Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Върху оръжието е изписано на български името на деспот Фружин, син на последния български цар Иван Шишман, повел битка срещу турците

Изследователи анализират позоваванията и историческите препратки в манифеста на Тарант, както и музикалните внушения, които се съдържат във видеото му, направено за смъртоносния инцидент, съобщава радио "Свободна Европа".

Върху оръжията му има надписи на различни езици, които правят връзка с различни исторически събития и личности от далечното минало и от по-ново време: сръбски, италиански, унгарски, украински и български. Тарант е подбирал такива факти и събития, които показват героичната победа над мюсюлманските завоеватели в Европа, наричани различно: османски, персийски, селджукски или турски, в зависимост от епохата.

На оръжията на терориста са изписани имената на

грузински цар и украински екстремист,

съобщи радио “Свободна Европа”. Давид IV Строителя е бил владетел на християнското царство през XII век, когато е бил нападнат от армиите на селджуците.

Смятан за най-великия и успешен владетел в грузинската история, той успява да изтласка селджукските турци извън страната, като спечелва битката при Дидгори през 1121 г. и Грузия разширява царството си между Каспийско и Черно море.

Второто грузинско име е Давид Сослан, съпруг на грузинската царица Тамара и главнокомандващ. Той изиграва ключова роля в битките срещу ислямските сили в Шамкор, в днешен Азербайджан, и в Басиан - в днешна Турция.

Върху оръжията на Тарант според радио "Свободна Европа" е надраскано неясно и името на Павло Сергийович, по-известен като Павло Лапшин, украински крайнодесен терорист. Той заминава за Англия в началото на 2013 г. с временна работна виза и пет дни след пристигането си намушква до смърт 82-годишния Мохамед Салем.

По-късно Лапшин казва на следователите,

че е убил Салем, защото мразел "небелите"

Той признава също, че се е опитвал да извърши атентати с бомби в джамии в три града в централна Англия. В момента излежава присъдата си от 40 години затвор.

Много повече от имената, написани върху оръжията на Тарант, се фокусират върху историята и конфликтите с мюсюлманите на Балканите. Сред тях са легендарният герой от сръбските епически песни Милош Обилич и сръбският княз Лазар Хребелянович, воювали срещу османските турци в битката при Косово поле през 1389 г.

Имената на няколко други личности от Балканите,

които се борят срещу турците

през вековете, също са надраскани върху оръжията на Тарант. Сръбската националпатриотична кауза от по-ново време е застъпена в 17-минутното видео, използвано при едно от нападенията в джамията в Крайстчърч на 15 март. То започва със сцена, в която човек, който се идентифицира като Брентън Тарант, отива в джамията “Ал Нур”, за да застреля молещите се мюсюлмани.

На заден план се чува жизнерадостна сръбска националистична песен в съпровод на акордеон. Видеото с антимюсюлманска насоченост, което може да бъде намерено в you tubea, започва с надписа "Бог е сърбин".

Трима мъже в сръбски паравоенни униформи изпълняват песента на хълмисто поле на фона на лика на Радован Караджич, осъден от международен трибунал през 2016 г. за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Според радио “Свободна Европа” песента с лозунга "Караджич, води своите сърби!" се е появила през 1995 г. в разгара на етническите конфликти, довели до разпада на бивша Югославия, а видеото, публикувано за първи път в интернет през 2006 г., става популярно сред радикалните бели националисти. Акордеонистът Новислав Джаич бе осъден в Германия на 5 години затвор за съучастие в 14 убийства. След освобождаването му той е депортиран в трета страна.

Брентън Тарант пише в манифеста си, че бомбардировките на Сърбия по време на войната в Косово през 1999 г.

са в основата

на мотивите за атаката му,

и допълва, че е "напълно неприемливо" за американските и европейските правителства "да бомбардират нашите сръбски братя".

На някои от пълнителите за пушките му, използвани при атаката в джамиите, се вижда и надпис на български – “Боят при Булаир 1913 г.” Битката между българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров и османските дивизии "Мюретеби" и 27-а пехотна под командването на Али Фетхи Окяр завършва с победата на България.

Също така е изписано и името Фружин, син на последния български цар Иван Шишман вероятно от втория му брак със сръбкинята Драгана Хребелянович, дъщеря на деспот Стефан Лазаревич. След падането на Никопол той заминава в изгнание и живее в Унгария и Сърбия.

Около 1408-1413 г. с братовчед си Константин е начело на въстанието на Константин и Фружин, при което се водят широки антиосмански действия, подкрепени от различни християнски сили, които не довеждат до промяна. На друг пълнител пише на латиница “Шипченски проход 1877-78 г.”.

Какво е правил терористът при посещението си в България, четете в печатното издание