Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Техническият директор Пламен Костов за втори път дърпа шалтера по време на вътрешен бунт - през 2001 г. “Хоризонт” се бунтува срещу генералния директор Иван Бориславов, разказа Красимир Луканов във фейсбук

Техническият директор на БНР Пламен Костов е спрял излъчването на програма “Хоризонт” на 13 септември, когато радиото замлъкна между 6 и 11 часа. Това е изводът от проверката на прокуратурата, която беше възложена миналия петък от главния прокурор Сотир Цацаров на ДАНС, СЕМ и КРС под ръководството на зам. главния прокурор Иван Гешев.

БНР е имало възможност за излъчване. Не е имало каквото и да е нарушение на връзката между радиото и НУРТС, което да не позволява излъчване. Това обясни главният прокурор Сотир Цацаров за проверката на БНР. По думите му не се е налагала и вътрешна профилактика.

Генералният директор на националното радио е бил уведомен за извършване на вътрешностудийна профилактика, но в това уведомление нямало и дума за прекъсване на излъчването, поясни Цацаров. И повтори, че БНР е имало пълна техническа възможност да излъчва. Той обясни, че още днес (вчера - б.а.) Софийската градска прокуратура ще образува

наказателно

производство

за длъжностно

престъпление,

като предмет на разследването е дейността на директора на Дирекция “Техника” в БНР.

На 11 септември Пламен Костов изготвил писмено уведомление до генералния директор Светослав Костов. В него пишело, че има голям технически проблем и се налага профилактика на студийния комплекс. Директорът поставил резолюция “Да”. Той обаче не е знаел, че ще се спира програмата.

Светослав Костов
Светослав Костов

Разследващите отбелязват, че в БНР има достатъчно резервни студиа, от които може да се излъчва, когато се прави профилактика на предавателите. На 13 септември такава е била планирана, но само на три от устройствата - за Белоградчик, Ивайловград и Трещеник. Това не е налагало прекъсването на сигнала, още повече че БНР е задължено по закон да излъчва непрекъснато, твърдят от държавното обвинение. Освен това от ДАНС не са открили никакъв технически проблем, нито извършвана профилактика, както е пишело в уведомлението. Материалите от проверката са изпратени на Софийската градска прокуратура, която ще прецени дали и кога ще повдигне обвинения на Пламен Костов за престъпление по служба.

Впрочем това е

същият човек, който

спира радиото и

през 2001 г.

Тогава “Хоризонт” е на бунт срещу избора на Иван Бориславов за генерален директор, разказа журналистът Красимир Луканов в профила си във фейсбук. “Преди всички” стартира, но в 6,20 сигналът беше спрян и започна излъчване от студио в програма “Христо Ботев”. Цялата програма “Хоризонт” бе елиминирана задълго, а скоро започнаха и уволненията. Аз бях сред тях. Административен директор на БНР тогава беше Пламен Костов. Той организира локаута, той се беше барикадирал в заместващото студио със своя свита”, пише Луканов, който от години е в екипа на “Господари на ефира”.

“Не мисля, че нечия оставка би решила една криза”, каза Светослав Костов в предаването “12+3” на БНР вчера. Това на практика е първият му коментар от началото на кризата в общественото радио.

“Когато се стигне до напрежение и криза, най-лесният начин е да си тръгнеш – дали е най-достойният, не съм убеден. В дните от петък до понеделник каквото и да беше изказано, щеше да бъде интерпретирано по най-различни начини. За мен е по-важно да се възстанови нормалната спокойна обстановка за работа. Предстои ни нещо изключително важно – едни местни избори, които, както се оказва, няма да бъдат изобщо леки. Аз до момента не съм виждал такава кампания, която започна толкова рано под една или друга форма”, каза Костов по радиото.

Той е категоричен, че

няма да допусне

политически натиск

върху БНР

Твърди още, че причина за случилото се не е натиск отвън.

“Ако някой бъде натискан, аз пак ще ви го гарантирам, както и на всички работещи в радиото, че няма да позволя този натиск да бъде упражняван и аз ще застана между тях и този натиск”, казва Костов в предаването.

Според него взетите решения са предизвикали кризата в радиото. “Николай Кръстев, който изпълняваше длъжността директор на програма “Хоризонт”, има своите професионални виждания за програмата. Правилни или неправилни - той има своите виждания.”

По думите му ситуацията с техническото състояние на БНР не е особено добра. “Не мога да кажа, че някой има вина. Ако трябва да търсим вината, може би трябва да я търсим някъде по-назад, в хората, които евентуално са доставяли различна техника, хората, които евентуално са работили по техническото изграждане”, каза Костов. Обясни още, че в момента се изработват критериите за обявяване на подбор за директор на програма “Хоризонт”.