Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За онези, които не знаят точно каква беше нашата медицина през 1984 год., ще ви разкажа една история от тези времена. Председателят на Медицинска академия академик Атанас Малеев ме извика една сутрин и ми каза следното: след няколко дни ще пристигне една високопоставена делегация на Немската Лекарска Камера, водена от президента проф. Йорг-Дитрих Хоппе и още двама души.

Тази институция ръководеше Западно-германската медицина и отговаряше за повечето лекарски дейности в страната. Делегацията щеше да пребивава в България 5-6 дни и освен София щеше да посети и град Варна.

Целта беше да се запознае със състоянието на нашето здравеопазване по онова време. Малеев ме определи мен да придружавам гостите по време на срещите, които имаха в България. През първият ден те имаха среща сутринта в нашето Министерство на народното здраве с министъра академик Радой Попиванов и част от неговия екип.

Срещата имаше преди всичко протоколен приятелски характер. Следобяд посетихме института за бърза медицинска помощ "Пирогов", където се срещнахме с ръководството и им бе разказана дейността на това уникално медицинско заведение. Те разгледаха много бедната леглова база на някои от клиниките и се учудиха, защо картината бе толкова тъжна, лоши санитарни възли, болни, настанени по коридорите на клиниките и т.н.

След това слязохме на партерния етаж и на гостите им бе демонстрирано как за време от 3 до 5 минути при наличие на болен с комбинирана травма се събира екип от 4-5 лекари, ръководени от анестезиолог-реаниматор, в който имаше хирург, травматолог и при нужда други специалисти в зависимост от конкретния случай.

Директорът на Пирогов натисна паник бутона и след няколко минути екипът бе на място и бе готов да започне борбата за живот на болния. Това особено впечатли немците и по време на вечерята в един от ресторантите на хотел "Ню отани", известен като японския хотел, те ми казаха следното.

"Емил, всичко хубаво, ама това да събереш такъв голям екип за няколко минути и това да функционира денонощно 7 дни в седмицата е невъзможно". Казах им, че това е точно така и те ме помолиха да отидем и да се убедим, че това е възможно.

Качих ги в моята лада и тръгнахме за "Пирогов" някъде около 22,30 часа. Малко преди 23 часа пристигнахме и заварихме една сравнително спокойна за това лечебно заведение вечер. По коридорите имаше около 20-25 човека пред различните кабинети.

За съжаление в шокова зала, където се обслужваха тези тежки, комбинирани травми нямаше пациенти. Постояхме около 30-40 минути и точно когато се канехме да си тръгнем, засвириха сирени на линейки и дойдоха две коли, които водеха не един, а двама тежко ранени в катастрофа.

Докато персоналът започва да ги вкарва в болницата, натиснаха "паник" бутона и след 2 минути и 45 секунди дежурният екип бе събран. Немците ме гледаха и казваха "това не може да бъде". След това коментираха, че подобно нещо във ФРГ е невъзможно да се случи по няколко причини.

Първата е че те не могат да си позволят да плащат на толкова много специалисти да работят денонощно 7 дни в седмицата. На следващия ден ги заведох да им покажа как функционира една наша поликлиника. Отидохме в ХХ-та поликлиника в кв."Борово".

Там видяха, че ние вместо общопрактикуващи лекари имаме т.нар. участъкови терапевти. Това са предимно специалисти с вътрешни болести и те са районирани за отделните квартали. В тази сграда, освен тези лекари, имаше и кабинети за лекари от различни медицински специалности: кардиолог, нефролог, ендокринолог, невролог, дерматолог, УНГ, очен лекар и др. а освен това има и много голям стоматологичен сектор.

При нужда участъковият терапевт може за много кратко време да получи консултация от специалист.Това направи много силно и положително впечатление на немските гости, които ми казаха: това у нас не може да се случи и след 15-20 години, защото трябва да инвестираме много средства за една така добре организирана медицина.

Сега 2020 год. много от немските лекари сами си направиха подобни на нашите поликлиники, докато ние ги развалихме!!! В следващата част през някои от следващите дни ще ви разкажа за престоя ни в град Варна, където се запознаха с току що откритата нова сграда на ХЕИ Варна и нейната дейност, което също направи силно впечатление на нашите гости.

Нека тези у нас, които не знаят какви достойнства имаше нашата система на здравеопазване, ги научат сега, а тези, които я разсипаха, да мълчат, защото отдавна трябваше да търкат наровете на затворите.

От фейсбук