Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дали Си Дзинпин знаеше нещо, което никой друг в света не знаеше, докато обещаваше помощ на шефа на СЗО Теодорос Гебрейсус?
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Дали Си Дзинпин знаеше нещо, което никой друг в света не знаеше, докато обещаваше помощ на шефа на СЗО Теодорос Гебрейсус? СНИМКИ: РОЙТЕРС

По време на карантината Поднебесната империя изкупи на безценица

държавния си дълг и се запаси с петрол и суровини за 5 месеца напред 

Пекин тихомълком си върна 30% от контрола върху технологичните и  химическите гиганти и компаниите в тежката промишленост

Дали Си Дзинпин знаеше нещо, за което никой друг по света не подозираше

Западът има пълно право да се сърди на Китай, но не заради вируса, а заради това, че по време на най-голямата паника правителството в Пекин проведе една гениална финансова операция.

В началото на годината само Поднебесната империя се бореше със заразата. В един момент

в Ухан се появи армията,

екипирана със защитни костюми. След обявяването на карантина в цялата страна китайската национална валута бавно пое надолу.

Очакванията на експертите бяха, че централната банка в Пекин ще подкрепи юана, като прибегне до златните резерви, но нищо подобно не стана. Юанът потъваше.

На международните пазари се появиха

слухове, че президентът Си Дзинпин няма

достатъчно средства, за да се справи с пандемията, няма пари дори за маски, а камо ли да строи ударно болници.

Паниката растеше, Дзинпин загадъчно мълчеше, а през това време акциите на китайските технологични гиганти и тези на компаниите в тежката и химическата промишленост на световните борси се сринаха. Точно когато се закотвиха на дъното, по сигнал Китай започна да ги изкупува. 

В най-голямата паника на борсите, Китай тихомълком изкупи акциите на гигантите си.
В най-голямата паника на борсите, Китай тихомълком изкупи акциите на гигантите си.

Това мина някак незабелязано, защото в този момент вече светът бе под невероятен стрес, че тази зараза няма да е като другите и ще обхване цялата планета.

Благодарение на мегаоперацията

днес Поднебесната империя може да се похвали, че си е върнала между 30 и 40% от акциите на гигантите си, листвани на световните борси, при това на най-ниски цени.

Тоест техните огромни печалби в размер на милиарди, вместо да отиват в ръцете на западните акционери, след кризата вече ще остават в Китай.

Независими финансови анализатори смятат, че само от разликите в цените Поднебесната империя е реализирала директна печалба от над 20 млрд. долара.

Тоест, досегашните акционери са загубили стойността на акциите, а сега те гонят старите си нива. Но вече са в китайски ръце.

Най-видимата част

от тази операция

бе, че Китай използва ситуацията също така, за да изкупи дълга си, който бе обезценен.

Освен това Пекин в разгара на епидемията купи запаси за 4-5 месеца от петрол и някои основни суровини, чиито цени по време на световната карантина бяха на възможно най-ниски цени.

Ако някой си мисли, че атаките срещу китайски компании да инсталират 5G са случайни, бърка. Западът трудно ще прости матиращата операция на Пекин, която остави "Уолстрийт" в дълбок размисъл.
Ако някой си мисли, че атаките срещу китайски компании да инсталират 5G са случайни, бърка. Западът трудно ще прости матиращата операция на Пекин, която остави "Уолстрийт" в дълбок размисъл.

Подробности за тази мегаоперация на века със сигурност тепърва ще излизат, но тя поставя някои интересни въпроси.

Всички са наясно, че Си Дзинпин е представител на

т.нар. “златно поколение” политици

и е човек с размах, но възможно ли е да е чак толкова умен? Възможно ли е да изчислиш подобна сложна акция в такива детайли при това, когато Китай е в безпрецедентна карантина и криза? В подобни ситуации държавите никога не реагират така смело, а точно обратното - пазят си средствата в брой, за да посрещат неотложни разходи.

Другият голям и неудобен въпрос е дали Китай е знаел

нещо, за което останалата част от света не е и подозирала? Китайското ръководство разполагало ли е с някаква информация, че епидемията няма да е толкова страшна и ще приключи бързо?

Защото ако не е, подобна операция може да има катастрофални последици. Инвестираш свободните резерви, изкупувайки максимум суровини, дълг и акции и ако след това гражданите започнат масово да боледуват? Ако се появи остър недостиг на медикаменти?

Въобще сложна игра, която поставя много въпроси. Най-вече за финансовите акули на "Уолстрийт", които едва сега започват да разбират, че може би не са акули, а цаца.