Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изходът от кризата е в ръцете на съда

Едното е по питане на Иван Гешев дали Радев може да бъде разследван, докато е президент

Второто е тълкувание, поискано от правителството, всеки прокурор ли може да води дело срещу главния

Две тълкувателни решения на Конституционния съд, които се очакват този и следващия четвъртък, може да зададат насоката за бъдещото развитие на страната след настъпилата политическа криза.

Техният изход до голяма степен ще повлияе на случващото се и може да изведе напред или да изтика назад определени политици и нови партийни проекти. Едното от тях, което е насрочено за 30 юли, е по питането на главния прокурор Иван Гешев дали президентът може да бъде разследван, докато все още заема поста си, както и

какво означават понятията “държавна измяна” и “нарушение на конституцията”

и различни ли са от "престъпленията срещу републиката" от Наказателния кодекс.

В мотивите си обвинителят твърди, че разпоредбата за имунитет на държавния глава е неясна и трябва да бъде обяснена от единствения компетентен орган - КС. Имунитетът на първия в държавата е като на депутатите - само по отношение на служебните му задължения, смята Гешев.

От гласуването на конституционните съдии зависи дали може да последват действия на прокуратурата срещу Радев. Докладчик по делото е Мариана Карагьозова-Финкова, която бе номинация на предишния президент Росен Плевнелиев.

Само трима от 12-те съдии са подписали с особено мнение допускането на делото за разглеждане - Атанас Семов, Павлина Павлова и Надежда Джелепова. Останалите са съгласни, че е в техните правомощия да се произнесат.

Питането на Гешев е по точно определен случай. През януари пресцентърът на Главната прокуратура

публикува аудиозаписи

на президента,

в които обсъжда с командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за назначаването на съпругата на президента Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г.

Изходът на тълкуването на конституцията дали може да се образува дело срещу военния летец ще предизвика ответна реакция и на Гешев, и на Румен Радев. Ако не е в изгода на генерала, твърде е възможно той да стартира нов политически проект. (Повече за него четете на стр. 4-5.).

Всъщност

двамата отдавна

не крият взаимната си антипатия.

Генералът не подписа указа за назначаването на главния прокурор първия път, а втория път сложи параф, заявявайки, че го прави само за да не наруши конституцията.

Освен това дело Конституционният съд има в графика си още едно, чието решение се очаква на 23 юли и също е много важно за по-нататъшното развитие на страната. То е внесено в края на миналата година от правосъдния министър Данаил Кирилов чрез правителството, който пита КС дали всеки прокурор може да разследва главния.

В мотивите е описано и становището на кабинета: "Министерският съвет счита, че в случаите, когато се налага да се търси наказателна отговорност на главния прокурор,

той не може да осъществява

надзор за законност

по тези преписки и дела. Единствено по този начин може да се гарантира ефективното и безпристрастно провеждане на разследванията срещу главния прокурор."

Нито един конституционен съдия не е изразил особено мнение по питането на кабинета. Всички са категорични, че делото е допустимо и трябва да се произнесат с решение.

Така че този и следващия четвъртък може да има развитие по ситуацията.