Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Свинският грип - 1,5 млрд. души. COVID - 11 млн. СЗО ли разпалва  паниката?

Скандалът през 2009 г. е грандиозен и освен оставките в СЗО праща в небитието и редица здравни министри

Уроците сега са научени и са се погрижили всичко да става по “правилния” начин, казва пред “168 часа” инициаторът на разследването в Европарламента Антония Първанова

Помните ли аферата със свинския грип от 2009 г.? Ще се учудите колко прилики има и колко уроци са научени оттогава. Голямата разлика е, че днес никой не повтаря старите грешки, допуснати.

Да, вирусите са факт, смъртните случаи и преди, и сега гонят 500 хил. души, макар че тогава преболедуваха 1,5 милиарда от населението на планетата, за разлика от сегашните 11 милиона. За съжаление от всичко това по цял свят се печелят

безумно много пари

и в дъното на всичко е паниката, предизвикана от Световната здравна организация СЗО.

Как стана така, че български евродепутат бе в основата на най-голямото разследване, принудило ръководството на организацията и редица здравни министри в ЕС да подадат оставка?

"Предисторията на всичко това е, че от 2005 г. СЗО почти всяка година алармираше, че ни предстои голяма пандемия подобно на испанския грип, и ни заплашваше колко много хора ще загинат", разказа пред "168 часа" д-р Антония Първанова.

С този познат рефрен тя се сблъсква и през 2009 г., когато отново е евродепутат и решава да провери дали в СЗО не преувеличават заплахата за пореден път.

"Спомням си как от Световната здравна организация на няколко пъти промениха дефиницията, за да наложат тезата, че има пандемия, но тогава получиха много силен отпор от Европарламента - спомня си Първанова. Създадоха експертен съвет от 12 души към организацията, които трябваше да дадат становище по обявяването на всяка една стъпка от епидемията от свински грип. Затова инициирах

питане

до Европейската комисия дали е направен анализ на епидемичната обстановка, за да стане ясно има ли основание за някакви по-сериозни мерки. Точно тогава обаче лобистите допуснаха грешка."

Призивът им не е да се затварят държави и граници, а целият Европейски съюз и отделно всяка страна да направи свой запас

от ваксини,

които да стоят на склад, ако ситуацията се усложни.

"Идеята бе всички да си купят ваксини и един медикамент предварително и тогава да се обяви пандемия - коментира Първанова. - Сега явно

урокът е научен

и първо анонсираха пандемията, а след това заявиха, че ще се набират средства за разработване и производство на ваксини."

Общото между двата случая е, че всичко започва с една голяма паникатака.

Първанова обаче е специалист по обществено здраве и здравен мениджмънт, завършила в Холандия, работила в престижния UCL и от години наблюдава опитите на СЗО да обяви световна пандемия.

Затова тя като евродепутат внася питане към Еврокомисията, за да установи какви са здравните аргументи. Председателският съвет приема предложението й като особено важно и го включва веднага в дневния ред на ЕП, а ресорният комисар е извикан и трябва да отговори обстойно. По това време темата е толкова актуална, че е решено отговорът да бъде придружен с

дебати в зала

"Бях подготвила доста колеги в ЕП да зададат въпроси и се получи голяма дискусия", спомня си Първанова. Резултатът от това е, че ЕК приема да подготви доклад за състоянието и готовността на здравните системи, за разпространението на епидемията и какви мерки са предприели министрите на здравеопазването на страните членки.

Въпросът стига и до Съвета на Европа. Първанова се позовава на чл. 168 от Лисабонския договор и страните членки са задължени да изработят Национални стратегии за борба с епидемии.

След това на Първанова започват да й се обаждат медии от цял свят. Самата тя обединява всички парламентарни групи и инициира подписка сред евродепутатите, за да задължат ЕК да отговори на всички тези въпроси. Както и да проведе разследване коя държава какви ваксини и препарати е купувала, по какъв начин и всичко това да бъде оповестено публично. 

Зад Първанова застават всички парламентарни групи и започват да търсят данни, експертни становища на европейско и национално ниво, на асоциации на лекарите, на медицинските сестри и акушерки, на болниците, на пациентите, на потребителите, на научни институти, за да открият доказателства защо ЕС трябва

да купи 300

млн. ваксини

и да ги държи на склад и защо отделните страни членки също трябва да се презапасят с огромни количества ваксини.

Българският евродепутат и колегите й в ЕП искат и анализ ползи - разходи: какви ще са последиците, ако няма ваксини, и колко животи могат да бъдат спасени, ако има. Всичко трябва да се базира на метода на доказателствата, но тогава се оказва, че подобна обосновка няма. Няма и сега.

Разликата е, че тогава са произведени ваксини за около 9 млрд. долара, а сега събраната сума надхвърля 18 млрд. и продължава да расте. Причината е, че трябва да се увеличи производственият капацитет за ваксини, които все още не са преминали

клинични

изпитания

във фази 2 и 3.

"През 2009 г. фармацевтичните компании просто избързаха - ваксината им бе готова - коментира Първанова. - Днес, 11 години по-късно, се питам как една от сегашните ваксини успяха да я подготвят толкова бързо, при положение че досега никога не е правена РНК ваксина? Дори разширяват капацитета за производство на близо 2 млрд. дози."

Според специалисти подобна светкавична реакция е характерна само за случаи, когато става дума за сезонен грип, който в голяма степен е предвидим. Но в началото на сегашната пандемия почти всички специалисти бяха категорични, че за изненадващ, нов щам ще са необходими няколко години, за да се разработи ваксина. Сега се оказа, че фармаиндустрията може да се справи с тази задача за рекордните 4-5 месеца.

"Уроците, изглежда, са научени", усмихва се Първанова.

След инициираното от нея разследване започва истинско цунами, което помита цялото ръководство на СЗО и води до серийни оставки на здравни министри и зам.-министри в ЕС.

Журналисти започват свои проучвания и установяват, че от 16-те експерти на Световната здравна организация

6 са консултанти

на фармацевтични гиганти.

Става огромен скандал, тъй като въпросните експерти са едновременно консултанти на фармацевтични компании и участват в съвета на СЗО за обявяване степента на опасност от епидемия и активно създават паника с медийни изяви и натиск към правителства, научни институти и водещи учени от цял свят.

Историята се разплита през 2009 г., когато германският лекар Волфганг Водарг разкри как е подготвен

фалшивият доклад за пандемията

от свински грип. По това време той бе председател на Департамента по здравеопазването към Съвета на Европа.

През юни 2010 г. главният редактор на BMJ (British Medical Journal) Фиона Годли публикува статия, в която разкрива, че някои от експертите, съветващи СЗО за пандемията, имат финансови връзки с лекарствени компании, които произвеждат антивирусни продукти и ваксини.

След щателно проучване Водарг обяви, че когато СЗО готви доклада си,

основен неин консултант

е проф. Джонатан ван Там и институтът му в Нотингам.

Според него СЗО изглежда няма нищо против, че проф. Там работи и за фармацевтични компании като Roche, Aventis, GSK. Възмутен, Водарг заяви, че същият проф. Ван Там е бил водеща фигура в кампаниите за няколко милиарда при борбата срещу птичия и свинския грип. Според Водарг именно този експерт ще изготвя доклад за СЗО колко са били положителни мерките срещу пандемията през 2009 година.

Водарг, Първанова и много евродепутати настояват за прозрачност и осветляване на опасните връзки с експертите, обслужващи фармацевтичните компании.

Медикът е убеден, че пандемията е била съшита

с бели конци,

а фармацевтичният бизнес е спечелил между 8 и 10 млрд. долара от продажбата на медикаменти.

Правителствата по света поръчват огромни количества ваксини заради призива на СЗО. САЩ - 250 млн. дози, Великобритания - 60 млн., Франция - над 90 млн. Ваксините са с двукратна апликация през 1 месец.

След като се оказа, че епидемията няма да е в мащабите на азиатския грип от 1957 г., покосил близо половин милион души, държавите започнаха да правят опити да върнат поръчаните количества, но договорите вече бяха сключени. Мащабите са колосални. GlaxoSmithKline съобщава, че само за последните три месеца на 2009 г. е продал 130 млн. дози ваксина срещу 1,34 млрд. долара.

Затова от инвестиционната банка "Джей Пи Морган" изчислиха, че приходите за фармабизнеса от свинския грип са между 7,5 и 10 млрд. долара.

Именно заради това Съветът на Европа тогава обяви, че ще настоява за разследване на Световната здравна организация и дали не е участвала в заговор с истерията около свинския грип. Заради напредването на проучването тогавашната шефка на СЗО

Маргарет Чан

иска среща с ЕП

Тя и екипът й молят евродепутатите да прекратят проверката.

"От европейския офис на СЗО идваха многократно за срещи в ЕП, молбата им бе да не ровим около тях, но аз лично поисках комисия, която да ги разследва, след като изслушахме ЕК и нищо от това, което казваха от СЗО, не се потвърди. Поискахме и изслушване на председателя на Съвета на ЕС." В хода на

проверката

се оказва, че някои страни използват епидемията, за да подкрепят своята фармацевтична индустрия. "Примерно Франция купува ваксини от своя компания за 2 млрд. евро, която има консултантски договори с въпросните експерти на СЗО. Този разход е обявен за недопустима държавна помощ и срещу Франция е започната наказателна процедура от ЕК", спомня си Първанова. Френският министър на здравеопазването е принуден да подаде оставка.

Други страни също опитват да заобикалят правилата.

През януари 2010 г. Водарг каза, че големите фирми са организирали „кампания за паника“, за да окажат натиск върху Световната здравна организация и тя да обяви „фалшива пандемия“ за продажба на ваксини. Според Водарг тази афера за "фалшива пандемия" е "един от най-големите скандали с медицината на века".

Дали след години няма да се окаже, че зад сегашната коронакриза не са ставали странни неща?

"Сега се действа по-различно, уроците са научени и са се погрижили всичко да става по “правилния” начин - казва Антония Първанова. - Това, което не могат да предвидят, е поведението на вируса."