Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато наркобаронът Хоакин Гусман, наричан Ел Чапо, влезе в строго охранявания тъмничен затвор "Алкатрас на скалистите планини" в Колорадо, Мексико поиска парите му, за които преди това САЩ обявиха, че подлежат на конфискация.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че ще използва всички законни начини, за да се опита да върне състоянието на осъдения лорд на дрогата в страната. Според него парите са мексикански и ще бъдат използвани за програми за борба с бедността.

Лопес Обрадор допълни, че мексиканската държава е допуснала грешка в миналото, като е позволила на САЩ да конфискуват пари в корупционни и наказателни дела срещу заподозрени мексикански граждани, и обеща, че това няма да се повтори. Той също така изрази съжаление за присъдата на Гусман, който междувременно бе настанен в изолирана килия с тесен прозорец с височина около 107 см и не може да се движи без придружител.

Наркобаронът

се появи

за последно

пред съда

на 17 юли 2019 г. в Ню Йорк. Съдия Брайън Коган заяви в писмено решение, че "планината от доказателства", открити срещу Гусман, опровергава твърденията на наркобоса, че му е бил отказан справедлив процес.

"Когато бях екстрадиран в САЩ, очаквах справедлив процес, но се случи точно обратното", каза Гусман, който през февруари бе осъден за множество престъпления, включително заговор за извършване на убийство. Доказателствата сочат, че картелът Синалоа е бил отговорен за контрабандата на планини от кокаин и други наркотици в САЩ по време на неговото 25-годишно управление, твърдят прокурори.

Според тях "армията от сикариоси" на Гусман е отвличала, изтезавала и убивала по заповед всеки, който му се изпречи на пътя. Коган смята, че всеки магистрат би осъдил лорда на дрогата на основата на тези неопровержими доказателства за участие в

множество заговори за убийства

в периода, когато е бил лидер на Синалоа ­ една от най-големите и най-насилствени организации в Мексико за трафик на наркотици.

Адвокатите на Ел Чапо поискаха нов процес, като заявиха, че съдебните заседатели са следвали неправилно медийното отразяване на шумно разгласения процес. Освен това защитата твърди, че Ел Чапо е бил обграден от други трафиканти, които са станали защитени свидетели на правителството, за да се прекратят техните дела, според в. "Индипендънт".

"Справедлив резултат – справедлив съдебен процес – това е всичко, което искахме ­ заяви пред журналисти адвокат Джефри Лайтман. И допълни: Това не беше правосъдие. Не може да имаме ситуации, в които съдиите заобикалят лъжата..." Но магистратите отхвърлиха искането за нов процес на защитниците на мексиканския наркобарон.

Съдът разпореди също Гусман

да бъде глобен с

12,6 млрд. долара

в рамките на присъдата му за доживотен затвор в САЩ без право на предсрочно освобождаване. Това са парите, които наркокартелът Синалоа е спечелил от разпространението на наркотици в САЩ в ерата на Ел Чапо, съобщи www.pbs.org. В продължение на почти три десетилетия картелът е провеждал операции за дистрибуция на хероин, кокаин, марихуана и синтетичен фентанил за около 12,6 млрд. долара в САЩ. Американската прокуратура в Бруклин помоли миналия петък съдия да нареди на Хоакин Гусман да даде тази огромна сума.

Какво влиза

в активите на наркобарона

Ел Чапо?

От частна зоологическа градина и лични самолети до пистолет с инкрустирани диаманти и луксозни вили на плажа - слуховете за богатството на Гусман далеч не са преувеличени. Кралят на дрогата е спечелил доста пари в продължение на три десетилетия и дори е влизал в списъка на сп. "Форбс" четири поредни години. Смята се, че състоянието му около 14 млрд. долара.

Но въпреки твърденията на прокурорите, че в ерата на Гусман картелът Синалоа е пренасял големи количества наркотици през границата, както е известно, наркокартелите не ползват касови бележки, така че изземването на богатството му няма да бъде толкова просто. Американските власти не са казали как възнамеряват да се доберат до парите.

Според адвокатите шансът, който правителството на САЩ има, за да събере исканите 12,6 млрд. долара от конфискация, са равни на нула.

Има ли той

толкова пари?

Отговорът на този въпрос се променя в зависимост от това кого питате, коментира Ей Би Си. Американски прокурори наричат сумата "консервативна" оценка на паричните средства на картела на Гусман Синалоа, получени от разпространението на кокаин, хероин и марихуана в САЩ. Прокурорите се позовават на седмици свидетелски показания от доставчици на наркотици, които описват доходоносното наркопредприятие по време на процеса срещу Гусман.

Бивши съучастници на Ел Чапо твърдят, че той притежава две оръжия с инкрустирани с диаманти черна и бяла пантера.

“Той имаше къщи

на всеки плаж”

– споделя бивш свидетел на правителството. - И ранчо във всяка държава". "Хоакин лети с частни самолети из Мексико - свидетелства Мартинес, има включително къща на плажа в Акапулко, в която имаше частен зоопарк с малък влак, който обикаляше край лъвове, тигри и пантери".

Защитата на Гусман обаче твърди, че оценките на американското правителство за потока от пари, който подхранва неговата империя, са преувеличени. Адвокат Лайтман цитира свидетелски показания от друг бивш вътрешен човек на картела, който казва, че когато преди 10 години Гусман е бил един от най-издирваните в Мексико, е

имал дълг от

20 млн. и едва

можел да плати

на подчинените си,

които го защитава в едно от скривалищата му в планината, според Ей Би Си.

Досега не е известно нещо, принадлежало на Гусман, което да е било иззето. Според адвокат Лайтман 12,67 млрд. долара е фантастична цифра. Други експерти защитават тезата, че парите на Ел Чапо трябва да бъдат конфискувани не само заради това, което е спечелил от незаконния си бизнес, но и заради огромните разходи, свързани с правоприлагането и правосъдието. Изчисляването на разходите на САЩ за Ел Чапо е трудно, според Дейвид Шърк, професор в университета в Сан Диего и експерт по американско-мексикански отношения.

"Смятам, че трябва да се каже, че на САЩ им струва много скъпо да проследят този конкретен човек и неговите операции ­казва Шърк пред Cи Би Ес MoneyWatch. И допълва: - За самия процес срещу Ел Чапо са изразходвани значителни правителствени ресурси. Ако имате 10 правителствени адвокати, които работят почти на пълно работно време и правят около 125 000 долара годишно, бързо получавате 1 милион долара", казва той.

Към това трябва да бъдат добавени разходите, свързани с престоя на Гусман в съоръжение с висока степен на сигурност и транспортирането му до и от процеса. Само за съдебната сага са похарчени милиони долари - казва Шърк. - Мисля, че в тези 20-30 години, в които той е бил основен играч на картела, трябва да говорим за стотици милиони долари, които се изразяват в работа на хора и оборудване само за да проследяват Ел Чапо и неговата организация."

Американските власти

харчат около

$50 млрд. годишно

в мерки за прилагане на закона за забрана на употребата на наркотици, от които около 20-30 милиарда се използват за налагане на забрана на кокаина и хероина, смята Джефри Мирон, директор на икономическия отдел в Харвардския университет и автор на доклад "Бюджетните последици от забраната на наркотиците". "Очевидно не можете да припишете всичко това на Ел Чапо или дори на мексиканските наркокартели, защото част от него идва от Китай", казва Мирон, цитиран от Си Ес Би Си.

Босът Гусман също така отрича да е отговорен за всяка незаконна дейност, приписвана на наркокартела, който според експерти

по-скоро

е бизнес модел,

отколкото йерархична структура. "Ние избираме да хвърляме пари, за да спрем нещо, което никога няма да спрем. Така че всички хвалби и похвали за успеха със затварянето и присъдата на Ел Чапо са безсмислени", смята Мирон. Той каза, че описанията на свидетелите на картела за пищния начин на живот са преувеличени и че реституцията на пари е теория, а не реалност.

Докато Гусман бе изправен пред съда и вече е в затвора, картелът Синалоа продължава да процъфтява, казват експерти, а задържането на затворника е малко вероятно да има значителен положителен ефект върху ограничаването на търговията с наркотици.

"Заслужава си да се постави въпросът дали най-ефективното използване на правоприлагащите ресурси е да се преследват големите наркотрафиканти, вместо да се търсят начини да се откъснат хората от употребата на наркотици или чрез рехабилитация да се задържат млади младежи от участие в престъпни дейности в Мексико - това може би е много по-добро използване на ресурсите”, коментира Дейвид Шърк.

“Правителството

има право на конфискация

на цялото имущество, което е част или произтича от престъпленията, свързани с наркотиците, както и всякакви имущества, които улесняват извършването на тези престъпления", се казва в писмо до "Ню Йорк пост".

И така, след присъдата и влизането в затвора на Ел Чапо за прокурорите на САЩ започва ново приключение. Те ще търсят тези пари, за които претендират и мексиканските власти.

Според мнозина правителството на САЩ няма да намери нито стотинка от предполагаемото състояние на Ел Чапо. Експерти твърдят, че парите отдавна са били скрити от широката мрежа от членове на семейството и съучастници на Гусман. "Прокурорите няма да получат нищо от това богатство, защото парите са били скрити от децата и бившите му жени отдавна, преди да бъде арестуван ­казва пред Си Би Ес Нюз Брус Багли, експерт по мексиканските наркокартели. - Никога няма да върнат това богатство."