Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Огромен пожар е бушува в двуетажна къща, в която заклещени от стихията са двете деца на самотна майка. Тя е парализирана от шок и буквално не може да помръдне.

Истински ужас обаче предизвиква бушуващият огън, отразяващ се в разширените зеници на току-що постъпилия на работа 24-годишен пожарникар Георги Попов.

За части от секундата гледката предизвика надбъбречната му жлеза да отдели всичките хормони на стреса и най-вече адреналин. Те се разнасят мигновено в кръвта му, достигайки до всички органи.

Лицето му пребледнява, краката му се подкосяват,

сърцето му започва да бие учестено, като надхвърли 160 удара в минута. Мозъкът изпраща сигнал и хормоните се насочат към жизненоважните органи, блокират отделителната, половата и храносмилателната му система.

Без дори и да си помисли как се случва това, организмът му се адаптира мигновено към извънредната ситуация. Силата се върна в краката му. Младият пожарникар влезе в горящата къща и успя на косъм от смъртта да извади децата от огнения капан.

Хормоните поддържаха тялото и ума на младия мъж още около 30 минути, след като обърна гръб на огъня. Постепенно адреналинът бавно го отпусна и организмът му се върна в покой.

„При такава стресова ситуация веднага се активира комбинацията от физически и психически стрес – анализира истинската ситуация пред списание „Космос“ ендокринологът от Александровска болница д-р Дениз Бакалов. – Тази реакция преминава през различни етапи, които се контролират от симпатиковата нервна система. Тя е отговорна за синтеза и продукцията на адреналин и норадреналин, допамин и всички стресови хормони като кортизол, растежен хормон, кортикотропен хормон и др. Тоест

целият организъм е въвлечен в тази адаптивна реакция.

Първата фаза на тялото е съпротива с израза на страх, а втората е тревога. Накрая тези възможности и способности на организма започват да се изчерпват и човек търси решение. Всичко това се случва на базата на биохимични реакции в организма.“

Интересното е, че хормоните, които предизвикват свръхчовешки реакции, постъпват в организма в много ниски концентрации.

„В 5-6 литра кръв, която циркулира в тялото, се отделят хормони от 1/3 до 1/6 от милилитъра – обяснява специалистът. – Тоест минимални количества адреналин и норадреналин имат огромен ефект върху цялото тяло. Основният орган, който произвежда тези стресови хормони, е надбъбречната жлеза или по-точно нейната сърцевина, наречена медула. Когато има пик на такива хормони, те достигат почти мигновено до всички органи. При стрес или страх – за части от секундата. Веднага

ускоряват сърдечната дейност

чрез въздействието си върху бетарецепторите, които са навсякъде в сърдечносъдовата система. След като те се свържат с хормоните, водят до тахикардия и до увеличаване на ударния обем на сърцето, а това от своя страна води до по-бързото изтласкване на кръв в периферните тъкани.“

Как адреналинът действа в различни ситуации и на различните хора, четете в новия брой на списание "Космос".