се е осмелил да изследва най-тежките престъпления от ерата на Сталин.

Според прокуратурата обаче делото срещу един от известните в страната историци Юрий Дмитриев няма нищо общо с работата му. Той е обвинен в сексуално посегателство срещу осиновената си дъщеря и в притежание на оръжие. Адвокатите и поддръжниците му настояват, че решението на съда е заради работата му за правозащитната организация "Мемориал" и усилието да открие масови гробове от 1937-1938 г., времето, когато стотици хиляди несъгласни с режима са екзекутирани.

Организацията "Мемориал", в която Юрий Дмитриев е председател на един от клоновете, и стотици интелектуалци в Русия смятат, че обвиненията срещу него целят да дискредитират работата му и е

предупредителен сигнал за всеки, който рови в тайните

на годините около Великата отечествена война.

Юрий Дмитриев бе арестуван на 13 декември 2016 г. Това стана малко след като "Мемориал" публикува имената на над 40 000 милиционери, участвали в сталинските репресии. Историкът не е единственият преследван активист на организацията. От началото на годината в ареста се намира Оюб Титиев – председателят на клона на Обществото в чеченската столица Грозни. Той бе задържан по обвинение в притежание и съхраняване на наркотици. Преди няколко дни местният съд потвърди законността на неговия арест. Пак през януари бе подпален офисът на организацията в Назран, бившата столица на Ингушетия.

Юрий Дмитриев не е единственият учен зад решетките в Русия.

Трагична бе участта на друг историк

от Карелия – Сергей Колтирин. Той бе директор на музея в град Медвежиегорск, който стопанисва лобното място в Сандармох. Колтирин бе арестуван през октомври 2018 г. по подозрение в "развратни действия, извършени от група лица", срещу непълнолетен.

През 2019 г. той бе осъден на 9 години трудов лагер. Докато Сергей Колтирин изтърпяваше присъдата си, се разболя от рак. Активистът почина, без да дочака излизането си. Много техни колеги също живеят в страх, че всеки момент може да бъдат скалъпени обвинения срещу тях, за да не ровят в миналото на страната си.

"За съжаление това не са единични случаи. Властите не гледат с добро око на историците. Те смятат историята за процес на идеологическо селектиране. Честните историци са смятани за политически опоненти", изтъква историкът Николай Сванидзе, който често повдига въпроса за нарушаването на човешките права от Путин.

Окончателната присъда на Юрий Дмитриев в началото беше за три години и половина затвор, които трябваше да приключат през ноември тази година. Той ги излежава

под строг режим в трудов лагер

Върховният съд в Карелия обаче отсъди, че трябва да излежи общо 13 години в наказателна колония - девет години и половина по-дълга от първоначално дадената присъда.

Наказателните мерки срещу 64-годишния Дмитриев започнаха през 2016 година, след като на неговия компютър разследващи откриват голи снимки на осиновената му дъщеря. Тогава Дмитриев обясни, че е правил снимките през определен период от време, за да документира състоянието на момичето, което било силно недохранено, когато го осиновил от дом за изоставени деца. От общо 114 снимки само 9 са били посочени от обвинението като доказателствен материал. Назначените експертизи обаче стигнали до извода, че въпросните 9 снимки нямат порнографски характер, а специална експертиза на психолози установила, че Дмитриев не е педофил. Първият процес срещу него през април 2018 г.

завършва с оправдателна присъда

Два месеца по-късно неочаквано апелативен съд отменя съдебното решение и повдига ново обвинение за сексуално насилие. Доказателствата остават неизвестни, защото и двата процеса са водени при закрити врати. Самото съдебно дело бе водено в отсъствието на заболелия адвокат на Дмитриев. Вместо това на него му бе определен служебен защитник, който Дмитриев отхвърли поради липсата на време за подготовката му.

Детето, за което се твърди, че е насилвано от историка, е било осиновено от него на 3-годишна възраст, след дело срещу социалните служби, които не му позволявали да го вземе под опека. Според тях той бил твърде възрастен за баща. Оттогава социални работници непрекъснато го проверяват, а след като възпитатели в яслата съобщават за белези по кожата на момичето, Дмитриев започва да прави снимки, за да има доказателства, че здравословното му състояние е добро. Белезите се оказват остатък от лейкопласт, а

момичето никога

не се е оплаквало

от отношението на Дмитриев.

Според една от биологичните дъщери на историка - Екатерина Клод, обвиненията са "абсурдни" и от години тя и децата й прекарват много време с него и осиновената му дъщеря. Тя твърди, че Дмитриев е прекрасен баща както за нея, така и за 11-годишното дете. Екатерина също свързва обвиненията с работата на баща си и се надява на справедливост.

Юрий Дмитриев е историк от много години, но няма такова образование. От дете се вълнува от миналото и чете много книги. Интерес у него предизвиква историята на руския Север. В работата си той проучва дейността на ГУЛАГ като един от съветските лагери на смъртта, където хиляди губят живота си.

Най-големият успех в кариерата му досега е откриването на един масов гроб от Сталиновата ера и идентифицирането на жертвите. В една

горска местност в Карелия

в края на октомври и началото на ноември 1937 г. са разстреляни над 1000 души - част от тогавашната интелигенция. Те са екзекутирани и погребани там. Други пък над 9000 хиляди са изпратени в лагери на ГУЛАГ или са принудени да участват в изграждането на един от големите проекти на Сталин - канала между Бяло и Балтийско морета, известен като Белбалтканал. На този строеж умират хиляди хора. Масовото убийство е било строго пазена тайна. Избитите са били обявени за безследно изчезнали.

Мястото на това престъпление бе открито едва през 1997 година по време на експедиция, в която Дмитриев играе решаваща роля. В същата гора били открити и следи от други екзекуции.

Първоначално работата на историка Дмитриев среща подкрепа от страна на местните власти. Всяка година на това място се организирали възпоменания за жертвите, но в един момент нагласите на руските власти се променили. През 2016 г. край мемориала за жертвите за първи път не се появява представител на властите в Карелия. Внезапно започват да се появяват публикации в медиите, че в гората в Сандармох всъщност се намират останките не на жертви на сталинизма, а на руски войници, застреляни от финландската армия по време на Втората световна война. И до днес това твърдение не може нито да бъде потвърдено, нито отхвърлено, а основната цел е

да се омаловажат престъпленията на съветските тайни служби,

чийто днешен наследник е ФСБ, твърдят историци.

"Той се бореше срещу Сталин, а получи сталинска присъда", коментира в социалните мрежи руският опозиционен политик Дмитрий Гудков новата присъда, наложена на историка.

От Кремъл все още не са коментирали обвиненията срещу Юрий Дмитриев. Миналата година Владимир Путин лаконично се изказа, че "прекалената демонизация на Сталин е един от начините да се атакува Русия", а от известно време държавните телевизии все по-често славят съветското минало и свидетелствата за зверствата на режима почти не се споменават.

Освен редица правозащитни организации,

ЕС също призова руските власти да освободят незабавно и безусловно историка

Юрий Дмитриев. Това се казва в разпространено изявление на говорителя на Жозеп Борел – върховния представител на Съюза за външната политика.

"Обвиненията срещу Юрий Дмитриев, изглежда, са заради правозащитната му дейност и неговите изследвания на политическите репресии по времето на СССР, допринесли за разкриването на масови гробове. Отношението към него е част от затвърждаващата се тенденция на арести и дискредитиране на правозащитници в Русия. Тази присъда заплашва да свие още повече пространството за гражданското общество и независимите гласове в страната", се казва в изявлението.

През 1997 г. той разкрива масов гроб от Сталиновата ера.
През 1997 г. той разкрива масов гроб от Сталиновата ера.