Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев КАДЪР: БНТ
Румен Радев КАДЪР: БНТ

Скоро ще проличи дали Северна Македония ще иска да върви по пътя на Европа. Това каза президентът Румен Радев

"Моята позиция по отношение на РСМ винаги е била открита и последователна. Ще проличи много скоро дали новият президент и партията, която спечели с решителна преднина ще заработят най-сетне за европейската перспектива на Република Северна Македония или ще поемат в друга посока. Винаги съм подкрепял европейската интеграция на РСМ, но при спазване на принципите на добросъседство", коментира той след победата на изборите в Северна Македония от Гордана Силяновска.

"Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани, участвали във Втората световна война. Към хилядите участвали и дали живота си за победата над нацизма. Именно заради тяхната саможертва се откри пътят към днешната мирна и обединена Европа", заяви Радев. 

"Очаквам в предстоящата кампания за избори за Европейски парламент да чуем един съдържателен дебат за бъдещето на Европа. И нека всеки, който претендира да представлява България в Европейския парламент да заяви ясни позиции как ще допринася и за прогреса на целия ЕС, но и за защитата на нашите национални интереси по отношение на големите теми - предложението за отпадане на на консенсуса при вземане на решение в областта на външната политика и разширяването по мащабите и скоростта на преход към зелена икономика, по прекратяване на войната между Русия и Украйна и възстановяването на Украйна", обясни президентът. 

"Искам да призова всички партии да положат системни усилия, знам, че това е трудна кампания, но нека тази за избори за национален парламент не заглушава и не измества напълно дебата за бъдещето на Деня на Европа, защото това е изключително важно за България", коментира той. По думите му обществото ни очаква съдържателен политически дебат - по-малко черен пиар и повече идеи за бъдещето на България.

Според Радев ЕС трябва да се ангажира по-активно с утвърждаването на принципите на демокрацията и спазването на човешките права, на правовата държава в страните от Западните Балкани, които са заявили своите амбиции за присъединяване към ЕС.

 Президентът и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин в София по повод отбелязването на 79-ата годишнина от победата над нацизма във Втората световна война.

Коментар на Румен Радев

Президентът Румен Радев коментар пред медиите.

Posted by "По света и у нас" - новините на БНТ on Wednesday 8 May 2024