Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Костадин Петков - зам.-председател на Надзорния съвет на “София Тех парк”, обяви на заседанието на правителството, че малка българска фирма е разработила молекула за третиране на коронавируси. 
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Костадин Петков - зам.-председател на Надзорния съвет на “София Тех парк”, обяви на заседанието на правителството, че малка българска фирма е разработила молекула за третиране на коронавируси. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Фирмата е пратила проби в големи лаборатории във Франция и в САЩ, показали са обнадеждаващи резултати срещу патогена в епруветка, казва съсобственикът на “Микар Иновейшън”.

Имаме готова молекула, която при лабораторни тестове в авторитетна лаборатория в чужбина показа много обещаващ резултат срещу новия коронавирус. В епруветка нашата молекула убива около 90% от коронавируса. Това каза за “24 часа” Филип Фратев, съсобственик на “Микар Иновейшън” във вторник. По-рано през деня Костадин Петков от “София Тех парк” обяви на заседанието на правителството новината, че малка българска фирма е разработила молекула за третиране на коронавируси.

Компанията съобщи още, че

молекулата е

тествана

във Франция

и в Щатите Субстанцията в момента се подобрява и се предвижда тя “да влезе в болниците за клинични изпитания до месеци”.

Впечатлението, че на мига след появата на новия вирус, който е поредният прехвърлил се междувидово от животни върху хора, сме имали отговор за него, е малко пресилено. Ние от години работим върху подобни патогени и затова беше сравнително лесно да адаптираме разработката си за въздействие върху новия вирус, разказа химикът.

Той подчерта, че молекулата не може да стане автоматично лекарство, което да лекува хора в болниците, за това трябва

да измине

утвърдения

път от

клинични

изпитвания

Това включва различни по продължителност изпитания върху животни и хора, за да се докажат ефективност и безопасност. Готови сме обаче почти напълно до етапа на предклиничните изпитвания, в момента оптимизираме молекулата. Регулаторните органи по лекарствата имат различни практики, обикновено пътят от молекула, която може да се превърне в лекарство,

до одобрение

за лечение

на хора е

дълъг процес,

отнема години

Но когато става дума за вируси с агресивно разпространение като в момента, процедурата вероятно може да бъде по-бърза, каза ученият. Въздействието на молекулата е

на принципа

на анти-ХИВ

лекарства

от ово поколение. Те “работят” чрез блокада на рецептора CCR5. Медикамент със сходен принцип на действие в момента се тества клинично в САЩ за коронавирус. Но лекарството, разработено от българските учени, взаимодейства и със сходните на CCR5 рецептори CCR7, което го прави потенциално много по-ефективно, смята екипът на “Микар Иновейшън”.

Казано по-достъпно, “българската” молекула е плод на предшестваща над 1-годишна научна работа върху сходни протеини, обясни Филип Фратев. Малката лекарствена молекула, която българската компания разработва, предпазва здравите имунни Т-клетки (Т-лимфоцити) от вирусна инфекция. Механъзмът е насочен към

блокиране на

възможностите

на вируса

да се копира

експресно

Компанията идентифицира първия клас от малки молекули, които да въздействат на сходните прицелни протеини в клетъчната мембрана. Във фазата на създаване на потенциални лекарствени молекули съединението показва силно свързване както с CCR5, така и CCR7, което според създателите е единствено по рода си за целия клас подобни молекули.