Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов Кадър: Фейсбук
Бойко Борисов Кадър: Фейсбук

Кристалина Георгиева е сред обсъжданите имена за висшите постове в ЕС, потвърди премиерът

"Тези консултации вървят по всичките позиции, за да може накрая тези, които бъдат предложени, да бъдат избрани. Действително е сложно. Знам трите имена, които ще предложи Туск, но е глупаво да се каже на този етап". Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел относно предстоящите предложения за наследник на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Решението на ЕНП е да поддържаме Вебер като план А. Въртят се различни кандидати, ние имаме партийно решение с шпиценкандидат. Надали ще се договорим тази вечер, но консултациите ще продължат". Премиерът беше скептичен, че днес ще се постигне съгласие, но потвърди, че името на Кристалина Георгиева е сред обсъжданите при разпределянето на висшите постове в ЕС.

Попитан от медиите кой ще бъде българският еврокомисар, премиерът Борисов отговори, че не вижда защо някой друг трябва да заема мястото на Мария Габриел. „Тя е прекрасен комисар. Изкара най-добър резултат на изборите“, изтъкна министър-председателят и изрази мнение, че страната ни има модерен и хубав ресор в настоящия състав на Европейската комисия.

"Енергийната сигурност на България не е застрашена по никакъв начин. Всички блокове работят. Ремонтът на единия от реакторите приключи дори предсрочно. АЕЦ работи на пълна мощност, водноелектрическите централи, трите ТЕЦ в Маришкия басейн - също. Интересно е името на собственика (на ТЕЦ-Варна - ред. бел.), затова се говори толкова", коментира той. 

„Преди 2 години цялата предизборна кампания на президента Радев мина на фона на субсидиите и референдума за един лев на глас. И тогава управляващите в наше лице се биеха всеки ден, че едва ли не са те виновни за това. Аз тогава поех ангажимент и веднага след изборите го внесохме в парламента, другите партии не го подкрепиха“, напомни Борисов.

"Не мога да разбера защо продължават дискусиите и вече почва да ми се вижда нахално. Когато бях в "Шоуто на Слави", поех агажимент да внеса предложението за намаляване на партийните субсидии пак и го направих. Но бой по ГЕРБ от сутрин до вечер", каза още Борисов. Министър-председателят добави, че на който не му стигат парите, има право по най-прозрачния начин да посочи дарителите, като подчерта, че е важно да има 100% прозрачност.

"И аз нямам доверие на приближените си. Аз се разделих с най-близкия си. Семейство нямам, за съжаление. Семейство ми беше Цветанов. И сега ми липсва, но се разделих", добави премиерът за оставката на Цветан Цветанов.

"Ние в момента поддържаме нулева мигрантска вълна, защото поддържаме нещата с хора и техника", обясни Борисов.

Премиерът коментира по повод отлагането на датата за начало на преговорите за присъединяването на Северна Македония към ЕС, че "македонците имат много неща да оправят". Нека не ме разберете грешно, но докато се спори Гоце Делчев българин ли е, македонец ли е - това дребнотемие, едни герои, които са се били за България, Македония, за родния край и най-хубавите ни песни са свързани с тях. Докато това е темата и непрекъснато опозицията ще ме подпитва какво прави (двустранната) комисия - нека узрее.

Трябва ни време да си довършим работата на комисията. При преговори (за присъединяване към ЕС) влизаме в друга хипотеза - ще кажат "България ни спря" или "България ни пречи". Това не мога да допусна. България направи всичко и те се изстреляха в небето. Сега те трябва да направят компромиса по комисията и антибългарската реторика, заяви той.

Той добави, че пред колегите си ще настоява спорът между Турция, Гърция и Кипър за газовите проучвания в Средиземно море да бъде решен с дипломатически средства, на основата на международните закони за териториалните води. Това дрънкане на оръжие хич не е добре. Бежанците са ни на границата, в момента има нулева вълна, защото поддържаме с хора, техника и дипломация, поясни министър-председателят.