Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Видеото не е от Китай, а от онлайн шоу за приключенци на остров в Тихия океан

Любителите на конспиративни теории се развихриха, откакто избухна епидемията с коронавируса и в интернет се появиха голям брой фалшиви новини. Сред най-екзотичните са теориите, че той е изкуствено създадено биологично оръжие от САЩ или Китай или финансиран от Бил Гейтс. Че е измислен, за да намали населението на Земята, за да починат по-възрастните и да има място и ресурси за по-младите.

И това не е цялата дезинформация, която ни залива. Видеото, което се разпространи за часове из цялото земно кълбо, как момиче яде супа от прилепи в Ухан, е абсолютно невярно. То въобще не е заснето нито в епицентъра на заразата, нито в друг китайски град, нито това е станало в началото на епидемията, както се твърди.

Клипът е част от онлайн шоу за пътешественици, където водещата Уонг Менджун похапва екзотична супа от прилепи. А действието се развива в Палау, островна държава близо до Филипините.

Видеото е насочено към любителите на приключения и експериментаторите, които искат да пробват нетрадиционни храни.

Островът е малък и затова е станало възможно фалшивата новина с видеото да придобие епидемични размери по света. Също за кратко време в интернет се разпространи и дезинформацията, че Бил Гейтс е замесен в създаването на COVID-19. Авторите на хипотезата излизат с изводите, че

някои хора използват

вирусите, за да развиват бизнес

с изследвания, а фармацевтичните гиганти - да разработват ваксини.

Дават за пример, че фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е платила за проучвания на британския институт "Пирбрайт". В социалните медии гъмжи от "информации", че основателят на "Майкрософт" е знаел за коронавируса, преди да се разпространи, или дори че го финансирал.

Истината е, че фондацията не е плащала на "Пирбрайт" за коронавируса. Нещо повече, тя отпусна милиони долари за битка с COVID-19. Всъщност през 2015 г. компания кандидатства да получи пари за проучване как да отслаби вирус от същото семейство като този от Ухан.

Разпространява се и друга фалшива новина -

че COVID-19 по някакъв начин

е изпуснат от лабораторията

в Центъра за контрол и превенция на болестите в Ухан. 27 изследователи от различни страни излязоха с декларация, че се противопоставят на конспиративните теории, че COVID-19 няма естествен произход. А и тази хипотеза не се съобразява с факта, че пазарът за риба и морски деликатеси е на около 16 км от стерилната лаборатория.

Град Ухан е 11-милионен и разстоянията си ги бива. Може би това породи теорията, че повече от един милион души са починали и китайските власти крият истината. Вярно е, че социалистическата страна се слави със своята затвореност и липса на информация.

Но от Световната здравна организация на брифинг в Женева обявиха, че няма данни за "скрит айсберг" от смъртни случаи. Напротив, данните на екипа, посетил Ухан, съвпадат с изнесените от китайското правителство.

Като допълнение към този фалшив факт таблоиди публикуваха метеорологични снимки с димна завеса. Излизат с

предположение, че те са доказателство за изгаряне на тела в Ухан.

Т.нар. сателитни снимки показват високи нива на серен диоксид в епицентъра на заразата и Хонконг.

Таблоид пусна материал, че Пекин е изгорил доказателствата за много по-голямо разпространение на бацилите. Но серният диоксид се излъчва и от вулканите, а той също е и основният ресурс при производството на ток, парно и изгаряне на газове от автомобилните двигатели. Разследване на тв "Евронюз" установи, че няма доказателства, че емисиите на серен диоксид са предизвикани от изгаряния на тела в крематориум.

Ако наистина има толкова трупове, тогава защо се появява хипотезата във фейсбук и туитър, че ваксина срещу коронавируса е била патентована още през 2015 г.? Даже била пробвана върху пациент. Но се оказва, че той е имал птичи грип. Тази теория е любима на антиваксърите и поддръжниците на движение КАнон, което е протръмпистко, съобщава сайтът "Бъзфийд".

Има и една антиамериканска версия - че САЩ са пуснали коронавируса. Тя се позовава на търговската война на Тръмп с Пекин. Съществува и "китайска" хипотеза - че самите китайци са си пуснали вируса. Знаели за свойството му, че може да копира рибонуклеиновата киселина (РНК) на други вируси.

COVID-19 имитирал РНК на ГМО бактерията “Синтия”,

създадена, за да "изяде" нефтения разлив в Мексиканския залив през 2011 г.

Според някои публикации няколко седмици преди взрива на епидемията с коронавируса в Бохайско море, на 200 км от Пекин, е имало друг подобен нефтен разлив. Бактерията е била пусната във водата, за да го ликвидира. А после са я изпуснали от контрол.

Но епицентърът на заразата Ухан е много далече от Бохайско море и тази теория също не издържа. Истината е, че РНК на вирусите мутира един милион пъти по-бързо от човешката ДНК и това им позволява да се разпространяват с много голяма скорост.

Митовете сигурно ще продължат да се разпространяват, докато COVID-19 не бъде или ликвидиран, или истерията около него престане.