Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мей се опитва да изтощи всички, за да договори каквато и да е сделка

23 часа, 29 март 2019 г., вместо гръм на шампанско късните новинарски емисии на телевизиите показват гневни хора около сградата на британския парламент в Лондон. Всички те са чакали повече от две години този час, за да празнуват излизането на Великобритания от ЕС, но са останали излъгани от политиците. Някои от тях се насочват към намиращата се в близост резиденция на премиера Тереза Мей. По-буйните са арестувани, а останалите изливат словесно гнева си над полицейския кордон. Мъж с английското знаме се качва на покрива на лондонска гара, откъдето тръгват влаковете за Париж и Брюксел. За да бъде свален след 12 часа, се налага спиране на тока в участъка, което проваля пътуванията на хиляди хора между Острова и континента.

През последните дни масовата психоза на тема Брекзит започва да се усеща навсякъде във Великобритания. Дори опитващите да се изключат от нея чрез отказ да гледат и слушат новини, не успяват. На мобилните си телефони те получават съобщения от депутатити, които обясняват как са гласували при някой от многобройните опити за намиране на решение или пък приканват да се включиш в техни анкети как да се излезе от безизходицата. Явно нещата на политическия връх вече са извън контрола на партийните ръководства или пък народните представители се готвят за извънредни избори, щом така трескаво контакт с избирателите.

Което не би било лишено от смисъл при създалата се ситуация в британския парламент. През последните месеци той буквално е блокиран от невъзможност да се обедини около решение за излизането на страната от ЕС. Първоначално планираната дата 29 март бе пропусната, новата 12 април – също изглежда твърде скоро, особено без сделка между Лондон и Брюксел как да се случи разводът. И колкото повече той наближава, възможностите за маневри стават все по-малки. В шахмата подобни ситуации се наричат цугцванг. При тях характерното е, че всички възможни ходове са неизгодни.

Днес, 1 април, по ирония на съдбата британският парламент за втори път ще трябва да се опита да намери някакво работещо решение чрез гласуване на ориентировъчни варианти за Брекзит.

Във Великобритания на този ден също се лъже и който се хване, го наричат “априлски глупак”.

Успокояващото е, че шегите са разрешени само до обяд, а депутатите обикновено гласуват вечер. Но вижданията на водещите британски политици за Брекзит са толкова различни, че неизбежно някои ще се окажат в ролята на глупака, ако решат да правят компромис с принципите си, за да се стигне до изход от кризата.

Ако се съди по първите ориентировъчни гласувания, най-голям шанс имат решения за оставане в митническия съюз и запазване на по-тесни икономически отношения с ЕС. Това ще позволи на бизнеса да продължи да търгува без допълнителни такси и митнически проверки, но ще лиши Обединеното кралство от възможност да сключва самостоятелно търговски сделки след Брекзит.

Британското правителство е против такъв вариант, защото на практика обезсмисля излизането на страната от ЕС.

Затова не на шега Мей смята да предложи за четвърти път нещо от своята сделка за Брекзит. Източник от кабинета твърди пред Би Би Си, че тя ще продължи да търси подкрепа от депутатите за част от договореното с Брюксел споразумение. Причината е, че последния път то е било отхвърлено само с 58 гласа разлика при 149 преди две седмици, което означавало, че процесът се движи в правилна посока.

Дори да допуснем, че стратегията на Мей да изтощава народните представители чрез непрекъснати гласувания на части от сделката успее по някакъв начин, това въобще не означава, че Брекзит ще се случи гладко. Първо, защото тя се опитва да прокара текстове, които се отнасят само до развода между Лондон и Брюксел, но не и клаузи за бъдещите им отношения, които всъщност са основният препъникамък. Да, това вероятно би осигурило по-късно излизане на Великобритания от ЕС на 22 май, и то с 18 месеца преходен период, но със сигурност би уязвило преговорните й позиции на по-късен етап, тъй като европейските лидери многократно са заявявали, че повече компромиси няма да има. И ако направят такива сега, за да избегнат хаотичен Брекзит на 12 април, със сигурност ще претендират за реципрочни действия на по-късен етап, защото случващото се е тест не само за Великобритания, но и за бъдещето на Евросъюза.

Освен това този вариант минава през оставката на Мей като премиер и лидер на управляващата Консервативна партия, както тя обеща. Което означава, че ключовите въпроси за отношенията между Великобритания и ЕС след развода ще бъдат поверени в ръцете на нов играч, който също няма да разполага с парламентарно мнозинство, но ще му липсва и бекграунд от задкулисието на 2-годишните трудни преговори с Брюксел до момента.

А и политическата нестабилност в Обединеното кралство е толкова сериозна, че въобще не е сигурно докога този парламент ще оцелее, за да гласува необходимото законодателство за плавен Брекзит. Различни социологически проучвания показват, че при предсрочни избори настоящите политически играчи ще понесат сериозен удар. Вероятно консерваторите и лейбъристите ще изгубят водещите си позиции и новият парламент ще бъде още по-раздробен. Така че може да се случи да има измъчена сделка, но не и парламентарно мнозинство, което да я приложи.

Затова сценарии за по-дългосрочно отлагане с година-две или пък отмяна на Брекзит също не бива да се изключват, въпреки че до момента не получават голяма подкрепа. Ако Великобритания остане в ЕС след 22 май, тя ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент в края на същия месец. А нито една от политическите сили в страната няма интерес от това, тъй като гласуването неизбежно отново ще е своеобразен тест за и против Брекзит.

Чуват се гласове за създаване на правителство на националното единство, което да е съставено от всички парламентарни партии и да сложи край на създалата се безизходица. Колкото и приемлива да звучи тази идея, тя може да работи само за някакъв кратък период, докато се насрочат нови парламентарни избори или пък втори референдум за Брекзит. Нито избирателите в Обединеното кралство, нито европейските партньори ще са съгласни бъдещите отношения на ЕС и Великобритания да се обсъждат от политици с неясен мандат и хоризонт на действие.

В играта на шах много често след цугцванг следва мат. По отношение на Брекзит това би означавало неговата пълна отмяна или пък раздяла с ЕС без сделка. Твърди се, че 170 от общо 330 консервативни депутати са изпратили писмо до Мей точно с молба да се насочи към втория вариант и да спре с опитите за нова отсрочка. Това означава, че на 12 април Великобритания едностранно ще прекрати 46-годишното си европейско членство с всички произтичащи от това последици като опашки по границите, дефицит и поскъпване на стоки, трудности при пътуване и получаване на услуги. Единствената възможност за отлагане е да се появи някакво алтернативно предложение до 10 април, когато отново ще има заседание на европейските лидери за Брекзит, и то да е достатъчно приемливо за тях. Защото всяко протакане и неизвестност вероятно ще пораждат все повече протести и опити за диктат на улицата, както стана на 29 март.