Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първата смърт за тази година е на 19-годишно момче, което умира след дъжд от куршуми

26-годишно момиче е застреляно, след като униформени объркват адреса

7766 души. Точно толкова са жертвите на полицейски издевателства от 2013 до 2019 г. в САЩ. По-големият процент от тази цифра са представители на чернокожото население на Щатите, които по един или друг начин са влезли в полезрението на властите. За съжаление, в част от случаите е установено, че смъртта е дошла вследствие на неправомерно използване на сила от страна на униформените служители. Не са никак малко и пътите, в които са загивали невинни след объркване на самоличността им от страна на офицерите.

За разлика от предходни години статистики показват, че от началото на 2020 г. няма пропуснат месец, в който да не се е случила смърт на чернокож, причинена от полицаи при неизяснени обстоятелства. Цифрите показват и че осъдени служители на реда почти няма, въпреки че за някои от тях са подавани множество жалби към управленията, в които работят.

През март убийството на една 26-годишна чернокожа жена на име Бреона Тейлър шокира цялата общественост и отново повдигна множество въпроси. Тя бе застреляна от полицейски служители, които нахлуват в дома й в град Луисвил, Кентъки, държейки в ръцете си заповед за обиск. Дни по-рано са получили сигнал, че при нея е укрито голямо количество наркотици. Накрая се оказва се, че адресът е объркан, а Бреона, която няма криминално досие, не е човекът, когото издирват.

Според съдебното дело стрелбата започнала, когато полицаите насила се опитали да влязат в апартамента, без да се легитимират. В този момент гаджето на Тейлър - Кенет Уокър, който имал пистолет и свидетелство за неговото притежание, се насочил към тях и стрелял, мислейки, че те са крадци, които се опитват да нахлуят.

Следва размяна на няколко куршума. Един от тях попада фатално в младата жена. Малко след случилото се Уокър е арестуван и изправен пред обвинения в нападение от първа степен и опит за убийство на полицейски служител. По-късно обаче те отпадат. Никой от униформените, участвали в престрелката, не е изправена на подсъдимата скамейка. Наркотици в дома така и не са открити.

Април също е поредният белязан от смъртта на чернокож. Този път обаче локацията е Северна Калифорния, а жертвата - 33-годишният Стивън Демарко Тейлър, който има психическо заболяване. Мъжът, който е баща на тригодишно момченце, бил застрелян от двама полицаи в магазин Walmart след сигнал, че изглеждал заплашително и държал в ръцете си бейзболна бухалка. По-късно става ясно, че Тейлър нямал намерение да удря никого с нея.

Първото убийство на чернокож през тази година се случва още в първия месец и то е на 19-годишния Самюъл Дейвид Малард, подозиран от властите за причиняване на смърт. Момчето е застреляно, след като полицаите опитват да му връчат заповед за арест, но то се уплашило и решило да избяга. Впоследствие се оказва, че четиримата униформени, които го преследват, са стреляли по него напосоки. По-късно те ще разкажат, че в колата му бил намерен пистолет, но никой няма да успее да докаже, че Малард го е използвал срещу тях.

За съжаление, и краят на 2019 г. не е пропуснат от подобна трагедия. В статистиката тогава попада 28-годишният Ариан Маккри, който също е убит от служители на полицията в Честър, Южна Каролина. Униформените твърдят, че младежът имал пистолет, но семейството му смята, че версията на властите издиша, тъй като той бил с белезници и с ръце зад гърба си, когато започнала стрелбата по него.

Назад в годините има множество случаи, които са възпламенявали страстите у чернокожото население на САЩ. През 2014 г. двама полицаи в квартал "Стейт Айланд", Ню Йорк, се сблъскват с мъж на име Ерик Гарнър. Познават го добре и знаят, че той се занимава с нелегална продажба на цигари. Срещата бързо ескалира, когато властите опитват да го задържат. Викат още подкрепление, а един от офицерите на име Даниел Панталео го сваля на земята, притискайки силно главата му. Гарнър започва да крещи: "Не мога да дишам", а накрая се задушава. Негов приятел заснема случилото се на видео с телефона си, след което го пуска в социалните мрежи. В края на същата година съдебно жури на "Стейт Айланд" отказва да повдигне обвинение на полицая, а през юли 2019 г., след години разследване по случая, същото отказва да направи и Министерството на правосъдието. Панталео все пак е уволнен, но по-късно самият той завежда дело, за да се върне на работа.

Масови протести във Фъргюсън пък предизвика смъртта на 18-годишния Майкъл Браун. Момчето загина по време на разходка заедно със свой приятел. Срещата им с полицаите е съвсем случайна. Патрул спира до тях, за да ги помоли да използват тротоара, за да не ходят на улицата. Следва кратък спор помежду им, след който един от офицерите вади пистолет и започва да стреля по тях. В този момент двамата започват да бягат. В тялото на Браун попадат точно шест куршума. Той загива на място. Година по-късно официално обявяват, че няма да разследват униформения.

В сериозна причина за безредици се превърна и случай от последните месеци на тази година, този път обаче без участието на полицаи. Въпросът за расизма бе поставен отново на дневен ред след убийството на 25-годишен чернокож младеж. Той беше застрелян в главата от двама бели, докато прави обичайния си джогинг из улиците на Бънсуйк, Джорджия. Грегъри и Травис Макмайкъл, които са баща и син, спират Ахмад по средата на пътя, вадят пушка и го застрелват, без дори да му кажат дума. След това не опитват да му помогнат, нито го карат в болница. По-късно пред полицията се оправдават, че го мислели за крадец и били сигурни, че той се готви да ги нападне и обере. Доказателства за това така и не са открити.