Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Kои са мощните протести, които ни разделят? Мислите, че те са само в най-новата ни история? Много бъркате. Първите започват само няколко години след Освобождението ни от турско робство.

Русия току-що ни е помогнала и трудно удържа амбициите си да ни привлече в своята зона на влияние. Тя финансира свое лоби у нас -

първите

“рубладжии”

Бившите хъшове и революционери обаче не са съгласни и смело влизат в сблъсъци с тях. Зад тези непокорни глави са търговците и банкерите, които с ударни темпове развиват икономическите отношения с Европа. Те не искат след Османската империя този път Големия брат да им се бърка и да ги дърпа назад. Не ижелаят да търгуват с жито, а търсят инвестиции и нови технологии.

Може би затова премиерът Стефан Стамболов сънува пророчески сън за битката си с руската мечка, но продължава борбата България да остане в Европа, а не в Азия.

104 години по-късно - през 1989 г., е следващият голям сблъсък за идеали, който също раздели нацията - след свалянето на режима на Тодор Живков българите се обиждаха на

червени и

сини боклуци

Година по-късно напрежението не стихваше и протестите буквално бяха взривени от фразата на Петър Младенов: "Танковете да дойдат!" А още 7 години след това беше ред на блокади и митинги, в които се скандираше "Кой не скача, е червен!".