Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хората вече ползват пейките на пл. “Славейков”, въпреки че те още са опаковани.
Хората вече ползват пейките на пл. “Славейков”, въпреки че те още са опаковани.

“Група Град”: Поощряваме общината да разполага високотехнологично, модерно, скъпо и качествено градско обзавеждане по площадите, защото то е свързано с имиджа на София

Не една пейка, а композиция от между 5 и 12 елемента на градското обзавеждане по столичната ул. “Граф Игнатиев” и съседните площади струва 8922 лв.

Всички елементи от лят камък са производство на испанската фирма “Бенито”, казаха от Столичната община.

Проверка в сайта на компанията показва, че тя е

сред световните

лидери в

производството

на елементи за

градския дизайн Само тази година тя е реализирала проекти в Испания, Израел, Финландия, Италия, Мексико, Пуерто Рико и Румъния.

Справка в сайта на “Деплан” - доставчик на “Бенито” за България, показва, че цените на един елемент в зависимост от материала - камък, камък с дървена скара за сядане, камък с дървена скара и облегалка – са от 1460 до 2166 лв.

“Категорично не отговаря на истината твърдението, че Столична община купува пейки по 10 000 лв. Ценовото предложение на “ПСТ груп”, която ремонтира градините “Кристал” и “Св. Кл. Охридски”,

за доставка

и монтаж на

класическа

пейка е 849 лв.,

а на “Джи Пи Груп”, която прави реконструкцията на зоната около “Граф Игнатиев” – 1291 лв.”, казаха от общината в отговор на запитване на “24 часа”.

Една от петте композиции на пл. “Гарибалди”, която се състои от няколко елемента и струва 8922 лв.  СНИМКА: ГЕО КАЛЕВ
Една от петте композиции на пл. “Гарибалди”, която се състои от няколко елемента и струва 8922 лв. СНИМКА: ГЕО КАЛЕВ
В проекта за основен ремонт на площадите “Гарибалди” и “Славейков” са предвидени 12 архитектурни композиции, които включват кашпи и пейки от лят камък.

На двата

площада ще

бъдат монтирани

общо 95

елемента

в различни комбинации. Справка в сайта на доставчика показва, че средната цена на един елемент е 1153 лв.

На пл. “Гарибалди” вече са изпълнени 5 композиции. Те са от 43 елемента и представляват големи кашпи от лят камък, около които има места за сядане. За тях

общината ще

плати 44 610 лв.,

или средно по

1037 лв. на

елемент

На пл. “Славейков” са предвидени 7 композиции от лят камък. Според проекта те са оформени като големи кашпи с места за сядане около 7 дървета и имат общо 28 елемента. Вече са поставени няколко под формата на буквата Г, които обаче не са монтирани. Причината е, че трябва да се осигурят по-големи отвори на дърветата, но без да се намалява тротоарът покрай трамвайната линия, уточниха от общината.

Оттам подчертаха, че се заплащат само реално доставени и извършени дейности, одобрени от проектанта и строителния надзор.

Темата с пейките коментира във фейсбук и архитектът и проектант Димитър Паскалев от “Група Град”. В поста си той разказва, че е имал компания, която се е занимавала с производство на елементи за градската среда, и изделията по принцип са скъпи заради технологията на производство.

“Да започнем оттам, че не става дума просто за една пейка, а за елемент на градското обзавеждане, който е доста голям. Обикновено той се състои от места за сядане, бетоново монолитно тяло и др. Производителят на елементите по ул. “Граф Игнатиев” е световен лидер в тази област. Негови елементи могат да се видят на много публични места в чужбина. Особеностите при реализацията на такъв тип отливки е,

че технологията

не е лесна,

нужни са

специални

калъфи

и специални условия. Опитвали сме се с колеги да интерпретираме тази технология не особено успешно. Затова твърдя, че не са много производителите, които могат да направят качествено изпълнение”, заяви пред “24 часа” арх. Паскалев.

По думите му един такъв елемент струва около 3000-4000 евро.

Друг вариант на композиция от градски елементи с места за сядане, кошчета и кашпи, в центъра на която е дърво.
Друг вариант на композиция от градски елементи с места за сядане, кошчета и кашпи, в центъра на която е дърво.
“Като професионалист, който се занимава с градска среда, мога само да поощря общината да внася и разполага в публичните пространства високотехнологично, модерно и скъпо градско обзавеждане, което се е доказало при експлоатация и каквото има на други такива места по света. Тези елементи не се ползват само от софиянци, но и от гостите на града, които посещават и други места в чужбина, тоест това е пряко свързано с имиджа на София и визията на публичните ни пространства трябва да отговаря на съвременните очаквания на европейските граждани”, подчерта арх. Паскалев.