Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мит ли е глухотата на Бетовен?

Американски професор открива 23 доказателства, че маестрото е чувал 1 година преди смъртта си

Вече почти 200 години човечеството вярва, че Лудвиг ван Бетовен е оглушал напълно преди премиерата на своята знаменита Девета симфония през 1824 г. Но този мит бе развенчан от проф. Теодор Албрехт, музиколог от държавния университет в Кент, щата Охайо, САЩ. Той е изследовател на творчеството на великия композитор, от чието рождение тази година честваме 250 години.

Американецът е превел на английски дневниците на гения, които описват процеса по загубата на слуха му между 1818 и 1827 г., когато умира. След задълбочено проучване Албрехт стигнал до сензационния извод – маестрото всъщност е запазил част от способността си да чува до 1826 г.

В къщата-музей в Бон, където е роден класикът, както и в държавната библиотека в Берлин, професорът е открил 23 директни податки в тази посока. „Да, откакто написах статията,

открих още доказателства извън тези 23,

че Бетовен е чувал между 1818 г., когато започва да води тетрадки за разговори, и смъртта си през 1827 г.“, отговаря на въпроси на сп. „Космос“ Теодор Албрехт.

Разкритията обаче не променят факта, че геният е изпитвал неимоверни трудности, когато е композирал последното си произведение.

Досега се смяташе, че в по-късния си период Бетовен е пишел предимно за инструменти от ниските регистри и се e върнал към високите чак когато не е чувал нищо и е работел по спомени в горните гами. Според американския учен тази теория не издържа. Той дава за пример Деветата симфония, в която присъстват всички тонални регистри. В нея участва и пиколото (малка флейта), и контрабасът, чиито звуци са в двата края на музикалния диапазон. Бетовен е чувал всичко с вътрешното си ухо.

Какво свидетелстват тефтерите с разговорите на гения с близките и приятелите му, какви доказателства има за слуха му, четете в брой 5/2020 на сп. "Космос".