Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Олимпиадата в Токио чука на вратата, а домакините са обещали невиждано посрещане за спортисти и фенове. Церемонията по откриването се готви да засенчи всички досегашни програми и светът наистина тръпне в радостно очакване да разбере какво точно са приготвили дисциплинираните и изключително трудолюбиви азиатци.

По време на тържествата в първия ден на игрите на стадиона ще бъде интересно и по друга причина. Немалка група спортисти ще излязат да дефилират на пистата, събрани под знамената на Международния олимпийски комитет. Със сигурност част от зрителите ще се запитат учудени кои са мъжете и жените без отличителните знаци на своята родина. Мнозинството обаче ще е наясно, че това са руските атлети, минали през ситната цедка на Международната антидопингова агенция (WADA). Да, точно на игрите в Токио Русия ще има нещастието да вкуси

горчивото

възмездие

за дългогодишната си практика да мами останалия свят, печелейки медали с помощта на допинг.

Нима само братушките ползват забранени химични вещества, за да властват в елитния спорт - ще попитат феновете на най-голямата по територия държава. Отговорът със сигурност е отрицателен, но точно руснаците

влязоха и с

двата крака в

капана на хората,

които са се нагърбили с нелеката задача да се борят с порочните практики. И сега ще послужат за назидание на всички останали. Преди броени дни Русия получи 4-годишна забрана от WADA за участие във всички големи спортни събития.

Веднага след като беше обявено шокиращото на пръв поглед решение, започнаха тънките сметки какво точно ще бъде забранено и какво позволено на руските спортисти през следващите 4 години. Със сигурност най-тежко ще го отнесат опитните лекоатлети, щангисти, борци, боксьори, грации от художествената гимнастика и всички други звезди, които се готвеха за бляскаво представяне в Страната на изгряващото слънце. Наложената санкция означава, че много по-малко руски спортисти ще заминат за Япония. С билет и виза за игрите ще се сдобият само тези, които докажат, че са постигали успехите си без помощта на забранените хапчета. На всички тях ще им е забранено да се отъждествяват със символите на руската държава. На откриването ще вървят под олимпийския флаг и пак него ще видят, ако се

качат на почетната стълбичка,

когато ще бъде изпълнен олимпийският химн.

Абсолютно същите ограничения ще важат и за представителите на зимните спортове, които мечтаят да се явят на игрите в Пекин през 2022 г. На Русия е забранено също така да домакинства на световни първенства и други спортни форуми от международно значение. Санкциите бяха

понесени тежко

от спортистите..

Много от тях заплашват да сменят националността си само и само да се сдобият с възможност да защитят четиригодишните си усилия и подготовка за олимпийски игри.

И докато руските спортисти бедстват, техните политици най-сетне се съгласиха да признаят с половин уста, че системата за повсеместно допингиране наистина е съществувала. В този тежък момент президентът Владимир Путин ограничи до минимум медийните си изяви по темата и изкара премиера Дмитрий Медведев да опере пешкира.

"Да, имаме проблем с допинга и в държавата ни са се случили недопустими неща.

Ние допуснахме грешка,

но да не би другите да са били безгрешни?", запита се премиерът дни преди да излезе решението на WADA. След обявяването на наказанията обаче Медведев изостави дипломатичния тон и нарече случващото се "хронична антируска истерия". И нареди на подчинените си по най-бързия начин да се организират и да обжалват решенията на Световната антидопингова агенция.

Заповедите му вероятно имат за цел да

ограничат пораженията

върху личния му имидж, тъй като никой в страната не вярва нещо да се промени след поредицата от обжалвания пред различни институции. Нещо подобно призна и президентът на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) Юри Ганус, според когото случилото се е "трагедия", а възможностите за реакция са минимални.

"Нямаме шанс да спечелим в съда. Случва ни се нещо изключително лошо, а наши спортисти търсят варианти да напуснат страната, за да могат да се състезават на големи международни форуми", призна Ганус. Неговите сънародници продължават да търсят информация какво точно означават санкциите на WADA.

Състезателите се чудят къде могат да участват и къде - не, а феновете се питат дали любимите им спортове няма да бъдат зачеркнати за следващите 4 години.

Интересен е случаят на руския футбол. УЕФА не се придържа така стриктно към правилата на допинг ченгетата и това означава, че наказаната държава най-вероятно ще запази правото си да приеме някои от двубоите за европейското по футбол през следващата година. Санкт Петербург е градът, който трябва да домакинства на мачовете от груповата фаза, както и на един четвъртфинал. Руският национален отбор

също ще се размине с драконовското наказание

и ще участва на първенството на Стария континент.

По-сложно е, ако Русия се класира за световното в Катар през 2022 г. Най-вероятно играчите на Сборная ще бъдат принудени да облекат неутрални екипи и ще слушат химна на ФИФА преди началото на всеки мач. Но нали все пак ще участват, а и феновете няма да ги заобичат по-малко, ако не са с щампован руски флаг на фланелките.

И все пак санкциите на антидопинговата агенция са тежък удар по руския империализъм в световния спорт. Една от най-влиятелните държави в света бе свикнала да се бори за лидерството по медали на всички престижни спортни форуми. В следващите години медали пак ще има, но Русия няма да присъства в официалните класации. Руският флаг няма да се вее на олимпийските стадиони, Путин и върхушката му не ще имат възможността да използват успехите в спорта за политическите си цели.

А как се стигна дотук ли? Всичко започна малко като на шега в края на 2014 г. В началото на декември германският канал ARD излъчи документален филм, в който се твърди, че 99% от руските лекоатлети системно употребяват допинг. Доказателството е таен запис от мобилен телефон, на който олимпийската и световна шампионка на 800 метра Мария Савинова прави стряскащи разкрития.

"Как печелим ли? Това е наша система,

така работим

в Русия

Слава богу, моят треньор работи с Мелников (специалист по физическата подготовка на националния отбор по лека атлетика). Той помага да се прикриват тестове. На него му позволяват да сменя дати за проверките", заявява Савинова на записа. Вижда се и как наставникът й Владимир Казарян дава забранения препарат оксандролон на други състезатели. Твърди се още, че победителката в маратона на Чикаго през 2009 и 2011 г. и на лондонския маратон през 2010 г. Лилия Шобухова е платила на местната атлетическа федерация 450 000 евро, за да бъде прикрита след положителна проба. Схемата е проста - шефовете на местните централи плащали на допинг ченгетата, за да бъде "изчистена" урината или кръвният тест. Освен това тогавашният ръководител на националната допинг лаборатория Григорий Родченков не само фалшифицирал пробите, а и продавал забранени препарати.

Шефът на медицинския щаб на федерацията по лека атлетика Сергей Португалов пък доставял допинг безплатно, но срещу 5% от бъдещите приходи на напомпаните спортисти. Всички замесени организации се финансират предимно от правителството. В следващите години разкритията станаха още по-сочни и беше доказано, че братушките са

манипулирали десетки хиляди допинг проби

на свои спортисти.

След направените разкрития руснаците реагираха като ужилени и обявиха целия случай за организирана атака от страна на враждебно настроения Запад. Лично Владимир Путин се зае със задачата да ограничи до минимум последствията от развихрящия се скандал. Защитната стратегия не сработи и започнаха да валят наказания. Акредитацията на Руската антидопингова агенция беше отнета, а стотици спортисти се приготвиха да се състезават под неутрален флаг. В края на 2018 г. шефовете на Световната антидопингова агенция призоваха руските си колеги да им дадат всички необходими документи,

за да се надяват

на помилване

И в началото на 2019 наистина получиха файловете, за които впоследствие се оказа, че отново са манипулирани. Чашата на търпението преля и сега всички руски спортисти ще го отнесат.

Най-интересното е, че някои от влиятелните фигури в WADA продължават да твърдят, че санкциите за руския спорт са твърде меки. Наказаната държава все пак ще може да организира турнири от по-нисък ранг и ще праща свои представители на европейски първенства. Имаше допинг ченгета, които бяха убедени, че забраната трябва да е повсеместна, за да бъдат защитени интересите на спортистите, които печелят медали единствено и само с помощта на собствения си талант и усилия.