Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пророческият сън на Стефан Стамболов за битката с мечката се сбъдва - той е съсечен с ятаган от русофили.
Пророческият сън на Стефан Стамболов за битката с мечката се сбъдва - той е съсечен с ятаган от русофили.

Стамболов се бори да наложи прозападен владетел, но пророческият му сън за кървавата битка с мечката се сбъдва

Русия обстрелва Варна, бясна, че не приемаме грузински княз за цар

Първите големи протести, разделили обществото на русофили и русофоби, които раждат термина "рубладжии", стават известни като "Българската криза".

"Всичко започва, когато през 1886 г. руснаците организират детронирането на княз Батенберг, избухват русофилски бунтове и с помощта на български офицери княз Александър Първи Български е изведен от страната", разказва пред "168 часа" историкът Лъчезар Стоянов, който е сред малцината допуснати в руските архиви и е наясно с много непознати моменти в историята ни.

С отстраняването на княза започват първите големи сблъсъци

между русофили и русофоби.

Търговците и банкерите се борят за прозападна ориентация на България, защото не виждат смисъл да развиват икономически отношения с Русия. Тя разполага единствено с жито, а след Освобождението икономиката ни се нуждае от финанси и нови технологии.

"Настъпва дипломатическа криза, защото се засяга статутът на българския владетел, който по решение на Берлинския договор се предлага от Русия, одобрява се от Великите сили и се избира от българите - обяснява Стоянов. - Той се възкачва на трона едва след като султанът издава документ, че е съгласен. Така всички тогавашни Велики сили са ангажирани в този процес."

Това е период, изпъстрен с размирици - преврат, контрапреврат. България е разделена на две - За и Против Русия.

"Руснаците изпращат тук свои емисари,

опитват се да правят агитации - казва Стоянов. - Настояват да не се свиква Велико народно събрание, защото българският владетел се избира само от него. За щастие пропагандата не успява, патриотите у нас блокират русофилите и предателите, които срещу рубли обслужват Русия. Така се ражда терминът "рубладжии".

"Тогава хората

не се борят

за хляба,

борят се за идеали, за чиста политика - казва историкът. - Дали да сме суверенна държава и да отстояваме своите интереси, или да се подчиним на руснаците. Русия блокира българския избор, предлагат ни един пропил се грузинец за цар - Николай Мингрели, като целта е той да бъде пионка в нейните ръце." Българските регенти отказват да го приемат, Великите сили също не го одобряват.

Стефан Стамболов като съратник на Ботев и Левски, не приема инструкциите на Русия.
Стефан Стамболов като съратник на Ботев и Левски, не приема инструкциите на Русия.

Следосвобожденските ни политици отново отстояват своя проевропейски и прозападен избор.

"Българите избираме Валдемар Датски, който отговаря на условията и дори е обсъждан от Великите сили, но Русия изпраща остра нота срещу това, придружена с военна заплаха - казва историкът. - Така започва “Българската криза” и това става термин във всички световни енциклопедии по дипломация и международни отношения. Руснаците искат да ни подчинят."

Като първа стъпка Русия скъсва дипломатическите отношения с България и това продължава 10 години - между 1886 и 1896 г. Очевидно този жест не дава никакъв резултат и следосвобожденските ни политици не отстъпват.

"Тогава Русия ни заплашва и подготвя десант с морската си пехота - казва Стоянов. - С 1400 души и два от най-модерните си кораби. Варна е бомбардирана и руската империя открито ни заплашва, че се готвят да ни окупират."

За разлика от 1944 г. тогава

късметът

ни сработва

сякаш свише.

"В този момент Великите сили подписват Средиземноморското споразумение за регулация на международните отношения в прилежащите му басейни - разказва Стоянов. - За щастие Черно море е прилежащ район и Великите сили заявяват, че без тяхно съгласие едностранни действия на руснаците няма да бъдат допуснати. Русия обаче не се отказва и блокира избора на български княз. Тъй като не могат да ни окупират, те подкупват хора. Именно "рубладжии" започват военните бунтове и метежи на русофилите в Силистра и Русе. Във Видин е ангажиран бащата на Богдан Филов, който

също е русофил

При опит да избяга в Румъния с лодка той е застрелян от граничната стража." Бунтовете са смазани, но Русия все пак е успяла да ни постави в патова ситуация.

С изключение на рубладжиите обаче останалите българи не се дават.

"Те искат западен владетел, защото мнозинството смята, че трябва да е част от модерна Европа - казва Стоянов. - Руснаците настояват за наглите си проекти от типа на железница до Свищов, а ние нямаме икономически интереси и отношения с Русия. На нас не ни трябва житото й, а финанси и технологии, които са в Европа. Там са инвестициите, впрочем както и сега. Какво ще получим от Русия? Всичко сякаш е едно и също."

Затова българите още от първия ден след Освобождението се борят техният владетел да е

потомък на европейски монарси

"Причината е, че през XIX Европа е центърът на цивилизацията, там са висшите технологии и финансите - казва Стоянов. - Затова руснаците и руската пропаганда наричат княз Александър Първи Български - Александър Батенберг, защото така отричат неговия владетелски статут, а той е от една от най-влиятелните фамилии в Европа. Британската кралица Виктория толкова много го обича, че през цялото време настоява премиерът и министрите да "помогнат на Сандро", питала ги:

“Защо

изоставят Сандро”

Това е причината след него българите да се спрат на Фердинанд, който е от друга влиятелна европейска фамилия - Сакскобурггота.

"Той е нашата връзка с модерния Запад, затова предците ни отхвърлят руската кандидатура за цар от Грузия, от някакво племе."

Според историка тогава за България е жизненоважно да има държавен глава, за да се застрахова срещу чужди влияния и руски атаки.

Заради битките с Русия цар Борис III първоначално е кръстен като католик и едва впоследствие минава в православието.
Заради битките с Русия цар Борис III първоначално е кръстен като католик и едва впоследствие минава в православието.

"Тогава отново става нещо немислимо - усмихва се Стоянов. - Както правим Съединението през главата на Великите сили, отново нарушаваме правилата и сами избираме Фердинанд. Първоначално той не е признат от Великите сили и Стефан

Стамболов го налага с желязна ръка

Неслучайно по-късно русофилите го посичат. Причината е, че той води една крайно последователна политика. В дневника си отбелязва различни случки и събития. По записките си личи, че Стамболов е на ръба на нервно разстройство. Очаквал е всеки момент да го убият. Дори записва сънищата си. Един от тях е как огромна мечка го дави, как той се бори и устисква. Стамболов е различен, куражлия, национален революционер, организирал е две въстания - Старозагорското, Априлското. Той е от първото поколение български политици, това са хора, които си слагат главата в торбата. Затова и Захари Стоянов е зад него. Благодарение на такива хора България налага избора си за Фердинанд и нарушава волята на Великите сили.