Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

/ Оцелява въпреки мощните гръмотевични бури, турбините, които заплашват да го завлекат на дъното, насрещния вятър кошава и високите вълни

/ На приключението тръгва без оръжие, само с ножче за почистване на риба и вода

Полицай от Шумен регистрира първия опит в света да се преплава цялото течение на р. Дунав с каяк в режим на оцеляване подобно на главния герой от романа на Жулн Верн "Дунавският лодкар", който тръгнал от Русе, за да търси оръжие за Априлското въстание.

Целият маршрут

е 2500 км.

Гръмотевични бури, турбини на електроцентрали, които за миг могат да те погълнат, насрещен вятър кошава" и високи вълни са препятствията, през които е преминал Тихомир Радев по време на краткото плаване от 37 дни при планирано завръщане след 70 дни. Той е главен полицай в сектор "Охрана на обществения ред" в ОД на МВР-Шумен.

На приключението той тръгва без оръжие, убеден че няма да срещне негативно настроени хора. Взема само малко пари за минерална вода. И ножче, но не за отбрана, а за да почиства рибата, която налови.

"Във водата си сам - разкрива своята философия пред "168 часа" Радев. - И разчиташ единствено на себе си. Трябват ти мобилизация на 100%, максимална концентрация и вяра в каузата, на която си се посветил. Трябва и да си подготвен. Иначе рискуваш да бъдеш изненадан неприятно

с фатални

последици."

Първият рисков момент от приключението е на границата между Австрия и Германия, в района на гр. Пасау. Тук трафикът бил изключително натоварен – круизни и товарни кораби, луксозни яхти. Реката влиза в пролом. Отстрани – изумителна гледка от високи планини.

"От един каякар в такава ситуация се изисква умело да лавира и да предвижда маневрите на всеки кораб - казва Тихомир. - Другият проблем са вълните, които образуват. Те са като врящ казан. А самото минаване край кораб е твърде опасно."

Спомня си как в такава сложна ситуация германец с каяк наскоро се обърнал и едва го спасили.

Следващото рисково място е районът на Будапеща –

стълпотворение

от кораби

"А те не дават мигачи като лекия автомобил, за да знаеш накъде ще се движат. И отново от мен се изисква да съм нащрек", казва приключенецът с пагон.

Насрещният вятър кошава било следващото изпитание на характера, волята и издръжливостта. Това е източен вятър, който образува огромни вълни и има риск от преобръщане на лодката. Радев преживява и няколко гръмотевични бури в района на унгарската столица Будапеща.

"Видях, че небето изведнъж причерня - спомня си Тихомир. - Излезе много силна буря. За щастие открих малко островче, където разпънах палатката. Но се оказа, че е резерват." В такава екстремна ситуация трябвало спешно да реагира.

Гръмотевични бури не пощадяват пътешественика и в Румъния точно преди гр. Браила. Полицаят никога няма да забрави колко тежки и изтощителни са. И ги описва в детайли – в реката те идват изведнъж, щом духне вятърът. Вълната, с височина над метър, се вдига, облива те целия, както си седиш в лодката.

Известни притеснения Радев имал и при преминаването в районите с електроцентрали. Опасността при тях са турбините, които във всеки един момент могат да засмучат лодката.

"С теб е

свършено за секунда",

анализира полицаят рисковете при едно недоглеждане и непреценяване на ситуацията.

По време на това пътешествие на него за първи път му се налага да преминава и през шлюзове – общо 19. Тук също се изисквали подход и съобразителност и той ги прилага.

Къде среща каякари като него, четете в печатното издание на "168 часа".