Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

5 сценария за изход от кризата. Може ли Борисов да е почетен шеф като Доган?

Един от междинните варианти е нов кабинет начело с Красимир Каракачанов или Томислав Дончев

5 са вариантите за изход от политическата криза с продължаващите вече две седмици протести в София и други градове в страната. В събитията бяха намесени и имената на великите сили. Хвърлиха се обвинения за подстрекателство от страна на Русия, а тълкуванията на подкрепата на американското посолство към върховенството на закона бяха в двете коренни противоположности. От това, че

САЩ намигват

към протестите,

до другото - че защитават правителството.

Има един вариант митингите да затихнат от само себе си, ако голяма част от хората отидат на море или има бум от заразени с коронавирус в следващите две седмици. Този сценарий е изгоден за ГЕРБ, но не и за президента и десните, които поискаха предсрочни избори. Но не изглежда много реалистичен.

Какви са изгледите за другата крайност - предсрочни избори?

Ясно е, че Христо Иванов и Атанас Атанасов имат изгода от подобно развитие, защото не са представени в парламента и в изпълнителната власт. Надяват се да влязат. Но

такъв ход е

в полза

и на президента

Румен Радев,

защото ще може да назначи служебно правителство и да управлява в продължение на 3 месеца без санкциите на парламента. Може и да се яви като лидер на движение. А това не влиза в сметките на ГЕРБ.

"Изходът от кризата трябва да бъде законов. Има институционални фактори, които искат да прескочат демократичните избори и да влязат във властта без такива - коментира депутатът Тома Биков пред "168 часа". - Не е ясно колко дълго би управлявало едно служебно правителство в момент на пандемия. Дали конституционно предвидените два месеца няма да бъдат удължени? И колко ще станат - 6-7 месеца, 2 години? Няма конституционна гаранция. Няма парламентарен контрол. Цялата власт в президента да вземе каквито си иска решения."

Биков даде пример със Северна Македония, където изборите бяха насрочвани няколко пъти. Изходът според него е да се изчакат редовните избори след 8 месеца.

Мнозинството

в парламента

изглежда

стабилно.

А за да се стигне до предсрочни избори, както искат десните, трябва всички представени в него сили да са съгласни и да се извърви процедура, която трае поне един месец. А тъй като сме вече в разгара на летния сезон, това трудно може да се случи преди септември.

През август парламентът по традиция е във ваканция. Ако през октомври започне предизборната кампания, значи извънредният вот да е през декември - преди Коледа и може би нова вълна от коронавирус. А редовните избори се падат през март, когато изтича 4-годишният мандат на това Народно събрание.

Другият вариант е депутатите да не почиват през август, докато не се извърти процедурата и тогава предсрочното явяване пред урните да е през ноември. Много наблюдатели се питат има ли смисъл от това, ако ще е само за 4-5 месеца преди редовния вот?

Реално готови да влязат в предизборна битка в този момент са само ГЕРБ и ДПС. Другата голяма партия - БСП, е раздирана от вътрешнопартийни противоречия и боричкания между лобитата кой да бъде на върха. А точно

на 12 септември предстои

изборът на нов

председател,

от което зависи изключително много каква политика ще предприеме по-нататък столетницата.

Докато въпросът за властта в нея не се реши, тя не може да влиза в сметките за бъдещо участие в управлението на страната. Известно е, че ако бъде преизбрана за лидер, Корнелия

Нинова не е склонна на коалиция в център-дясно

В същото време тя отрече да има договорка с ДПС за партньорство.

Отхвърли и внушенията на ГЕРБ, че се е срещала с бизнесмените Валентин Златев и Васил Божков. Но в крайна сметка председателката не може да не си дава сметка, че партията й не е в кондиция да спечели достатъчно гласове за самостоятелно правителство.

Другото крило в БСП - опозицията начело с Кирил Добрев, е по-склонна да търси коалиция в център-дясно. Стига оттам да са съгласни.

Столетницата не е единствената, която не е готова за избори сега. Патриотите са на кръстопът. Много е вероятно да не попаднат в следващото Народно събрание и затова ще използват всички лостове, за да останат във властта и да няма предсрочни избори.

Същото важи и за "Воля", която няма шансове за следващо участие в Народното събрание. Партията “Има такъв народ” на Слави Трифонов все още не е създадена като структура, той разчита на концертите, бенда и сценаристите си. Мая Манолова със своите граждански сдружения трябва да се закрепи за някоя формация, ако иска да влезе в парламента.

Какви са процедурните правила, ако все пак се стигне до предсрочни избори?

Ако приемем теоретично, че Бойко Борисов подаде оставка като премиер, както е правил вече два пъти в подобни моменти, по конституция

отново той ще има правото първи да състави кабинет

в рамките на това Народно събрание. Така ще има възможност да промени конфигурацията в правителството. Трудно е да се предположи, че изявеният лидер на ГЕРБ ще отстъпи премиерското място на Томислав Дончев например.

Но теоретично ако ГЕРБ не успее да събере мнозинство за нов кабинет, идва ред на втората сила - БСП. Тя, както стана ясно, е раздирана от противоречия и едва ли ще успее да събере 121 гласа за правителство.

Трети мандат президентът има право да възложи на която от останалите парламентарни сили прецени - ДПС, "Воля" или Обединени патриоти. Чак тогава следва разпускане и обявяване на предсрочни избори и служебни министри.

Ако обаче ГЕРБ предложи ново правителство заедно с патриотите?

Бойко Борисов би могъл да заложи на друг премиер - Красимир Каракачанов например. Той е доказал лоялността си, а и днешният министър-председател отдавна обмисля оттеглянето си от активната политика, за да остане като почетен председател на партията си подобно на Ахмед Доган.

Възможно е начело на МС да застане Томислав Дончев,

който е в ГЕРБ от самото начало. Освен това в последните седмици непрекъснато защитава позициите на кабинета.

През годините Бойко Борисов е доказал, че умее да действа гъвкаво и да печели. Възможно е да заложи на пети вариант - това правителство да остане, като смени доста от министрите. Мнение в тази посока изказа след гласуването на вота вицепремиерът Томислав Дончев.