Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тръмп не остави нито един ход напред на щатския бизнес в Китай и сега те нямат избор, освен да му отмъстят. 

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Тръмп не остави нито един ход напред на щатския бизнес в Китай и сега те нямат избор, освен да му отмъстят. СНИМКИ: РОЙТЕРС

За корпорациите с аутсорсинг в Китай е на живот и смърт президентът да бъде свален от власт сега

В паниката на Уолстрийт ощетените от Тръмп милиардери наваксват загубите

Стои ли някой зад протестите в САЩ, които, макар и започнали спонтанно, изглежда, имат една цел - на всяка цена президентът Доналд Тръмп да бъде свален от власт преди изборите. В своя реч той официално

заклейми

глобалния капитал

като провокатор на размириците, предупреждавайки, че враговете му милиардери няма да се откажат. Че за всяко негово действие те ще го обвиняват, че е расист, сексист, глупак и т.н.

Медия, близка до Тръмп, вече лансира версията, че протестите са провокирани от Джордж Сорос, Бил Гейтс, инфекционист номер едно на САЩ Антъни Фаучи,

фамилията

Клинтън,

като те тайно са подпомагани от Китай. Доказателства за тази конспиративна теория, разбира се, няма.

Очевидно е, че те са най-изявените противници на управлението му и затова е лесно първи да бъдат обвинени в подмолен заговор. Но дали е така? Всъщност противниците на Тръмп са много повече и това са всички US компании с голям аутсорсинг или с производствени мощности в Китай. Те биха дали всичко само и само президентът повече да не припари в Белия дом.

За тяхно съжаление подкрепата за Тръмп от страна на ощетената от протестите средна класа расте и изобщо не е сигурно, че сегашната криза ще го свали от трона.

Затова президентът е прав, че в момента има сътрудничество между бизнеса и демократите

умело да

дирижират протестите,

за да не допуснат спечелването на втория му мандат.

Факт е, че кметовете на демократите навсякъде подкрепят вандалите. Тоест опозицията има пряк интерес разрухата да продължава, за да бъде свален Тръмп, защото нейната победа е под все по-голям въпрос. Колкото по-големи са разрушенията и загубите, толкова повече средната класа се капсулира около Тръмп и проучванията напук на всичко отчитат, че той ще бие, макар и с малка преднина.

В негова защита вече се чуват гласове защо не протестира именно средната класа, която изнемогва, за да плаща нарастващите разходи за социални жилища, образование, здравеопазване и различни услуги на протестиращите, много от които са второ и трето поколение безработни.

Именно за тях искаше да се погрижи Тръмп, когато обяви търговска война на Китай. Той наложи бариери и солидни мита пред вноса оттам, като паралелно с това предложи атрактивни стимули за всички US компании, които изнесат бизнеса си от Поднебесната империя и го върнат отново в САЩ. Благодарение на тези ходове безработицата достигна рекордно ниски нива, а икономиката за първи път влезе в безпрецедентна форма. Все неща, които гарантираха изборната победа на омразния за демократите Тръмп.

Вече четвърта година те се убеждават, че

критиките

в медиите

им към държавния глава не дават никакъв резултат - благодарение на мерките му някои хора за първи път получиха добре платена работа и стабилни доходи.

Когато започнаха да излизат социологическите проучвания за резултатите от изборите, левицата и влиятелните бизнескръгове около нея първоначално изпаднаха в паника.

След което много бързо осъзнаха, че спонтанният гняв от смъртта на Флойд е техният печеливш билет към изборната победа.

Разбира се, левицата не е сама. Тя от встъпването му на поста е подкрепяна от влиятелни милиардери с глобален бизнес и техните медийни империи.

Защо? Защото Тръмп още тогава с идването му на власт заплаши, че ще ликвидира статуквото - корпорациите, които печелеха от аутсорсинга си в Китай. Това са основно компании от Силиконовата долина, които предпочитат да произвеждат мобилните телефони, таблети, айпади, компютри в китайските провинции, а след това да ги продават в Америка.

Тези компании използват евтиния труд в Китай, след което продават

на атрактивни цени

продуктите си в САЩ.

С обявяването на търговската война на Поднебесната империя те набързо калкулираха, че един телефон вместо по 1000 ще го продават за 2000 долара заради по-скъпия труд в Америка.

Но Тръмп наложи такива мита и бариери пред вноса от Китай, че те, дори да са произведени там, пак щяха неимоверно да поскъпнат. Силиконовата долина изтръпна. Иноваторите могат да се справят с много предизвикателства, но с двойно поскъпване на IT продуктите си не могат.

В същото време никой не иска да се лиши от аутсорсинга си в Китай, защото страната отдавна не е само източник на евтин труд, а става все по-голям

пазар за американските продукти

По този начин Тръмп раздели бизнеса, работещ с Поднебесната империя, на две. Едната част го послуша и ситуира основните си мощностни в САЩ, създавайки работни места и ползвайки стимулите, обещани от президента.

Другата част от компаниите обаче са непримирими - те не желаят да произвеждат в САЩ, защото продуктите им ще са толкова скъпи, че ще фалират, и не желаят да напуснат Китай, защото пазарът там е огромен.

По този начин Тръмп направи фатална грешка - не остави нито един ход напред за "умните пари" и за тях не остана нищо друго, освен

тихомълком

да подкрепят

протестите

В своя реч президентът предупреди за това, без да споменава имена, че срещу него ще бъде изваден целият възможен арсенал. Както и че прегрешението му е, че иска да направи Америка отново голяма производствена сила, каквото беше преди десетилетия.

Той недоумява защо най-мощните компании на страната трябва да произвеждат в Китай, а в САЩ безработицата да расте с всяка година.

Факт е, че по-бедните прослойки получиха много придобивки по време на управлението на Клинтън и Обама и сега, когато за първи път имаше шанс да работят, те се вдигнаха на безпрецедентни бунтове.

Според анализатори сред тях има хора второ и

трето поколение безработни,

които трудно ще бъдат вкарани отново в пазара на труда.

Разбира се, след сегашния погром такава опасност вече няма - кризата, която се задава в САЩ, най-вероятно ще върне страната в точка нула. Невероятните икономически успехи на Тръмп бяха унищожени с един замах, акциите на Нюйоркската фондова борса отбелязаха рекорден спад, а

настроенията

сред инвеститорите са панически

Но не и за "умните пари", които в момента ще се опитат да наваксат загубите, натрупани по време на управлението на Тръмп. Преди десетина дни акциите на първокласните компании на Ню Йорксата фондова борса започнаха да пропадат. Почти сигурно е, че акулите се възползваха от страха, защото за кратко активите на фондовете се увеличиха с 4,6 трилиона долара. Подобен рекорд бе отбелязан само веднъж през 1992 г.

След тази тайна операция полека-лека акциите започнаха да се стабилизират. Тоест печалбите са кеширани, загубите от управлението на Тръмп са занулени, остава да видим големия финал.