Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЗА ФРАЗИТЕ, ИЗВАДЕНИ ОТ КОНТЕКСТА
„Във виното е истината!” Знаменитото изказване на Плиний Стари всъщност е „във виното е истината, във водата – здравето”. «In vino veritas, in aqua sanitas».

„За мъртвите –или добро, или нищо” . Поетът Хилон от Спарта всъщност е казал : „За мъртвите или добро, или нищо освен истината.”

„Век живей – век учи!”. Любима фраза на учителите. Независимо, че я приписват на пролетарския терорист Ленин, автор на оригиналната фраза е Сенека и тя звучи така: Век живей, век учи как трябва да се живее”.

„Изключенията потвърждават правилото”. Дрън, дрън. В защитната си реч за Луций Корнелий, обвинен, че е придобил незаконно римско гражданство, Цицерон всъщност е казал: „ Съществуването на изключения само потвърждава съществуването на правило.”

Най-повратно тълкуваната фраза в света „Целта оправдава средствата”, е на Йгнасий Лойола и гласи „Ако целта е спасението на душата, то тогава тя оправдава средствата”

„Пътят към ада е покрит с добри намерения” . Използва се като съвет „не прави добро, да не получиш зло”. / при руснаците се е стигнало чак до "хотели по лучшему, получилось как всегда" ? Оригиналната фраза е „Адът е пълен с добри намерения, раят – с добри дела”.

А защо „парите не миришат”? Защото когато синът на Веспасиан го упрекнал за наложения данък върху обществените тоалетни, той му подал една банкнота и попитал мирише ли. Не, не мирише, установил синът. А е спечелена от пикнята, отговорил Веспасиан.

Доста е различно от възприеманите сентенции, когато цитатът е пълен, нали?
И накрая нещо от по наши дни. Сталин никога не е казвал „Няма човек – няма проблем”. Фразата е измислена е и сложена в устата на чудовището от Анатолий Рибаков, авторът на блестящата „Децата на Арбат”. Рибаков много се гордее, че измислената фраза е толкова достоверна, че публично е приета като автентична.

Изровено из мрежата

*От фейсбук!