Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В баничките със сирене няма сирене, а се влагат имитиращи продукти, алармират от агенция "Активни потребители". Най-новият тест е насочен към любимите бързи закуски, но той показва, че често потребителите стават обект на измама.

От асоциацията си поставят за цел да отговорят на два основни въпроса - дали в баничките има сирене или извара; какво е качеството на този продукт, тоест дали е класическото за страната бяло саламурено сирене. Изследвани са 15 проби банички, закупувани от тайни клиенти в различни квартали на София. Подбирани са продукти, за които изрично е упоменато, че съдържат "сирене" - без други добавки като извара, лук, праз, месо или кашкавал. Пробите са изпратени за химичен анализ в акредитирана лаборатория.

Резултатите показват категорично, че в нито една от анализираните "баници със сирене" не е открито сирене. От асоциацията поясняват: "От закупените 15 проби банички със сирене в една просто не открихме пълнеж. Възможно е да не е влаган такъв или "сиренето" да се е стопило напълно при изпичането. Останалите 14 са анализирани чрез метод за разделяне и визуализация на белтъци, наречен SDS–PAGE. Резултатите показват, че 3 (от 14) банички съдържат извара. В други 2 проби се открива смес от извара и сирене. Дотук на определението "баница със сирене" не отговарят 5 от 14 тествани проби или това са 35,7% несъответствие.

След първият етап на изследването останаха 11 проби банички, в които пълнежът притежава привидни характеристики на сирене. Тези проби са подложени на допълнителен химичен анализ за идентификация на мазнините. Крайните резултати от тестването показаха изненадващ резултат. Всичките 11 проби съдържат палмово масло в различно съотношение. Казано по друг начин - във всички банички е вложен имитиращ млечен продукт вместо саламурено сирене. В 4 от продуктите делът на палмовата мазнина варира от 26 до 80%. Останалите 7 закуски са със 100% съдържание на палмова мазнина. Последните не отговарят на нито един от критериите за сирене. Технологията, по която се произвеждат, е коренно различна, а суровините представляват смес от индустриално добити млечни протеини, палмова мазнина, вода, емулгатори и други технологични добавки – така наречените Е-номера."

Специалисти поясняват, че докато заместването на сирене с извара е търговска измама, която обаче не вреди на здравето, то добавянето на фалшиво сирене крие много рискове за потребителите: "Използваните за производството на банички имитиращи ментета представляват директна заплаха за здравето на потребителите. Те съдържат високи нива на палмово масло, включително наситена палматинова киселина и вероятно частично хидрогенирани мастни киселини. Тези компоненти увреждат сърдечносъдовата система и увеличават риска от инфаркти и инсулти. В много страни по света влагането на частично хидрогенираните мазнини в храните е забранено."

От "Активни потребители" поясняват, че шокиращото при това изследване е, че нито един от тестваните продукти не е със задоволително качество: "При предишни наши изследвания имитациите се движеха в диапазона 10-30%, но баничките удариха дъното."

Специалистите са категорични, че заради ниската цена такива продукти се предпочитат от много ресторанти и кухни майки. И най-често се предлагат в детските градини, училища, ведомствени столове на фирми и държавни служби, болници. Множество проверки през годините са установили, че именно на най-малките потребители най-често се предлагат вредни храни. В училищните лавки изобилства от всякакви солети, крекери, чипсове, вафли, сухи пасти, шоколади, бонбони. Повечето от тях са именно с добавени хидрогенирани мазнини. Световни здравни специалисти смятат, че именно високата консумация на вредни трансмазнини от децата, е причина за увеличаване в световен мащаб на случаите на наднормено тегло, ранен пубертет, висок холестерол и високо кръвно налягане дори при подрастващи.