Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да, разпространява се не само с капчици, а и въздушно - с аерозоли под 5 нанометра

На вируса лятото му понася – идеално се разпространява на температури 20-30 градуса и 70-90% влажност

Откриват вируса в проби от отпадни води, запазени от времето преди да се знае за него

 Много хора без оплаквания се оказват заразени със SARS- CoV-2, но от това не следва, че вирусът „отслабва“

Вирусът няма как да изчезне за ден. След положителен PCR тест вторият може да е формално отрицателен по субективна причина

Това казва в интервю за в. "24 часа" проф.д-р Радка Аргирова, дмн - един от световно разпознаваемите български вирусолози с дългогодишен научен и практически опит особено в областта на HIV, ретровирусите и онкогенните вируси.

Председател е на Българското дружество по медицинска вирусология, председател на медико-биологичната секция на Хумболтовия съюз в България и член на Националния експертен борд по вирусология към БЛС, член на престижни професионални и научни дружества.

Член е на редколегиите на сп. Biotechnology and Biotechnological Equipment, “Медицина и фармация”, отговорен редактор в областта на инфекциите на сп. “Детски и инфекциозни болести”.

Ръководител и участник в международни научни договори с Италия, Казахстан, европейски проекти. Има над 120 научни публикации и 18 книги или глави от монографии, участие в над 50 конгреса и носител на авторитетни научни отличия.

- Проф. Аргирова, учени написаха открито писмо до СЗО с призив да признае, че новият коронавирус се разпространява не само с капчици, които заразен човек отделя с кихане, кашляне, викане, а също с аерозоли, и може да се носи сравнително дълго във въздуха. Прави ли са?

- Частиците, с които коронавирусът се предава, най-общо са два вида. Едните са аерозоли - с големина под 5 нанометра, другите са малко по-едри и потенциално човек може да ги види, усети.

Коварното на аерозолното разпространение на вируса е, че човек не вижда заплахата, а хората сме така устроени, че губим бдителност при невидими опасности и такива, които по нищо не чувстваме.

Вирусът съществува в наночастиците.

Затова не можем да говорим, че задочният спор е чисто научен казус, той има голямо практическо значение. Насочва как да се предпазваме ефективно от заразяване.

- Пореден аргумент в полза на прилежното слагането и носене на маски?

- Естествено. Особено в затворени помещения, когато сме скупчени близо един до друг за по-дълго време, в транспорта, на опашки.

Разбира се, особено внимателни трябва да са хората, чиито професии потенциално ги срещат със заразени – в болници, лекарски кабинети, лаборатории, аптеки.

Предаването на вируса обаче може да стане и косвено – от повърхности, където е попаднал с капчици. Този начин на инфектиране не е отречен.

- Колко дълго остава потентен, “жив” SARS-CoV-2 извън човека, когато попадне по предмети?

- Различно е, зависи от материала и околните условия – влажността, светлината, температурата на въздуха, дали повърхността е чиста, или замърсена.

Посочват се различни данни за запазване на инфекциозността на вируса – от 3 часа в аерозоли до 60 – 80 часа по метални и пластмасови повърхности.

Но изводът винаги е един и същ: да не губим бдителност и за този начин на заразяване, да си мием ръцете често, при продължително съприкосновение и размяна на пари и вещи да носим ръкавици, докато вирусът е край нас.

- Напълно ли се стопи надеждата лятото да “изсуши” до смърт вируса?

- Не очаквайте високите температури да се справят с вируса. Това, за съжаление, няма да стане.

Излезе сериозно проучване с данни, че броят на новозаразените е най-голям в районите с температура между 20 и 30 градуса и влажност на въздуха 70-90 процента. Виждаме и у нас, че се чувства комфортно в летните условия и се разпространява безпрепятствено.

 - Няма ли нещо поне малко оптимистично?

- На теория е възможно самоограничаване на вируса, но засега аз не виждам признаци за намаляване на разпространението. И като си дадем сметка, че и ние с поведението си като общество не правим необходимото, не остава много оптимизъм, че тенденциите ще тръгнат към ограничаване. Не се слагат маски, не се редуцират контакти… Увеличават се положителните случаи, съответно и болните.

- Завинаги ли ще остане около нас вирусът?

- Мисля, че ще остане. Дълго. Освен ако не се самоограничи, но не виждам признаци.

- А да се опитоми като другите коронавируси, които си ги караме и накрак като обикновени настинки през студените месеци?

- О, искам, как искам да стане така! Даже и да изчезне, както стана с предишния сходен вирус искам. Но не виждам предпоставки.

- Как се обясняват случаите, в които единия ден PCR-ът е положителен, а на другия ден – отрицателен? При едно на едно всеки такъв изследван приема за вярно това, което му се иска, но каква е истината?

- Няма как вирусът да изчезне за един ден. Вторият PCR тест може да е формално отрицателен по субективни причини. Едната е, ако материалът не е взет правилно – не е достигнато дълбоко последователно в двете ноздри и в дъното на устната кухина. Друга причина е материалът да е съхранен неправилно.

Често виждаме случаи на различни резултати в два последователни дни.

- Заразените, които се чувстват абсолютно здрави, но не изчистват вируса след месец или дори повече, разпространяват ли заразата?

- Ако вирусът се открива в носоглътката – да, има такъв риск.

Много по-малка е вероятността от заразяване от други телесни материали. Когато се установява вирус в кръвта или по-рядко във фекалиите, разпространението зависи от хигиената и дезинфекцията.

Основното е да се извършват задължителните PCR тестове, за другите има сравнително малко данни дори от Китай, но напоследък в Западна Европа се появиха данни за откриване на коронавирус в отпадни води. Излязоха подобни съобщения за Италия, Испания, и то за отпадни води от времето, преди да е започнала епидемията.

Тогава това не е докладвано, защото не е било известно какво е това, което откриват. Но пробите се запазват, така се прави винаги при откриване на нещо неизвестно. Сега решават да изследват тези проби отново, включително за коронавируса и се доказва, че той е бил там, преди да сме знаели за неговото съществуване.

- Възможно ли е?

- Разбира се, след като го установяват.

Подобно на някои чревни вируси и този респираторен вирус може да съществува в отпадни води. Какво точно означава тази находка, за момента е трудно да се каже, събират се данни и се търсят обяснения.

- Вие имате много голям опит с РНК вирусите, а SARS-CoV-2 също принадлежи към тях, изненадва ли ви той с нещо?

- Типичен РНК вирус си е. И като такъв е силно изменчив, успява много бързо да се приспособи към всякакви условия в организма, знаем кои са му рецепторите. Единственото удивително са няколкото дни между навлизането на вируса в организма и появата на първите признаци на заболяването. През това време човек няма представа, че е заразен и разпространява на свой ред вируса.

В същото време има и голям брой хора, които са заразени, но не проявяват никакви признаци. Но това не означава, че вирусът е “отслабен”. Той си е същият. Просто има много хора, които са заразени, а нямат оплаквания. Което не е основание да се каже, че вирусът е намалил своята вирулентност. Подобно нещо може да се твърди само на базата на вирусологично, и то количествено изследване.

- Тестовете, които извършвате във вашата лаборатория, какво говорят за разпространението в София?

- Опитът показва, че все още българското население е много уязвимо и възприемчиво към вируса. Според всички проведени тестове до момента се установява, че малко хора имат антитела. От изследваните при нас хора с антитела се оказват около 1 процент, до 1,5 процента. В целия свят се говори за нищожно ниски проценти – масово до около 3 на сто.

Възможно е също и не всички, които се заразяват, да образуват антитела. Виждали сме такъв ефект и при ваксиниране за различни заболявания, понякога имунният отговор не надвишава 80-90 процента. Например при грипната ваксина, ваксината срещу хепатит Б, а и при други. Някои хора не отговарят на ваксината, това може да се случи и след пряката среща с вирус.

Но ако човек няма антитела, няма как да знаем дали се е срещал с вируса, или не. Ако обаче болшинството хора около него имат антитела, това е колективен имунитет, той много по-трудно ще се зарази.

- Как очаквате да се развие епидемията у нас?

- Мисля, че вирусът ще продължи да съществува, ще продължи да заразява хора и да причинява усложнения при тези, които имат подлежащи хронични заболявания. Много спомага поведението ни за това – без маски, без спазване на дистанция…

Най-неприятното ще е, когато дойде грипният сезон. Заради сходна симптоматика, особено в началото на заболяването, ще е трудно да се отличи грип от COVID.

 

CV

l Проф.д-р Радка Аргирова, дмн, завършва медицина в МУ- София. Специализира в Института по вирусология “Ивановски” в Москва, в Института по туморна биология във Фрайбург, Германия, в Северозападния университет в Чикаго, САЩ.

l След като внася с научно-практическа цел вируса на СПИН у нас, изгражда и ръководи първата българска Централна лаборатория по СПИН и участва в световни програми и инициативи по темата.

l От 1995 до 1997 г. е зам.-министър на здравеопазването и главен държавен санитарен инспектор на България.

l От септември 2013 г. е част от екипа на “Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” като лекар-вирусолог към Клиничната лаборатория, сектор “Имунология и молекулярна диагностика”.

Интервю на Любомира Николаева