Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Паниката наду коронабалона с $400 млрд.

За първи път продават ваксина в милиарди дози още преди да са минали клиничните изпитания

Бил Гейтс - глобален реформатор на здравеопазването или гениален търговец 

След като се освободи от официалното притежание на акции в най-големите фармацевтични гиганти, филантропът Бил Гейтс започна чрез фондацията си да прави дарения в 6-7 компании, които имаха най-обещаващи идеи за ваксина и лечение. Сред тях "Астра Зенека", на която ЕС, САЩ и Индия разчитат най-много да разработи успешна ваксина,

"Модерна",

"Гилеад", "Иновио"

и др. Интересното при "Астра Зенека" е, че все още изпитанията не са приключили, но в компанията се инвестират милиарди, за да се увеличи производственият й капацитет и да може веднага да произведе новата ваксина.

"Нашето предположение е, че ще разполагаме с данните от клиничните изпитания до края на лятото, до август, така че през септември трябва да знаем дали имаме ефективна ваксина или не", заяви изпълнителният директор Паскал Сорио пред BBC. Въпреки неяснотата тези дни стана ясно, че компанията е увеличила производствения си капацитет до два милиарда дози от ваксината, включително за страните с ниски и средни доходи, чрез редица споразумения.

Според компанията се поема финансов риск, но той ще е споделен между САЩ, ЕС и организациите на Бил Гейтс. Той общо осигурява 750 млн. долара за доставка на 300 милиона дози ваксини в целия свят.

Фармацевтичната компания обеща да осигури на Индийския серумен институт 1 млрд. дози.

Първите дози ще са за Обединеното кралство, което още през септември ще получи 30 млн. от общо договорените 100 млн. дози.

Други 300 млн.

ще са за САЩ

ЕС също е договорил отделни количества и е финансирал компанията.

Любопитното е защо всички са толкова убедени, че ваксината ще е успешна, след като все още предстоят важни етапи от изпитанията?

Заедно с това необяснимо доверие към въпросната ваксина, започна още един процес.

В "Гилеад"

Гейтс изпрати в борда своя директор, отговарящ за научните изследвания.

Само преди дни бе съобщено, че най-големият производител на лекарства във Великобритания "Астра Зенека", оценен на 140 млрд. долара, ще се слее с Gilead Sciences, американска биофармацевтична компания с пазарна стойност от около 96 млрд. долара.

Успешното сливане обаче би било най-голямото в историята на индустрията и би създало най-голямата фармацевтична компания в света по отношение на пазарна стойност.

Една от причините за интереса към "Гилеад" е, че тази компания, освен че работи в тясно сътрудничество с американските военни, пусна на пазара препаратът ремдезевир. Проучванията показаха, че той съкращава лечението от 15 на 11 дни, но в същото време от Китай обявиха, че на техните пациенти този медикамент просто не действа и те прекратяват изпитанията.

Покрай това

изригнаха още

два скандала

Досега медиците твърдяха, че лечението на коронавируса е сред най-евтините въобще - около 100 долара за азитромицин, хлорокин, цинк и високи дози вит. С. С представянето на ремдезевир обаче в престижното медицинско издание "Лансет" се появи статия от Сепан Десаи, който твърди, че хлорокинът увеличава смъртността. Той се позовава на изследванията на огромен брой болници, които данни след проверка на "Гардиън" се оказа, че не са верни

Компанията е с претенции да обедини и обработи медицинската информация от болничните заведения по света, но "Гардиън" установява, че Десаи е човек с доста спорна биография. В далечното минало човек със същото име е посочил, че е работил по проекти на Гейтс в Индия, но дали това изобщо е вярно или не, дали става дума за същия човек, няма как да се провери, тъй като след скандала с "Лансет"

биографията

му старателно е заличена,

установява "Гардиън".

СЗО реагира моментално, настоявайки да се прекрати лечението с хлорокин, като паралелно с това инфекционист номер едно на САЩ Антъни Фаучи обяви, че ремдезевирът съкращава лечението с 4 дни - от 15 на 11, то обаче не струва 100, а около 1000 долара.

След тези новини медиците в цял свят буквално изригнаха. Те недоумяваха защо трябва да се

пренебрегват евтините терапии

за сметка на нещо, което е спорно и е непосилно скъпо. Това бе единствената причина акциите на "Гилеад" да не се изстрелят в небесата, а да поскъпнат само с около 20%. Споед специалисти акциите й вероятно още ще растат, защото тя тепърва ще пуска на пазара лекарства срещу артрит, ХИВ и СПИН. Именно затова още от 2012 г. член на борда й бе директорът във фондацията на Гейтс Хана Кетлер. Тя 16 г. управляваше кръглата маса между 17-те световни фармацевтични гиганти и фондацията в търсене на най-добрите терапии за различни заболявания.

Разбира се, след тези скандали СЗО бе принудена да върне хлорокина, оплитайки се в обяснения защо се е доверила на никому неизвестния учен Десаи.

Американският президент Доналд Тръмп също се усети и неслучайно публично обяви, че пие хидроксихлорокин - подчертавайки, че това е хапче за 60 цента. Да, на него му се присмяха, че прави нещо, което не се препоръчва от здравните власти в САЩ, но

този жест бе

към фармаакулите

- те трябваше да разберат, че той знае каква е играта им и как ще спечелят от борсовата Формула 1.

Клиничните изпитания с хлорокина бяха спрени едва наскоро, когато се появи нова евтина терапия, която се оказа доста по-ефективна при тежките случаи.

Паралелно с това Гейтс подпомага усилията на щатската компания "Модерна", която работи и с иновативната агенция на американските военни DARPA. Само споменаването на това изстреля акциите й в небесата и само за дни те поскъпнаха с 300%. Разработката й изглежда перспективна, но и там клиничните изпитания са в начална фаза.

Другата компания, подкрепяна от една от организациите на Гейтс с 388 млн. долара, е "Новавакс". Тя също както и другият фаворит на Гейтс "Иновио" започна своите клинични изпитания.

В надпреварата за ваксина, разбира се, са "Пфайзер", "Мерк", "Санофи", китайската "КанСино" и др.

Общото между всички тях е, че акциите им се търсят като топъл хляб. На Уолстрийт дори вече си задават въпроса кога ще се спука коронабалонът, който до момента е акумулирал 400 млрд. долара и тази сума расте с всеки изминал ден.

Докато той набъбва с тези лавинообразни темпове,

изглежда никой няма интерес паниката с коронавируса да бъде овладяна. Напротив, всички имат силен интерес напрежението да ескалира - инвеститорите ще купуват още повече коронаакции, ще поглъщат жадно последните новини от изпитанията, докато един ден всичко приключи.

Ще спечелят единствено онези, които успеят да кешират печалбите си малко преди да се разбере, че вирусът вече е изчезнал. Или че поредното клинично изпитание на ваксина се е провалило в теста за ефективност или безопасност. Истината е, че докато борсовият балон расте, паниката е най-важният фактор за печалби - ако я няма, никой няма да купува акции на перспективни фармацевтични компании.

Може би затова по-предвидливите инвеститори вече започнаха да минават на къси позиции, очаквайки

голямото

спускане надолу,

което рязко ще понижи стойността на коронаакциите. Хубавото на късите позиции е, че при тях печалбите са огромни, ако си сигурен, че цените на коронаакциите рано или късно ще се сринат.

Всъщност за Уолстрийт няма никакво значение дали ще има работеща ваксина или медикамент срещу вируса. Компаниите ще спечелят, но ще спечели и науката, защото с акумулирането на тези милиарди ще се натрупат и нови знания за коронавируса.

От тази гледна точка Бил Гейтс може да е в този процес само с най-добри намерения - да смени досегашния порочен модел в световното здравеопазване, контролирайки процеса - от СЗО чрез шефа й, на когото вярва, до изследователските компании и големите фармацевтични гиганти. Едва ли ще се намери човек на планетата, който да е против тотална реформа, тъй като

тази система от години скърца

и с всеки ден доказва, че фокусът й не е здравето на хората, а парите.

В последното си видео, качено на сайта на фондацията, Гейтс ентусиазирано обяснява как след появата на ваксините през 60-те години на миналия век смъртността от различни заболявания пада, и това е факт.

Накрая Гейтс съобщава, че когато ваксината срещу коронавируса е готова, неговата група ще се погрижи целият свят да има достъп до нея.

"В началото на хилядолетието все още милиони деца умират от предотвратими болести всяка година - казва милиардерът. - Това е основната причина

Мелинда и аз

да попаднем във филантропията. Една от първите ни големи инвестиции беше в организация, наречена GAVI. От 2000 г. насам GAVI и партньорите й са имунизирали над 760 милиона деца, спасявайки над 13 милиона животи. И сега GAVI предприема нови усилия за закупуване на ваксини срещу COVID-19 за страни с по-ниски доходи веднага щом те са налични."

Дали Гейтс не бе сатанизиран именно заради този стремеж - да реформира световното здравеопазване по нов модел, или пък заради чисто търговски интереси, с които някои не могат да се примирят, скоро няма да разберем? Но хубавото е, че рано или късно истината винаги излиза.