Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Протестите трябва да са мирни, подчертават позициите както на САЩ, така и на Европейската комисия.
Протестите трябва да са мирни, подчертават позициите както на САЩ, така и на Европейската комисия.

Посланик Мустафа на среща при Борисов, след това обясни, че не иска оставки

Протестиращите, които 6-и ден настояват за оставки на правителството и главния прокурор Иван Гешев, управляващите от ГЕРБ и самият Гешев се усетиха едновременно подкрепени от САЩ в каузите си. При това от една - единствена позиция на посолството по случващото се в последните дни. Тя бе разпространена в 22,45 в понеделник.

“Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати. Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона”, гласи позицията на американското посолство.

Протестиращите веднага припознаха в това изявление подкрепа за техните каузи. А един от “Отровното трио” - скулпторът Велислав Минеков, изчете изявлението от фейсбука на посолството на останалите по това време на площада протестиращи. Които се въодушевиха, че с американска подкрепа със сигурност ще успеят да съборят и правителството, и главния прокурор.

Управляващите от ГЕРБ също усетиха американска подкрепа.

“САЩ казаха:

“Никой не е над

закона,

включително

и Радев!”,

разтълкува депутатката от управляващата партия Десислава Атанасова. Съдебната система е независима, а председателите на върховните съдилища и главният прокурор се назначават от държавния глава, добави тя в позицията си. По-късно през деня обаче тя изтри това тълкувание от страницата си във фейсбук.

“Точно така, никой не е над закона! Дори съветниците на президента, които са правили “разни неща” със секретни документи или лични есемеси. Дори и Радев, който си позволи да разделя народа ни и да откаже да съдейства на разследващите!”, коментира и пиарът на ГЕРБ Никола Николов.

В думите “никой не е над закона”, с които завършва посланието на американското посолство, подкрепа за себе си видя и главният прокурор Иван Гешев. В социалната мрежа “Туитър”, в която от две седмици поддържа профил, той написа:

Благодаря на

партньорите от

Съединените

щати и

посолството им

в България за подкрепата за върховенството на закона и безкомпромисните действия на прокуратурата. Наистина - никой за нас не е над закона! Днес ще го покажем на всички българи за пореден път!”, написа Гешев. Разнопосочното разбиране какво казват САЩ за протестите всъщност показвало, че тяхното послание е ясно, опита да обясни вицепремиерът Красимир Каракачанов.

“Фактът, че различни части на обществото го четат по различен начин, показва, че посланието е ясно. И едните имат право да протестират и трябва да бъде уважено това право, но трябва да се спазва и законът и да има върховенството на закона”, коментира той в интервю за БНР.

От правителството коментар нямаше. По обяд във вторник обаче премиерът Бойко Борисов прие в кабинета си посланичката на САЩ Херо Мустафа. Този път обаче, противно на практиката от тези срещи да се публикуват снимки и кратки съобщения, Министерският съвет не съобщи подробности за разговора. Техният съвет бе коментар да се търси от американското посолство.

“Следете

интернет

страницата на

посолството

и фейсбука ни, когато имаме да съобщим нещо, ще го направим”, отговориха оттам.

Късно вечерта във вторник посланик Мустафа се наложи да обяснява изявлението си пред “Свободна Европа”, която е на издръжка на САЩ. Не е работа на посланика да призовава за оставка на което и да било длъжностно лице, а призивът, че

никой не е над

закона се отнася

за всички,

обясни Херо Мустафа. Тя обясни, че разговорът ѝ с премиера Борисов е бил по негова покана и изявлението е било една от обсъжданите теми. Говорено било и за протестите и приемането на България в чакалнята на еврозоната.

Коментар на протестите, но доста индиректно направи и посланикът на Франция Флоранс Робин.

“Привързаността на българския народ към собствената му страна и членството му в ЕС ни изпълват с увереност. Но за да продължи да гори европейският пламък в страната, трябва

да бъдем

бдителни за

върховенството

на закона

и свободата на словото - и името на една стабилна и необратима правова държава съгласно задълженията, поети от България при влизането ѝ в Европейския съюз”, каза тя, без дори да спомене събитията.

“Ние подкрепяме правото на мирен протест. Имаме ясна позиция, когато става дума най-вече за върховенството на закона, и нямаме какво да добавим повече”, бе коментарът пък на говорителя на ЕК Кристиан Виганд.

Критикът на прокуратурата Бойко Рашков е назначен в правния
съвет на президента

Бившият шеф на следствието и ексдепутат от БСП Бойко Рашков стана член на правния съвет на президента Румен Радев. Той бе назначен вчера с указ на държавния глава.

Рашков беше шеф на Националното бюро за контрол върху СРС-тата. През януари, когато гръмна скандалът с публикуваните записи от подслушване с гласа на президента, той обяви действията на прокуратурата за недопустими и поиска Висшият съдебен съвет да провери главния прокурор Иван Гешев.

Рашков е бил директор на Националната следствена служба и на Специализираната следствена служба, член на ВСС, депутат в 39-ото НС, зам.-министър на правосъдието в кабинета “Станишев”. Той е доцент по наказателен процес и ръководи катедра “Наказателноправни науки” в Юридическия факултет на УНСС.

Горанов: Оставката не е на дневен ред, няма предложена алтернатива

Пликове с подкупи от Божков не са стигали до мен, категоричен е финансовият министър

“Вотът на недоверие срещу правителството няма да успее. Партньорите, които ни подкрепят, са консолидирани, че има още много какво да свършим. Левицата в момента не е в кондиция да има претенции за управлението на държавата. Оставката не е на дневен ред.”

Този коментар на исканите от площадите оставки на третото правителство на Бойко Борисов и готвения от опозицията вот на недоверие в парламента направи във вторник финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти в Пловдив.

Опозицията не е дала нито една по-добра идея от тези, които изпълнява кабинетът с управленската си програма, категоричен бе той. Според него

всички

рудиментарни

органи на

бившата

комунистическа

партия били

по площадите,

опитвайки се да вземат властта. Финансовият министър настоя, че сегашното легитимно избрано правителство трябва да бъде сменено след избори догодина.

“Не приемам

за легитимни

исканията за

смяна на

сегашното

управление

точно когато всички държави от еврозоната еднозначно потвърдиха, че България може да е част от нея и получихме 100% поддръжка за финансовата ни политика”, каза Горанов. Той предупреди, че тези, които настояват за предсрочни избори, ще вкарат страната в политически катаклизъм.

Според Владислав Горанов протестите на Христо Иванов вече били намерили отговор - имало свободен достъп до плажа в “Росенец”, а оттам нататък политическите искания за сваляне на кабинета трябвало да предлагат алтернатива.

Финансовият министър определи и като изключително коректна позицията на американското посолство в подкрепа на гражданските протести.

“Американската демокрация е една от най-старите в света и това, че утвърждават върховенството на закона и правото на всеки да изрази мнението си, е нещо, което споделяме и ние”, каза той.

На въпрос как ще коментира и твърденията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, че му е давал подкупи, Горанов заяви:

“Това са

спекулации

на един

обвиняем

човек

Подобни пликове не са стигали по никакъв начин до мен. И пред прокуратурата заявих, че подобни изказвания са вероятно следствие на специфичните климатични условия, в които той се намира в момента.” В Пловдив Горанов посети университетската болница “Св. Георги”. Той бе изпратен там лично от премиера Бойко Борисов, за да обяви подкрепа за строежа на нова педиатрична и онкохематологична клиника в лечебното заведение. С него бяха и шефовете на здравната и бюджетната комисия д-р Даниела Дариткова и Менда Стоянова. Кабинетът ще увеличи бюджета на болницата с близо 17 млн. лева.

Протестиращи се опитват да изгасят огромна димка, метната на жълтите павета в понеделник вечерта.
Протестиращи се опитват да изгасят огромна димка, метната на жълтите павета в понеделник вечерта.
Скулпторът Велислав Минеков изчете изявлението на американското посолство на митинга и го обяви за категорична подкрепа за протестиращите.

СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Скулпторът Велислав Минеков изчете изявлението на американското посолство на митинга и го обяви за категорична подкрепа за протестиращите. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Снимка на колата на посланик Херо Мустафа пред Министерския съвет, публикувана в социалните мрежи, издаде за срещата  с премиера Бойко Борисов.
Снимка на колата на посланик Херо Мустафа пред Министерския съвет, публикувана в социалните мрежи, издаде за срещата с премиера Бойко Борисов.
Бойко Рашков
Бойко Рашков
Владислав Горанов
Владислав Горанов