Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При притопляне на бебешки пюрета в микровълнова фурна може да се образува вредното вещество

Опасното вещество акриламид в завишени норми в бебешки храни, обикновени бисквити, вафли и чипсове е установила проверка на потребителски организации в ЕС. За това съобщават от Българската национална асоциация "Активни потребители" и обясняват, че акриламидът е вещество, за което се предполага, че е силен канцероген. Изследвани са проби от над 500 хранителни продукта, за които има съмнения, че могат да натрупват това вещество - чипсове, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски, кафе.

Резултатите показват, че в около 30% от изследваните бисквити и вафли е установено наличие на акриламид над определената норма, както и в 13% от тестваните бебешки храни, в 7,7% от картофените чипсове и в 6,3% от бисквитите за кърмачета и малки деца. Децата са изложени на акриламид, когато консумират индустриално произведени храни като хляб, чипс, пържени картофи, бисквити, различни сладкиши, крекери. За съжаление, се оказва, че дори и при готвене у дома също може да се образува вредното вещество – когато се пържат картофи, тиквички, мекици или дори когато се препичат филийки хляб. Специалистите обясняват, че е възможно образуване на акриламид дори в продукти за най-малките, например при топлене на бебешки пюрета в микровълнова фурна или на прекалено висока температура.

Всъщност акриламидът представлява химическо съединение, което се използва за получаването на полимера полиакриламид, служещ за производство на пластмасови опаковки. Този полимер се използва и като утаител в пречистването на питейна вода, в синтеза на багрила, при производство на бои и лакове, в козметиката, в хартиената промишленост, както и в състава на различни почистващи препарати. Счита се за токсично съединение и не би трябвало да се съдържа в храни.

Регистрирането на акриламид в храни става случайно при шведско изследване през 2002 г. Учените от Стокхолмския университет установяват високи дози акриламид в храни, преминали топлинна обработка. Заключението им е, че при продукти с нишесте, приготвени на висока температура, съдържанието на акриламид се увеличава над сто пъти. Американската администрация за контрол на храните и лекарствата също поръчва проверки на различни хранителни продукти и резултатите потвърждават тези на шведските учени – токсичното химично съединение е открито в множество продукти на пазара - най-вече в пържени картофи, чипсове, препечен хляб, бисквити, крекери, дори зърнени закуски.

В световен мащаб започват проверки за наличие на акриламид в различни храни. Дори Световната здравна организация пуска специален доклад за токсичното вещество, в който се подчертава, че то се образува след третиране на някои продукти с температура над 120 градуса по Целзий от взаимодействието между аминокиселината аспарагин и захари. Публикуван е и списък с храните с най-високо съдържание на акриламид, сред които чипс, печени или пържени картофи, кафе, зърнени закуски, бисквити, сладки, сухари, пилешко месо и хляб.

От "Активни потребители" подчертават: "Изследвания показват, че акриламидът причинява ракови образувания при животните. Учените считат, че този химикал има потенциално канцерогенно влияние и при хора на всякаква възраст Той се причислява към група 2А (потенциален карциноген) от ООН. Освен това акриламидт индуцира болести на нервната система. През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) постановява, че акриламидът в храните е проблем на общественото здраве. От април 2018 г. акриламидът се регулира в ЕС. Производителите на храни, веригите за бързо хранене и ресторантите трябва да гарантират, че нивата в техните продукти остават под показателите определени от закона."

От асоциацията съветват да се ограничи консумацията на продукти като чипс, царевични пръчици, бисквити, препечен хляб, пуканки, както и пържени храни, особено от заведения за бързо хранене. В домашни условия продуктите да не се подлагат на термична обработка за прекалено дълго време и при прекалено високи температури. При приготвяне на печени храни винаги да се пече до златисто, а не до кафяво. Да се избягва панирането, тъй като това е един от най-вредните начини на приготвяне на храната. Освен това е важно при консумация на картофи винаги да се предпочитат във варен, а не в печен или пържен вид. Да се избира готвене на пара и задушаване пред пържене. При печене на хляб и други тестени изделия, да се контролира времето и температурата на изпичане за предотвратяване на прекаленото потъмняване на кората. Добре е също да се избягват приготвянето и претоплянето на храни – особено тези за бебета и деца - в микровълнова фурна, защото така се увеличава в пъти съдържанието на опасното съединение. Да се избягва претоплянето на пържени храни отново в нагорещена мазнина или на тиган, защото ще се увеличи вече съдържащото се вредно количество акриламид.