Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2019 г. не само Балканите са потенциален източник на тревоги за глобален конфликт. Събитията от последните месеци показват, че напрежение назрява и в други части на света. Ескалацията на търговската война между САЩ и Китай вече има и военен аспект. Засега все пак само под формата на дрънкане на оръжия.

На 6 август американският самолетоносач "Роналд Рейгън" премина през спорни води в Южнокитайско море при поредната демонстрация на военна мощ от САЩ в момент на ново напрежение между Китай и други три държави, имащи териториални претенции в региона, предаде Асошиейтед прес.

Военноморският флот на САЩ докара по въздух малка група филипински генерали, служители и журналисти на самолетоносача, върху който се приземяваха и излитаха изтребители. Задвижваният от ядрени реактори военен кораб, носещ около 70 свръхзвукови изтребители "F-18", разузнавателни самолети и хеликоптери, пътуваше за Манила.

Вече никой не може да преброи и взаимните прехващания между военни самолети на Русия с тези на натовски държави, при които нерядко се създават взривоопасни ситуации. Най-често такива изнервящи срещи се случват в района на Балтийско и Черно море, както и в Далечния изток.

Последната новина в тази връзка е, че на 13 август руски изтребители изтласкаха изтребител на НАТО, след като се опитал да се приближи до самолета не на кого да е, а на руския министър на отбраната Сергей Шойгу над неутрални води в Балтийско море, съобщават Ройтерс и ТАСС.

Самолетът е летял от Калининград за Москва. Изтребителят на НАТО F-18 се опитал да се доближи, но бил прогонен от руските Су-27, съобщи кореспондент на ТАСС, който е бил в самолета.

Два дни по-рано, на 11 август, пък изтребители на САЩ и Канада прихванаха руски бомбардировачи недалеч от Аляска.

Два американски изтребителя F-22 и два канадски CF-18 се приближиха до два бомбардировача Ту-95 „Мечка", способни да носят ядрени оръжия на борда, след като руските самолети преминаха зоната за разпознаване на ПВО в Аляска и Канада на 300 км от брега на Аляска. Според обединеното командване и двата бомбардировача са останали в международното въздушно пространство, без да нарушават границата на суверенната територия на САЩ или Канада.

Полетите на руски бомбардировачи бяха възобновени през 2007 г., след решението на Москва да увеличи военния си потенциал. Пентагонът смята, че с подобни полети Русия се опитва да демонстрира военната си сила пред противниците и да се подготви за евентуални конфликти. Преди седмица NORAD идентифицира два руски самолета за борба с подводници в същия район. Още по-рано, през май, американските изтребители трябваше два пъти за два дни да се приближават до самолети от Русия в зоната за разпознаване на ПВО в Аляска. На 8 август изтребители на Кралските военновъздушни сили на Великобритания са били вдигани два пъти, за да наблюдават руски самолети, приближаващи се до въздушното пространство на Обединеното кралство, заяви британското Министерство на отбраната.

Изтребител „Тайфун” е излетял от базата Лосимут, а друг самолет „Вояджър” от Брайз Нортън, за да наблюдават два руски Ту-95.

Междувременно изтребители „Тайфун” от балтийската мисия на НАТО също са излетели от авиобаза “Амари”, за да прихванат руски бомбардировач Ту-142 и два изтребителя Су-30 "Фланкър", летящи близо до въздушното пространство на Естония”, се казва още в съобщението на министерството.

Самолетите „Тайфун”, разположени в Естония, прихванали руския бомбардировач, който се движел близо до естонското въздушно пространство.

Докато руският самолет се придвижвал близо до въздушното пространство на НАТО, придружаващата мисия била продължена от финландски и шведски самолети. Впоследствие обаче самолетите на Обединеното кралство били помолени да прихванат отново руския бомбардировач, който по това време бил придружаван пак от два руски самолета Су-30 “Фланкър”.