Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служебно правителство би довело до нажежаване на напрежението и неуправляемост

Президентът стана параван за сметките на задкулисни играчи

- Г-жо Димитрова, какъв е изходът от създалата се ситуация - нов кабинет в рамките на този парламент или служебно правителство и предсрочни избори? А може би трети вариант?

- Изходът от всяка подобна криза са избори и промяна на политическото представителство. Едното без другото не е решение. Избори, които възпроизвеждат статуквото, ще отпушат нова вълна протести. Ако пък представителството бъде променено без избори, например през нови конфигурации в парламента, това ще е подмяна на демокрацията.

В този смисъл всички, които поне малко разбират от политика, знаят, че изборите като рестарт на обществения договор са неизбежни.

Същинският въпрос тук не е “дали”,

а “кога”.

Според мене, ако не се стигне до хиперескалация на напрежението, по-добрият вариант са редовни избори в края на март. Поне три аргумента виждам в тази посока.

Първо, няма да се провеждат в началото на есенно-зимния сезон с всички неизвестни пред здравната и икономическата ситуация. Нека припомня риска, на който изложи французите президентът Макрон с първия тур на местните избори и отлагането на втория тур с няколко месеца.

Второ, няма да се преминава през служебно правителство, което в сегашната нажежена политическа ситуация може да доведе само до още по-силна конфронтация и неуправляемост.

И трето, тъй като дори и да отслабнат протестите, мотивацията им няма да угасне, времето до март ще способства за укрепването на политически проекти, които да отговарят на очакванията на новите поколения, излизащи сега на политическата сценал

- Каква е ролята на президента Румен Радев в протестите?

- Румен

Радев не е организатор

на протестите,

но той не стана изразител на автентичната гражданска енергия. Което би било достойно за един президент. Волно или неволно се оказа параван за сметките на задкулисни играчи, които, бранейки своята си мафия, се борят срещу всичко друго, но не и срещу зависимостите в българската политика. Което е трагедия за един президент.

- Има ли изявен лидер от средите на протестиращите, който да може да бъде конкурент на Борисов за премиерското място и има ли в момента политическа сила, която е в състояние да спечели парламентарни избори с мнозинство?

- Политическият капитал на всеки мащабен автентичен протест независимо кога и къде се случва е, че за много кратко време може да роди и лидери, и алтернатива. Както се казва в една класическа пиеса, "твоята ръка е непобедена, но не и непобедима". Христо Иванов например успя за няколко дни да промени нагласи, които бяха непроменяни с години.

Лидер не

се назначава,

лидер се става.

И ако се окажеш в правилния момент на правилното място с правилните идеи, можеш да промениш хода на историята. Що се отнася до спечелването на едни бъдещи избори с мнозинство, нека бъдем реалисти, това е слабо вероятно. И точно затова не трябва да се изгарят мостове, а да се оставят отворени врати за управление върху ясни принципи.